Geplaatst

Het Kampioenschap: Fascinatie en Deceptie

Symposium over topsport(ers) in Nederland, het verlangen naar het kampioenschap, en bijkomende facetten als fanatieke inzet en hoge eisen, doping, en deceptie voor wie de top toch niet bereikt.

 

Thema: Het Kampioenschap: Fascinatie en Deceptie
Datum: maandag 1 maart 2010
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Locatie:
 
Sportcentrum, Olympiagebouw, Zaal 2, Universiteit van Tilburg. Zie plattegrond PDF
Initiatief: Pendragon i.s.m. CWL
Toegang: Gratis
Reserveren: Mogelijk via info@pendragon.nl

Inhoud
Welke topsporter gaat er niet meer dan helemaal voor om kampioen te worden? De fascinatie van het kampioenschap is een enorm positieve kracht. Maar de deceptie ervan is zeker zo groot. De Olympische Winterspelen in Vancouver maken dat maar eens te meer weer duidelijk. Wat kost het een topsporter om kampioen te worden? Welke dingen die in het leven van velen vanzelfsprekend zijn, raken verwaarloosd in de strijd om goud? Wat mag het kosten om kampioen te willen worden? Zijn er grenzen? En waar liggen die, zowel voor de sporter als voor de familie en vriendenkring? Wat is de impact van media, invloedrijke sponsoren en dopinggebruik op de waarde van het kampioenschap? Wordt het karakter van de individuele sporter door deze aspecten beïnvloed?
Twee experts op het gebied van de sportsociologie en het dopingbeleid zullen ons meenemen naar de wereld van het kampioenschap. Ook zal een (ex)topsporter spreken vanuit zijn persoonlijke ervaringen over de fascinatie en de deceptie in de wereld van de topsport.

Sprekers

  • Herman Ram – algemeen directeur Dopingautoriteit Nederland. De missie van de Dopingautoriteit is het realiseren van een dopingvrije sport in Nederland. De Dopingautoriteit doet dat in opdracht van de overheid (ministerie van VWS) en de landelijke sport (NOC*NSF)). Herman Ram heeft een brede managementervaring en ervaring in de sport.
  • Dr. Agnes Elling – instituutsportsocioloog, werkzaam bij het W.J.H Mulier Instituut, centrum voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek, als senioronderzoeker en lid van het managementteam. In 2002 promoveerde zij in Tilburg op het proefschrift Ze zijn er (niet) voor gebouwd, een onderzoek naar in- en uitsluiting in de sport naar sekse en etniciteit.
  • Dirk Lippits – Nederlands roeier. Winnaar zilveren medaille roeien, Olympische Spelen Sydney 2000.
  • Michael Poot – Nederlands kortebaanrijder en Nederlands kampioen langebaanschaatser. Op 23 januari 2010 won hij het NK Supersprint 2010, en in februari 2009 wist hij bij de Winteruniversiade in Harbin beslag te leggen op een zevende plaats – beste Nederlander op die afstand.

Voorzitter tijdens de bijeenkomst is Hans van Rooijen, adviseur van Studentensport Nederland en Chef de Mission van de Universiade-ploegen.

Na dit symposium op het Sportcentrum van de UvT is er op maandag 1 maart
’s avonds nog een themabijeenkomst over topsport in het Koning Willem II-college, georganiseerd door het http://www.brabantsport.nl/index2.php?page=999&>Olympisch Netwerk Brabant</A> (ONB). Meer informatie hierover: <A href= of 013-5349027.