Geplaatst

Favo’s

Ik ben nu eenmaal schrijfster, dus je zult er niet van staan te kijken dat ik dol op woorden ben. En toen nog niet zo heel lang geleden het mooiste Nederlandse woord gekozen werd was ik dus wel benieuwd. Er kon gekozen worden uit tien woorden: geboorte, liefde, geborgenheid, oranjelegioen, respect, saamhorigheid, desalniettemin, naastenliefde, god en stigmatiseren.Het woord liefde won. Dat was het mooiste woord vonden ‘de ondervraagden’. Ik heb trouwens geen idee wie dat waren. Mij is niks gevraagd in ieder geval. En misschien is dat maar goed ook, want ik weet niet wat jullie denken als je dat rijtje ziet, maar ik vond het persoonlijk wel een heel erg kort en vooral een heel erg brááf rijtje.
Maar goed, stel dat ik het mooiste woord uit dat rijtje had moeten kiezen. Dan was het saamhorigheid geworden. Waarom? Omdat ik dat het mooiste woord van die tien vind, een beetje ouderwets, met dat saam in plaats van samen.
Maar ook al kan ik als het moet wel een mooiste woord in dat rijtje aanwijzen, dan nog, zijn die tien woorden nou echt de tien mooiste Nederlandse woorden? Ik kan er zo tien opnoemen die mooier zijn, en als je wilt noem ik volgende week tien andere, net zo mooi of nog mooier, en de week daarna weer.
Wat doet god in dat rijtje? Of respect? Of geboorte? Zijn die woorden nou echt zoveel mooier dan huiswerk of wortelkanaalbehandeling?
En nu moet ik even mijn handen van het toetsenbord halen en over mijn oren leggen, want ik kan jullie horen gillen: ‘Jij bent zeker leraar. Of anders tandarts! Huiswerk! Wat is daar mooi aan? Wortelkanaalbehandeling! Straks ga je nog beweren dat spruitjes een mooi woord is. Jij bent een gevaarlijke gek!‘
Maar denk even na. Waarom vind je spruitjes nou eigenlijk geen mooi woord? Simpel. Als je dat woord ziet denk je aan die bittere groene dingen waarmee je een half uur zit te worstelen terwijl je ouders volhouden dat je er een paar moet eten omdat het goed voor je is mok mok ruzie ruzie opeten en anders naar je kamer. Niks moois aan en no way dat je spruitjes gaat opnemen in je rijtje mooie woorden.
Maar weet je wat er aan de hand is? Je baalt niet van die woorden, je baalt van de betekenis van die woorden en dat is heel wat anders.

Bij de verkiezing van het mooiste woord is wat mij betreft dus niet het mooiste woord gekozen, maar de mooiste betekenis. Niks mis mee, maar zeg dan niet dat je het mooiste woord gaat kiezen. Laat dat nou maar aan mij over, want ik heb er echt meer verstand van. Let op, hier komt het lijstje met de woorden die deze week favoriet zijn (maar dat kan er dus volgende week weer heel anders uitzien): kapseizen, uilebril, duisternis, goedgemutst, bombarie, deugniet, koeterwaals, apegapen, globetrotter, zoetekauw, lieveheersbeestje, extravagant, stoethaspel en vierkantswortel.
Zeg nou zelf.