Geplaatst

Dichter zoekt onderdak

Wie heeft voor mij een dak
boven mijn hoofd, voor mijn bed,
laptop, boa’s,¬†eyeliner, shampoo en
Die Welt als Wille und Vorstellung.
Verder te vullen met menig idee.
Uw stad ga ik opschudden,
zodoende, ik heb er veel zin in.
Met woorden die ik hier vind,
die ik verbind, what a joy!
Wie heeft zulk een ruimte
in zijn hoofd, wie maakt vrij?
Ik zal u eren met een gedicht.

Reacties

7 reacties op “Dichter zoekt onderdak”

 1. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Hmmm…
  Las zojuist de reactie van Erik Hannema op de voordracht van Esther Porcelijn tot jouw opvolger.
  Zou nog geen boekjes op haar naam hebben staan en uitsluitend zijn voorgedragen vanwege haar kwaliteiten als vrouw.
  Zo'n gratuite reactie schept een hoop ruimte in mijn hoofd…

 2. Erik avatar
  Erik

  'Gratuite reactie', Allard? Insgelijks.

  Misschien goed om ook eens zo brutaal te doen tegen de mensen die áchter die beslissing zitten. Maar die houd jij liever te vriend, natuurlijk. Wellicht beheren ze nog wel een potje… Met die instelling houd je lekker veel ruimte in je hoofd.

 3. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Hoewel ik niemand van die commissie ken – zou hun namen niet eens meer weten – heb ik al eens 'brutaal' gedaan tegen de mensen die achter eerdere beslissingen zaten. Door Jasper Mikkers nog eens gememoreerd in zijn tirade tegen het benoemingsbeleid. (ook op TilburgZ, maar ik kan 'm hier niet meer vinden).
  Dus wees gerust. Zo diep ben ik nog niet gevallen…
  Groets,
  Alard

 4. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  @Erik

  Het lijkt mij evident dat mijn bestempeling van jouw reactie als 'gratuit' enige ergernis bij je heeft opgeroepen.
  Begrijpelijk. Omdat ik nauwelijks duidde waarom ik jouw reactie 'gratuit' vond.
  Dat vraagt om verantwoording.  
  De bron van mijn irritatie was jouw ongefundeerde uitspraak: "het zou en moest een vrouw zijn".
  Wellicht heb je zelfs gelijk. Misschien heeft de commissie inderdaad gezegd: we kiezen dit keer voor de kwaliteit van vrouw. Maar over de legitimiteit van een dergelijk uitgangspunt zo meteen meer.
  Eerst nog even over dat gratuite-gehalte van jouw uitspraak.
   
  Als de commissie acht jaar geleden een vrouw had voorgedragen, ik verzeker je, dan had iemand – net per se jij – geroepen: “Het zou en moest een vrouw zijn".
  Als de commissie zes jaar geleden een vrouw had voorgedragen, ik verzeker je, dan had iemand – net per se jij – geroepen: “Het zou en moest een vrouw zijn".
  Als de commissie vier jaar geleden een vrouw had voorgedragen, ik verzeker je, dan had iemand – net per se jij – geroepen: “Het zou en moest een vrouw zijn".
  Als de commissie twee jaar geleden een vrouw had voorgedragen, ik verzeker je, dan had iemand – net per se jij – geroepen: het zou en moest een vrouw zijn".
  En ja hoor, in 2011 roept iemand wéér “Het zou en moest een vrouw zijn".  
  En ja hoor, voor de 5-e keer worden noch de juistheid, noch de merites van deze uitspraak ondersteund met argumenten.
  Het past gewoon in het rijtje ‘negers zijn lui’, ‘bestuurders zijn duf’ en ‘politici zijn zelfverrijkende baantjesjagers’. Kortom, het populistisch argumentatiejargon van de Rueverts, de Arjens en de Geerts.
  Enige duidelijkheid verschaft over de aard van mijn irritatie?
   
