Geplaatst

Een betoverende week

Je zult het vast wel weten, maar voor diegenen die even niet opgelet hebben: het is Kinderboekenweek. Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het teken van magie. De ToverAcademie – boeken vol magie. En voor de tweede keer in de geschiedenis hoort bij de Kinderboekenweek ook een Kinderboekenbal. Dat wordt vanavond – 4 oktober – gehouden in Amsterdam. Wat nieuw is dit jaar is dat de uitreiking van het Gouden Penseel niet meer tegelijkertijd is met die van de Gouden Griffel. De Zilveren Griffels worden uitgereikt op 4 oktober. De Gouden Griffel wordt op het bal zelf onthuld.Amsterdam ligt helaas een beetje uit de loop voor Brabanders, maar met een beetje fantasie en een beetje magie (want dat is tenslotte het thema van deze Kinderboekenweek) kun je je vast prima voorstellen hoe dat er uit moet zien, zo’n boekenbal. Een grote zaal, helemaal versierd met kleurige ballonnen en slingers gemaakt van boekomslagen. Overal hangen lantaarns en posters van de Kinderboekenweek, er is muziek, er wordt gelachen, gedronken en gedanst, en overal waar je kijkt zie je schrijvers van kinderboeken. Niet alleen schrijvers van kinderboeken over magie, trouwens. Hoewel… Zijn niet eigenlijk alle boeken fantasyboeken? Want ook boeken die niet over tovenaars en elfen gaan, maar over de Tweede Wereldoorlog, of over hoe het is om kind te zijn in Namibië, of over pesten of naar het ziekenhuis moeten voeren je mee naar een andere wereld, die aan de ene kant heel echt is, maar aan de andere kant ook weer helemaal niet.

Als je toch graag echt iets ‘boekenwekigs’ wilt meemaken dan kan dat gelukkig ook. Overal in het land doen kinderboekwinkels mee aan de Kinderboekenweek. Ook de Zevensprong in Tilburg. Daar kun je terecht voor een aantal evenementen, voor alle leeftijden.
Zo zal op 5 oktober een echte toverheks aanwezig zijn om je de fijne kneepjes van het toverdrank-maken bij te brengen. Er wordt voorgelezen, en als je een boek koopt krijg je een cadeautje: het boekenweekgeschenk, geschreven door Edward van de Vendel: “Wat rijmt er op puree” of het prentenboekje, door Martin Waddell en Barbara Firth.
Verder wordt ook een nieuw boek gepresenteerd: De Duinlanders, van Helene Rietman. Het is een spannend verhaal dat zich afspeelt in een plaatsje aan de kust. De tijd lijkt te hebben stilgestaan, het brede strand en de hoge duinen trekken veel toeristen. Maar de grootste bezienswaardigheid is het bomenvrouwtje, met haar enorme voeten en pokdalig gezicht. Elke zomer zit ze daar, onder de dikke eik op het dorpsplein, tegenover de bijzondere gevelsteen met het enorme schip. De meeste mensen lopen met een boog om het vrouwtje heen. Niemand luistert naar haar, behalve Frank. Hij vindt haar vreemde taaltje juist bijzonder interessant. Iedere zomeravond bij zonsondergang verdwijnt het bomenvrouwtje in de donkere nacht. Waarheen weet niemand. Op de laatste zomeravond besluit Frank om haar te volgen. Dat is het begin van een avontuurlijke tocht naar het rijk der Duinlanders…

Ga voor meer informatie over de Kinderboekenweekevenementen (leuk woord voor Galgje!) naar De Zevensprong. En voor informatie over de Kinderboekenweek in het algemeen kun je terecht op www.kinderboekenweek.nl