Geplaatst

De erectie van Aldert van der Burg

Fijn dat de Tilburgse Koerier zich meer en meer profileert. Misstanden signaleert. Discussies aanzwengelt. Dat hebben we vooral te danken aan de immer ijverige Aldert van der Burg. Net zoals striptekenaar Gummbah heeft hij een gereformeerde achtergrond. En dat levert nogal eens interessante ‘uitingen’ op. Zoals u weet gaat Gummbah een stevige erectie niet uit de weg. Zo ook onze Aldert.  

Zowel in een artikel als in een column – beide op de voorkant van de Tilburgse Koerier (dat ik dat nog mee mag maken) – word ik met name genoemd. Van der Burg beschuldigt mij ervan dat ik opgeroepen heb tot censuur. Wat is het geval?

De laatste tentoonstelling in Kunstpodium T, met aan het roer de immer ijverige Zeus Hoenderop, liet werk zien van kunstenaar Antoine Timmermans. Onder meer gephotoshopte portretten van Michael Jackson, Barak Obama en koningin Beatrix. Ieder voorzien van een stevige erectie. Aldert van der Burg: ‘wat is er nu mis met de aanblik van een redelijk fraaie erectie?’. Niets, beste Aldert. Maar wel als die geplakt zit aan koningin Beatrix. Want volgens mij liepen de kunstenaar èn de galeriehouder hiermee kans op vervolging wegens majesteitsschennis. Grote kans zelfs. Makkelijk om te zeggen dat jij, Aldert van der Burg, het werk niet verwijderd of toegedekt had. Jij had de discussie willen laten losbarsten. En natuurlijk had jij ook de fikse boete willen betalen. Want dat de advocaat van de koninklijke familie dit op zijn sloffen zou winnen staat voor mij als een erectie boven water.

Wat me hoog zit en wat ik bij deze wil rechtzetten: ik heb niet opgeroepen tot censuur. Sterker nog: ik ben tegen elke vorm van censuur. Mein Kampf mag van mij in de boekwinkel (liefst wel geannoteerd), Maxima mag het met mij doen (alles voor de kunst). Wat ik wel heb gedaan is galeriehouder Zeus Hoenderop waarschuwen. Hem mijn mening gegeven (zie boven). Hij had het kunnen laten hangen, maar… hij gaf mij gelijk. Zo ook de daarbij aanwezige Guido Geelen. Pikant detail: de koningin is een bewonderaarster van het werk van Guido Geelen en heeft dan ook het een en ander ervan in haar collectie.

Aldert van der Burg had verwacht dat ik over een ruimere geest zou beschikken. Noemt mij zelfs ook kunstenaar. ‘Toch een misser van Van Raak. Hopelijk maakt hij die de komende twee jaar als stadsdichter ruimschoots goed.’ Aldus Van der Burg. Fijn dat hij zich zorgen maakt om mij. Want je kunt zeggen wat je wilt van die gereformeerde jongens, ze hebben het beste met je voor. Met of zonder erectie.