  En nu even over de legitimiteit van: “Het zal en moet een vrouw zijn".
  Vanuit de optiek van ‘positieve discriminatie’…?
  Ajakkes, NEEN. Dat zou de dood van de kunst zijn in het algemeen en van de poëzie in het bijzonder.
  Een stadsdichter dien a priori gekozen te worden op basis van kwaliteiten.
  Kunnen dichten is er één van.
  Vrouw zijn, zwart zijn, moslim zijn, gereformeerd zijn, een theater- of muzikale achtergrond hebben (Martijn Neggers zou een optie zijn geweest!), het zijn allemaal kwaliteiten die welhaast per definitie iets toevoegen aan de functie van het kunstenaarschap in het algemeen en van het (stads)dichterschap in het bijzonder. Sterker, het maakt het stadsdichterschap van de ene stadsdichter zelfs onderscheidend van dat van de andere.
  Ja, dus ook vrouw zijn. Over de toevoegende en onderscheidende waarde en kwaliteit van vrouwelijkheid of culturele achtergrond, weiger ik hier nog iets uit te leggen.

  Óf de commissie inderdaad dit keer heeft gezegd “Het zal en moet dit keer een vrouw zijn" weet ik niet.
  Ik waag het zelfs te betwijfelen.
  Dát er vanuit politieke correctheid wel degelijk zo over wordt gedacht – dus zónder dat de dichterskwaliteiten als zodanig een rol spelen – klopt ontegenzeggelijk ook: ik verdenk er menigeen van, met name uit het politieke krachtenveld.
  Maar om dit nu onbeargumenteerd te poneren, vind ik iets te veel bruggen tegelijk en – om met Anton te spreken – het maakt het de nieuwe stadsdichter er niet gemakkelijker op: zij zou immers bij voorbaat positief-discriminerend voorgedragen zijn omdat ze borstjes heeft.

  Enfin, Erik, ga door met jouw sublieme columns op TilburgZ: ik geniet steeds weer van jouw bijna onovertroffen ironie en schrijfvaardigheid.
  Ik kan je bovendien al iets verklappen: het staat nu al vast dat ik over vier jaar zal worden benoemd tot stadsdichter.
  Helaas heb ik nog nooit ook maar één gedicht geschreven en dus is het maar gelukkig dat de wereld over vier jaar vergaat.
  Maar dat wist je beide vast al…

 5. paul van est avatar

  @Cees:
  je mag best bij me in de tent, maar dan moet je eerst ff dichterbij komen. Laat maar komen dat gedicht, in Farsi mag ook, tegendraads als je kunt zijn.

  @Döner dan en Hanneman: lekker kissebissen, ga zo door, staren naar elkanders lieflijke Tilburgse naveltjes. Ik geniet van je columns EriK, blijf schrijven. En Shoarma is, mitsgaders u de saus vermag te verstaan en proeven, ook lekker op zijn tijd.

  Groeten uit Teheran, waar Kebab Döner is dan Donner en de thee rijkelijk vloeit, een waar Cohen-paradijs en wellicht een hel voor Onze Geert: allemaal gastvrije mensen, deels Muselmannen en -vrouwen die alles delen met vreemden en waar je dagelijks logeeruitnodigingen moet afslaan en bijkans doodgevoerd wordt. Vreselijke ideologie dus: aanvallen!. Gewone mensen en regenten zijn 2 aparte werelden, Onze Geert schaar ik in categorie 2, hoe hard hij ook blaat over linkse kerk en Islamisering van ons lieflijk kikkerlandje met poldertjes en molentjes en knuffelpoesjes en holle retoriek. CDA en VVD. jullie moeten je doodschamen!

 6. FrankN avatar
  FrankN

  @Paul van Est:
  Teheran, is dat niet de stad waar mensen zoutzuur in elkaars ogen gieten?

 7. paul van est avatar

  @FrankN,

  Als ze de ogen door de Niqabs kunnen vinden wel ja. Liefst begeleid door een gipsy-orkest met ketelmuziek.
  Veel door het westen vergeten dichters ook hier, maar die schrijven tegendraads in Farsi, ik kom nog niet verder dan tellen van 1 tot 10. Ik zou zeggen surf raak. Deze cultuur is de bakermat van Egypte, Griekenland, Romeinen en dan komen wij misschien eens een keertje. Jammer dat het volk hier de pech heeft onderdrukt te worden.
  Enfin, ik ben naar Esfehan, staat vast op Wiki.