Geplaatst

Tilburgs dagboekje 5

Waarin het mysterie van de eerste ‘maire’ van Tilburg, de kinderstadsdichter, R.D. Taylor, een wit onderbroekje en nog wat meer.

Een tijdje terug mocht ik een mail ontvangen van dr. Lucas van Dijck, cultuurhistoricus en genealoog. Diens bericht vertelde mij dat in 1811 "Den 15 dito is alhier overleden de heer Martinus Cornelis van Dooren, eerste maire (= burgemeester, CvR) dezer stad, hij wierd begraven den 18 dito. (-) Hij is met de grootste plegtigheid begravn den 18 juni op het kerkhof. Vast van achterem teynen het choor met alle statie van de drie Gildens, den gehellen raad Municipaal, alle geemployeerdens sonder onderscheid. (-)                       

Een mysterie is aldus eindelijk opgelost: het graf van onze eerste burgemeester is gevonden! Het stond of lag tegen de buitenkant van het koor van de oude kerk van het Heike. En dat kerkhof rond de oude kerk van het Heike is geheel ‘geschud’, verdwenen dus. In 1813 werd, op bevel van de Franse bezetter, een nieuwe begraafplaats gesticht ‘in den Schjff’, buiten de bebouwde kom, volgens de richtlijnen van de Verlichting, nu Begraafplaats Binnenplaats aan de tegenwoordige Bredaseweg.                                

Een mysterie opgelost, een mysterie blijft: want wie ligt nou toch onder de derde zerk van het graf van Thomas van Dooren (broer van) en Maria Delfontaine (diens vrouw). Zie mijn column hier op deze site ‘Willem II begraven in Tilburg?‘.

Sint Niklaas (België) gaat ook een kinderstadsdichter aanstellen. Geïnspireerd door de Nederlandse stad Tilburg. Wauw. En dan nogmaals mijn vraag: Tilburg is toch de eerste Nederlandse stad met een kinderstadsdichter?

Youtube, een onuitputtelijke bron van genoegen! Maar helaas, geen originele opnamen van het nummer Gotta see Jane van R. D. Taylor. Fantastisch vond ik dit nummer toentertijd (uiteraard een single door mijn oudere broer aangeschaft, daar heb je oudere broers voor). Nu klinkt het, helaas, biezonder oubollig. Smaken veranderen. Wel opmerkelijk dat het nummer ook gecovered werd door Martha Reeves (zoeter, maar prima), de Golden Earring (helemaal niet gek) en door The Fall (kutversie, zo plat als wat).

King Kong, versie vier, onlangs op de tv. Hoogtepunt: het zien van het witte onderbroekje van hoofdrolspeelster Naomi Watts. Dat vind ik nou heel opwindend. En dat terwijl ze probeert te ontsnappen aan een prehistorisch monster. En dat terwijl er gedurende de hele film de vreselijkste creaturen opdagen (dinosauriërs, reusachtige insecten), de verschrikkelijkste dingen gebeuren. Dan vraag je je toch af wat de zin van de film is. Of van het leven.

De grootste tochtgaten van Tilburg – Pieter Vreedeplein, Koningsplein, Stadhuisplein -krijgen een geduchte concurrent erbij. Door de bouw van het Factorium is er een nieuwe steeg ontstaan. Nog voor de bestrating er lag ben ik er al doorgelopen, nou, dat was geen pretje. 

Gaat u ook stemmen? Als stadsdichter kun je natuurlijk hierover ook uitweiden. Collega Ingmar Heytze (Utrecht) heeft er inderdaad een gedicht aan gewijd. Met vreemde gevolgen. De broer van Rita Verdonk, Ad genaamd, die daar meedoet, voelt zich bedreigd door het gedicht van Heytze! Ik vind dit maf, maar oordeel zelf. Zoals het nieuws uit Sint Niklaas is dit ook te vinden op de onvolprezen website http//www.decontrabas.com/

Het bestuur van de Brandon Pers te Tilburg en de directie van Museum Kempenland te Eindhoven nodigen u uit voor de presntatie van de bundel KOPPEN van dichter Chris van Lenteren en beeldend kunstenaar Hans Fooy.

In de maanden voor zijn sterven maakte Hans Fooy een serie wrange en wrede menselijke koppen op groot formaat: zichzelf en zijn dood in het gezicht ziend. De dichter Chris van Lenteren schreef er nadien gedichten bij, in een poging woorden te vinden voor het aangrijpende.

De Brandon Pers liet vormgever Looi Naaijkens een fraaie uitgave verzorgen in beperkte oplage. Het eerste exemplaar zal aan Willemijn Fortanier, de weduwe van Hans Fooy, worden aangeboden op zondag 21 maart. De dichter Chris van Lenteren zal uit de bundel voordragen. Een inleiding zal worden uitgesproken door filosoof Charles Vergeer. Het programma op 21 maart begint stipt om 12.30 uur in: Museum Kempenland, Sint Anthoniusstraat 16, 5616 RT Eindhoven. De prijs van de bundel is 20 euro, aanwezigen bij de presentatie betalen 15 euro. De bundel is ook te bestellen bij het secretariaat van de Brandon Pers via cvanraak@online.nl