Geplaatst

Plattegrond

Wat doe je als stadsgids zo eenzaam in de nacht van tweede kerstdag 2008? Juist, je bekijkt de plattegrond van Tilburg eens goed. Gezellig.

Maar ik wil wel van tevoren zeggen, de logica ervan is soms ver te zoeken, zeker voor een buitenstaander. Leg die maar eens uit waar het Stadhuisplein ligt. Pardon: plein? Dat heet toch Schouwburgring? Nee. Dat heet toch Katterug? Nee. Dat heet ook Stadhuisplein. En hoe loopt de Stadhuisstraat dan? En waar ligt de Korte Heuvel? Nergens. En de Katterug dan? Die bestaat officieel ook niet. Wie weet trouwens dat de Hasseltstraat na het Wilhelminapark begint? En vertel nooit aan de cultuurtoerist dat Museum De Pont aan het Wilhelminapark ligt. Die loopt zich het apezuur rond het park, wanhopig op zoek naar dat wereldberoemde museum. Tsja. 

Desondanks, ik heb het wel over de officiële plattegrond, genaamd: stadsplattegrond classic Tilburg Falk. Officieel neem ik aan, want te koop bij de VVV Tilburg. Ik heb hem aldaar dit jaar (2008) gekocht. Maar kijk eens mee naar deze ‘duidelijke en gedetailleerde kaart’ van het centrum. Hoe loopt dat Stadshuisplein? Bijzonder onduidelijk. Het Frater Romboutshof blijkt op de Schoolstraat te liggen, terwijl de werkelijke locatie ervan (iets verder, rechts) niet vermeld wordt. En dan de Heuvelring, die wordt alleen vermeld aan de kant van de St. Josephkerk (ofwel de Heuvelse kerk), terwijl die ook loopt vanaf Hotel Mercure tot aan de Juliana van Stolbergstraat. Aan de andere kant, waar Café Karel en Havanna zitten wordt Heuvel niet vermeld (waarom zijn de legendarische namen Looiersbeurs en Korenbeurs verdwenen? Dat behoort toch ook tot het cultureel erfgoed?). Volgens de kaart is er een Citycenter in Tilburg. Zoekt u maar! En klopt het wel dat na het Pieter Vreedeplein richting Heuvelring er weer een stukje Tuinstraat komt? Dat is raar. Ook blijkt er een Pieter Vreedepad aan de kant van de Telegraafstraat te liggen. De NWE Vorst staat aangegeven als De Nieuwe Vorst. En het Poppenmuseum  (Poppen- en Speelgoedmuseum eigenlijk) bestaat nog, zo ook Terra Nova in de Nieuwlandstraat. 

Nou ja, het is laat, de wijn is op. Het een en ander nog maar eens onderzoeken. Alvast wil ik eenieder een goed 2009 toewensen. En niet verdwalen in het nieuwe jaar!      

Reacties

5 reacties op “Plattegrond”

 1. ceesvanraak avatar
  ceesvanraak

  Na intensief speurderswerk blijkt
  1. dat het gedeelte tussen Hotel Mercure en hoek Juliana van Stolbergstraat ook Heuvel heet. Met als complicatie dat Heuvelpoort (in feite ertussen met een eerste ingang) ook een officieel adres is, met eigen nummering aan de zijde van de Heuvelring (een tweede ingang).
  2. dat Heuvelpoort (met een derde ingang) ook aan de kant van het Piusplein bestaat. Met als complicatie dat restaurant Da Paolo (links ervan) dan weer wel gelegen is aan het Piusplein.
  3. dat er geen Tuinstraat bestaat na het Pieter Vreedeplein, richting Heuvel.
  4. dat er geen Pieter Vreedepad bestaat aan de zijde van de Telegraafstraat.

 2. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Cees, voor 2e kerstnacht 2009:

  kun je niet eens een vergelijkend onderzoek doen tussen google maps en de stadsplattegrond?

  Groet,
  Tom

 3. ceesvanraak avatar
  ceesvanraak

  Nog iets opmerkelijks op de plattegrond gevonden: Tilburg kent twee Vincentiusstraten, namelijk
  1. tussen Schoolstraat en Noordhoekring,
  2. tussen Hoefstraat en St. Andreasstraat.

 4. Gert avatar
  Gert

  Hey Nachtburgemeester,

  Kom je ook nog eens achter je kaarttafel vandaan. Het echte werk vindt nog steeds onder de mensen plaats. Vrijdag heb ik je gemist bij het Duvelhok. 13 maart krijg je een herkansing. Bij mijn weten is er maar 1 Duvelhok, St. Josefstraat 113 te Tilburg.

  Tot dan

 5. ceesvanraak avatar
  ceesvanraak

  Op dat moment zat ik in de kroeg. Onder de mensen, ook het echte werk. Overigens ben ik deze maand nu