Geplaatst

Janus

De donkere dagen voor Kerstmis zijn voorbij, we hebben de kortste dag achter de rug en het voorjaar komt weer in zicht. Je zou denken: hiephoi. Maar nee. Voor de meeste mensen is januari een maand waar ze zich nog door heen moeten worstelen voordat er betere tijden aanbreken. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft iedereen toch zo’n hekel aan die maand?Ligt het aan het feit dat januari nog gewoon hartje winter is (deze maand wordt ook wel de wintermaand genoemd)?

Ik denk het niet. Want op zich is de winter best aardig, als het tenminste niet te lang duurt, als de overlast meevalt, en als er wat sneeuw valt en het vriest, zodat er geschaatst kan worden.
Maar ook als je een hekel hebt aan echt winterweer heb je in Nederland niet veel te klagen. Want zo vaak vriest en sneeuwt het hier nu ook weer niet. De Elfstedentocht wordt hooguit eens in de vijf-en-twintig jaar gereden en januari is meestal gewoon nat en winderig, net als alle andere maanden van het jaar 😉
Ik denk eigenlijk dat januari alleen maar zo’n slechte naam heeft omdat het contrast met de maand ervóór, december, zo vreselijk groot is. Want december is van begin tot eind wel heel erg de maand van feesten, volgestouwd met lekker (en veel te veel) eten en cadeautjes. Het is de maand van kaarslicht en de geboorte van Jezus, de maand waarin we de verwachting van het nieuwe voorjaar vieren en waarin we hopen dat de grond weer vruchtbaar wordt, zodat er weer gewassen op gaan groeien, en dat er jonge dieren geboren worden, zodat ons leven verder kan gaan na een periode van duisternis, afsterven en dood lijkende grond.

Maar helaas, als Sinterklaas naar Spanje vertrokken is, de kerstboom tot as is weergekeerd en je weer elke ochtend veel te vroeg naast je bed moet staan omdat je weer gewoon naar school moet, dan lijken al die mooie dingen van het voorjaar ineens toch nog wel erg ver weg. Voorlopig is het nog guur en donker, valt er niks meer te vieren en duurt het minstens nog een half jaar voordat er weer sprake is van zomervakantie. Bovendien heb je in januari nogal eens te lijden van volwassenen in je omgeving die zich hebben voorgenomen dat ze niet meer zullen roken of drinken of snoepen en die daar ongelooflijk chagrijnig van worden. Meestal duurt dat niet langer dan die ene maand, maar toch. Nee, januari, daar moet je even doorheen.

En dat woord ‘doorheen’ mag je letterlijk nemen. Want de naam januari is heel toepasselijk afgeleid van Janus, de Romeinse god van poorten en deuren en doorgangen en daarmee is hij ook de god van alle begin. Hij wordt bijna altijd afgebeeld met twee gezichten, want Janus kijkt tegelijkertijd naar binnen en naar buiten, naar voren en naar achteren, naar het verleden en naar de toekomst. Janus staat precies op de grens, net zoals de maand januari op de grens staat tussen het oude jaar en het nieuwe. En dat nieuwe jaar is deze keer 2006.

Moge het voor iedereen een prachtig jaar worden, met veel geluk en met alle gezondheid van de wereld.

Gelukkig nieuwjaar!