Geplaatst

Al jaren is op de universiteit waar ik aan verbonden ben, de economische faculteit het zwaartepunt, zowel in aantallen studenten als medewerkers. Eén ding valt me op: de sterke gerichtheid van economische faculteiten op Harvard Business School. De Universiteit van Tilburg heeft zelfs net als de Amerikaanse opleiding als missie ‘To educate leaders who make a difference in the world’.

De economische crisis werpt een bijzonder licht op deze missie. Bijna iedere bank die met veel geraas omviel (Lehmann Brothers) of met zware staatssteun gered moest worden (RBS, topman Fred Goodwin) werd geleid door een ‘leider die het verschil maakt’ – door Harvard-alumni. Omgekeerd: van alle grote succesvolle zakenlieden in de VS of elders hebben maar weinigen aan Harvard Business School gestudeerd – Bill Gates was er in ieder geval niet…

Deze kwestie ligt breder. De wereld kent de laatste jaren een internationalisering die -laat ik het zo maar noemen- vooral Amerikaans gedefinieerd was. Ook universiteiten moeten zich vragen stellen bij die ontwikkeling. De economische crisis heeft duidelijk gemaakt dat verschillende economische modellen om de voorrang strijden, en dat het niet meer per se het Amerikaanse model is dat wereldwijd de grootste invloed heeft of zal houden.

Internationalisering betekent dus niet langer slaafs het Anglo-Amerikaans model volgen. De hegemonie van dat model is verdwenen.

Ondertussen is de culturele identiteit van de Nederlandse universiteiten verbonden met het proces van internationalisering. De vraag is: overkomt internationalisering en globalisering ons, en hebben we ons er maar zo goed mogelijk bij aan te passen? Of is internationalisering in zichzelf iets nastrevenswaardigs?

Drs. Henri Geerts, Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing

Reacties

Eén reactie op “Als het Amerikaans is, is het goed. (1 van 3)”

 1. Helderlicht avatar
  Helderlicht

  De economische crisis maakt dat wij -het gewone volk- (zoals gebruikelijk) wederom gigantisch de pineut zijn, om de tekorten van de heren en dames bankiers aan te vullen, zodat “de gehele economie niet naar de grootjes gaat”… zogenaamd danwel…

  Deze crisis is gecreeerd met als doel onze laatste centjes en ons spaargeld (zoals onze pensioenen) te bietsen. Gefaciliteerd door de overheid rooft de designpakkenmaffia ons kaal. Zolang wij dit toelaten, zal men ons beroven.

  Als ik morgen een toko begin en “verlies” maak, kan ik ook niet ff bij Rutte aankloppen voor wat extra pesos; waarom Galbak International wel?

  Menschen denkt na…