Geplaatst

Rondleiding

Onlangs mocht ik een rondleiding geven voor de medewerkers van de VVV. Afgesproken was dat die zo’n anderhalf uur zou duren en dat ik zowel de binnenstad als de begraafplaats aan de Bredaseweg zou laten zien. Ik moest me dus echt wel beperken tot maar een klein deel van de binnenstad en tot een snel bezoek aan de dodenakker. En het lukte.

Voordat ik met de groep medewerkers van de VVV – twee heren en een zevental dames – de straat opging dacht ik nog even slim te zijn. Ik vroeg: wie weet waar de letters VVV voor staan? Had ik niet moeten doen. Natuurlijk wisten allen de betekenis ervan. En u lezer, weet u het?

De bedoeling van de rondleiding was om de VVV er een indruk van te geven, zodat mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van onze stad hierop gewezen kunnen worden. En mij vervolgens kunnen inschakelen om het een en ander over ons Tilburg te vertellen. Zoals dit ook gebeurt middels de Stadgidserij. Dit heet stadspromotie.                                          

Ik besloot de rondleiding te laten beginnen in de Willem II-straat, een statige straat, maar wel een met heel veel verschillende kanten, ook frivole, ook ernstige. Frivool, omdat hier van oudsher toneel wordt gespeeld en gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Ernstig, omdat hier de synagoge staat met ernaast de Helga Deentuin. Daarna de Tuinstraat in, voor mij reeds zeer bekend gebied: her en der in de straat hangt nog steeds mijn gedicht-op-poster ‘Tuinstraatparade’. Stukje Nieuwlandstraat, door het mooie, smalle Vincentiuspad (‘niet 100, zoals de bewoners een tijdje geleden vierden, maar zeker meer dan 250 jaar oud’), richting begraafplaats. Onderwijl wijzend op eerste stenen, oude muurreclames, al dan niet verborgen teksten, nu en dan een gedicht declamerend, anekdoten vertellend en wat al niet!

Terug via de Noordhoekring, Korte Schijfstraat, de Vijfsprong (zeer actueel), Stationsstraat, Poststraat, Karrestraat (alwaar een oude muurreclame door de dames ontcijferd werd, waarvoor mijn dank), terug in de Willem II-straat, hoek om terug bij af. Een kleine evaluatie volgde: men vond het vooral leuk. Leuk en interessant. Altijd fijn om te horen, daar doe je het voor. En, benadrukte ik, dit was slechts maar een klein stukje Tilburg. Een rondleiding door de binnenstad duurt met gemak meer dan drie uur, al denk ik dat dit wel te lang zal zijn. En over de begraafplaats aan de Bredaseweg is nog veel meer te vertellen, en niet alleen over deze, ook de dodenakkers van het Goirke en de Heuvel zijn reuze interessant. Binnenkort word ik gebeld door Communicatie Stadspromotie om te bespreken hoe het een en ander op te nemen in het pakket van de VVV.

 

Reacties

Eén reactie op “Rondleiding”

  1. bas avatar
    bas

    vvv: vereniging voor volksvermaak?