Geplaatst

Ik voel me ineens erg oud, maar dat is dan maar zo. Het kan me niks schelen. Ik zeg het gewoon: wat vliegt de tijd!
Want wees nou eerlijk. Het is toch niet te geloven? 2007! Het lijkt nog helemaal niet zo lang geleden dat er over de hele wereld dikke paniek was vanwege twee nullen. Misschien herinner je je het nog? Het millenniumprobleem?

Maar als je het niet (meer) weet, geloof me dan maar gewoon: op het moment dat we van 1999 naar 2000 zouden gaan dan zouden alle computers op tilt slaan, daar kwam het in het kort op neer. Alle systemen zouden in de war raken, vliegtuigen zouden uit de lucht vallen, en in de hele wereld zou het licht uitgaan, kortom: een echt doemscenario.
Het bleek allemaal loos alarm en er ging helemaal niks mis en er stortte niks neer en er ontplofte niks en we kwamen niet in het donker te zitten. Ha! Alsof de mensheid voor dat soort ellende twee nullen nodig heeft. Nee, dus. Dat kunnen we zelf ook makkelijk voor elkaar krijgen. Zie je het nieuws wel eens? Dan weet je wat ik bedoel.

Nauwelijks korter geleden lijkt het dat de euro geïntroduceerd werd. Die hebben we inmiddels ook al weer 5 jaar dus. Onvoorstelbaar.
Maar in alle twee die jaren werd er vuurwerk afgestoken alsof het voor het laatst was. En nu is het ineens 2007 en het lijkt wel – althans waar ik woon – alsof iedereen iets weet wat ik niet weet. Alsof het echt de laatste keer zou zijn. Op 31 december is hier de hele dag vuurwerk afgestoken: niet zo af en toe een knal, maar echt aan één stuk door vuurwerk. Waarom? Geen idee. Knallen overdag, vooruit. Ik snap best waarom veel jongens (het zijn vooral jongens die graag vuurwerk afsteken, is je dat ook opgevallen?) dol zijn op dat geknal. Het heeft ook wel iets. Maar dit jaar is ook de hele oudejaarsdag lang siervuurwerk afgestoken.
Het lijkt me zonde van het geld om die pijlen in het daglicht af te steken. Je ziet het toch niet of nauwelijks? Waarom dan? En verder hoort vuurwerk traditioneel ook alleen maar de lucht in te gaan precies op die grens tussen twee jaren, vanaf middernacht dus.
Gelukkig dus maar, jongens, dat ik het niet voor het zeggen heb…

Hoe dan ook, ik wens iedereen het allerbeste voor het nieuwe jaar. Dat 2007 maar volgestouwd mag zitten met geluk en gezondheid.

Wilma