Geplaatst

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Ga er maar even goed voor zitten, want als je dit stukje gelezen hebt ben je vast een beetje duizelig.
Kom je wel eens in een boekwinkel of in een bibliotheek? Vast wel. En denk je dan wel eens: mozeskriebel, wat veel boeken? Vast wel. Weet je hoeveel boeken er elke week bijkomen? Honderden. Dat is veel, zul je nu denken. En daar heb je gelijk in. Het is ontzettend veel. Want reken maar eens uit hoeveel boeken dat per jaar zijn.En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. Ga eens wereldwijd kijken. En dan nog naar alle tijdschriften en kranten en websites die dagelijks, wekelijks en maandelijks worden volgeschreven. En elk boek en elk artikel is anders, moet anders zijn, dan elk ander boek of artikel. Zo niet, dan komt de schrijver in de problemen. Alles wat in druk verschijnt is dus uniek.
Goed, goed, zul je denken. Oké, er wordt dus heel veel geschreven en al die geschreven stukken verschillen van elkaar. Maar duizelig ben je nog niet.
Maar denk eens even verder.
Waarmee worden al die boeken en artikelen in Nederland geschreven? En dan bedoel ik niet de pen of de tekstverwerker. Ik bedoel: met letters. Met zes-en-twintig letters. That’s it. Meer hebben we niet. Ga maar tellen, als je me niet gelooft. Dit stukje bijvoorbeeld. Hoeveel verschillende letters zitten er in? Hoe vaak je ook telt, je komt uit op zes-en-twintig. En daarmee is de voorraad uitgeput.
Zes-en-twintig letters voor alle schrijfsels van de wereld, of in ieder geval voor dat deel van de wereld waar ze ons alfabet gebruiken. Word je nou niet toch een heel klein beetje duizelig? En is het geen raar idee dat het boek waar je zo van genoten hebt met precies dezelfde zes-en-twintig letters geschreven is als het boek waar je niks van snapte of waar je niks aan vond? Hoe is dat mogelijk?
Waar het natuurlijk om gaat is hoe die letters met elkaar gecombineerd zijn tot woorden, en hoe die woorden dan weer gecombineerd zijn en zinnen vormen. Daarbij zijn niet alle combinaties mogelijk, of in ieder geval niet allemaal bruikbaar, want dan krijg je natuurlijk hesrse skj fiew ksdjsij heu hg. Oftewel wartaal. En een schrijver die een verhaal schrijft dat vol zit met skdj ej siowk ejueias kdkie jk bqa houdt niet veel lezers over.
En letters zijn niet de enige dingen waarvan er maar een paar zijn maar waarmee we zo ontzettend veel kunnen doen. Wat dacht je van muzieknoten? Dan hebben we het over slechts acht noten (oké, en een handjevol halve noten, en je kunt dezelfde noot hoger en lager spelen of zingen, maar dan heb je het ook gehad). Maar simpel gezegd werd en wordt nog steeds alle muziek met acht noten gemaakt. Popmuziek, klassieke muziek, rock, country, folk, hiphop, house. Van Boer daar ligt een kip in ’t water tot De vier seizoenen van Vivaldi. Van de Beatles, U2, Joss Stone en de Black Eyed Peas tot Youssou N’Dour, Capercaillie en Ali B.
Dan hebben we natuurlijk nog cijfers. Daarvan zijn er maar tien. Maar het verschil met letters en woorden is dat 4690 iets betekent, maar 23032598438 ook. Of je er nou een 6 voor zet of een 0 er achter, het blijven getallen die iets betekenen, waar je iets mee kunt.
Maar goed, dit is een heel verhaal dat eigenlijk alleen maar bedoeld is om jullie te vertellen dat ik op deze plek een tijdlang lettercombinaties voor jullie ga maken. Soms zullen het stukjes zijn zoals dit, soms verhalen, sommige griezelig, sommige om te huilen, andere om te lachen, sommige waar gebeurd, andere verzonnen. En misschien gooi ik er nog wel een keertje een verhaal in wartaal doorheen ook! We zien wel. Ik zou zeggen, kom elke week even kijken wat er uit gerold is.

Tot ziens!
Wilma