Geplaatst

Experiment

Elmer had de hele dag over het sportveld gedraafd en totaal niet meer aan zijn experiment gedacht. Pas toen hij door de achterdeur naar binnen stapte herinnerde hij het zich. Net op tijd. Hij liet de keukendeur zachtjes achter zich in het slot klikken, sloop door de gang en daarna de trap op. Hij was halverwege toen de deur van de huiskamer openging.
‘Ha, Elmer.’
Zijn vader klonk niet boos. Misschien viel het mee. Of misschien hadden ze het nog niet gemerkt…‘Hoi,’ zei Elmer zo gewoon mogelijk.
‘We hebben een dvd gehuurd. Kom je zo kijken?’
Elmers hart sloeg een slag over.
‘Welke dvd?’ vroeg hij. Uitstel. Geen afstel, natuurlijk.
‘Hidalgo. Die wou jij toch zien?’
‘Och…’ Vaag blijven maar.
‘Och?’ Zijn vaders wenkbrauwen schoten haast door het plafond.
Elmer kon zijn tong wel afbijten. Wat was hij toch een oen! Normaal was hij niet weg te slaan bij de tv. En hij had een paar dagen geleden nog gezegd dat hij die film zo graag wilde zien. Nog even doorgaan met onhandig liegen en ze kregen het door.
‘Geintje,’ zei hij. ‘Ik kom zo.’
Hij liep verder zonder om te kijken, maar hij kon het wantrouwen van zijn vader bijna voelen, als een kat die om zijn benen kronkelde en hem probeerde te laten struikelen.

‘Hoe kan dat nou?’ zei zijn vader toen de dvd la knarste en piepte en eerst niet open wilde, en toen niet meer dicht.
Elmer zat in zijn vaste tv-stoel en zei niks. Maril keek niet eens op van haar boek.
‘Wat is er?’ vroeg zijn moeder. Ze zat aan de andere kant van de bank, precies zo opgekruld als Maril en bekeek het boekje dat bij de dvd hoorde.
‘De dvd-speler heeft kuren.’
‘Waarom kijk je nou naar mij?’ riep Elmer toen zijn moeder direct haar hoofd naar hem omdraaide. ‘Waarom denkt iedereen altijd meteen dat ik het gedaan heb?’
‘Dat spaart tijd,’ zei zijn moeder met half dichtgeknepen ogen. Maril stootte een snurk uit. Elmer zag haar schouders schokken van de ingehouden lach en daar werd hij bijna nog pissiger van dan van die beschuldiging.
‘Vertel op, wat voor experiment heb je gedaan.’ Zijn moeder zei ‘experiment’ alsof het tussen aanhalingstekens stond. Alsof het onzin was, zelfs slecht, om dingen uit te proberen, te experimenteren.
‘Als we nooit begonnen waren met experimenteren droegen we nou nog steeds berenvellen en woonden we in grotten,’ zei Elmer waardig.
‘Nou, Captain Caveman, dat zou helemaal zo gek nog niet zijn, zo’n grot,’ zei zijn vader met gefronste wenkbrauwen terwijl hij het dvd laatje probeerde open te trekken. ‘In zo’n grot kan zelfs een blind paard geen schade aanrichten. Potverdorie, Elmer!’
‘Nou, en toch heb ik het niet gedaan,’ zei Elmer stug. ‘Ik ben er niet aan geweest.’
‘En hoe komt hij dan kapot?’
‘Omdat jij er al een half uur aan zit te rukken en trekken.’
Nu lachte Maril hardop.
Zijn vader kwam overeind. ‘Ik kan er niet om lachen. Dat wordt een paar maanden geen zakgeld, jongen.’
‘Wat? Hoezo?’ Elmers stem sloeg over, zo nijdig was hij. En zo geschrokken.
‘Jij moet maar eens leren om wat meer respect te tonen voor andermans bezit.’
‘Dat ding is anders net zo goed van mij,’ riep Elmer woedend.
‘Nee,’ zei zijn vader. ‘Deze had ík betaald. De vólgende is van jou. Want die betaal je dus mooi zelf.’
Elmer stond woest op.
‘Als je maar weet dat jullie er dan allemaal met je vingers vanaf blijven!’ riep hij. ‘Want als hij dan kapot gaat…’
‘Dan weet je ook eens wat dat is, als ze je dure spullen kapot maken,’ zei zijn vader, en hij verzuchtte: ‘Kinderen!’
‘Had dan geen kinderen genomen,’ schreeuwde Elmer.
‘Dacht je soms dat dat nooit bij me was opgekomen?’ zei zijn vader afgemeten, en daarna bleef het even doodstil in de kamer.
‘Dus die dvd gaat niet door vanavond?’ vroeg Maril toen droog en iedereen lachte. Zijn vader boog zich weer over de kapotte dvd-speler en zijn moeder zuchtte en legde het dvd boekje op tafel. Ze kwam steunend omhoog van de bank en vroeg: ‘Iedereen koffie?’
Elmer keek naar zijn vader, die zich weer over de dvd-speler gebogen had. Zijn vader. Papa. Maar ineens een ander mens. Een vreemde, bijna.
Elmer ging weer zitten. Wat een onverwacht en eigenaardig resultaat had zijn experiment met de dvd-speler opgeleverd. Maar of hij er blij mee moest zijn?