Geplaatst

Kunstenaars op de bres voor behoud van de boom op de Vijfsprong

Het feestje morgenmiddag heb ik afgeblazen. De gemeente heeft als een dief in de nacht de esdoorn laten vellen. Ik heb naar het Brabants Dagblad een ingezonden brief gestuurd waarin staat: ‘Aan alle politici die instemden met de kap van de boom op de Vijfsprong: kruip onder de eerste de beste steen en schaam je. SCHAAM JE!’

Aanstaande vrijdagmiddag 28 november vanaf vier uur treden diverse muzikanten, schrijvers en dichters op voor het behoud van de boom op de Vijfsprong. Ook zij vinden het schande dat de boom gekapt moet worden.

Toegezegd hebben reeds: stadsdichter Frank van Pamelen, troubadour Jacques Mees, multi-instrumentalist Zjef Naaijkens, dichter/schrijver Jasper Mikkers, accordeonist/zanger Michaël Breukers, dichter Jace van de Ven.

Zij en anderen treden vanaf vier uur vrijdagmiddag op op de Vijfsprong.

En: Het Hart van Nederland komt waarschijnlijk opnamen maken.

 

 

Reacties

9 reacties op “Kunstenaars op de bres voor behoud van de boom op de Vijfsprong”

 1. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Na een week buiten Tilburg doorgebracht te hebben (het nieuws via sms'jes en omroepbrabant op internet wel even gevolgd) vind ik grote woorden op Tilurgz en in mijn mailbox. Op al deze woorden en scheldpartijen en beschuldigingen wil ik reageren, dat vind ik mijn plicht als politicus maar zonder krokodillentranen en zonder schaamte. Hooguit voor de wijze waarop (inderdaad: als een dief in de nacht) de boom gekapt is. Al twee jaar geleden hebben we een plan dat door enkele buurtbewoners en ambtenaren was bedacht verhinderd. Dit plan zou de Noordstraat doortrekken en de kruising doen verdwijnen. Verkeerstechnisch onverstandig en ook slecht voor het leuke beeldbepalende pleintje. De gemeente is toen met een ontwerper aan de slag gegaan en heeft drie varianten gepresenteerd. Na wikken en wegen is door een meerderheid van de raad (en dus ook door GL) gekozen voor variant twee. Met plein, met park en met een nieuwe monumentale boom.Na deze vergadering wist iedereen hoe het eruit zou gaan zien. Terecht hebben mensen geprobeerd dit tegen te houden (dat is democratie en dat is het recht van betrokken inwoners van iedere stad), wat ons betreft is tussentijds nog geprobeerd plan 2 door te laten gaan m

 2. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  Marjo, mag ik je hartelijk bedanken voor je duidelijke, eerlijke en heldere reactie? Er zijn heel wat raadsleden die wat van je kunnen leren op dit gebied (wie de schoen past trekke hem aan!)…

 3. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  @ arjen

  Mijn reactie hierboven ging niet over
  'procedures' of 'vervangbaarheid' van bomen. Ik heb alleen maar willen beschrijven waarom ik het plantsoen in z'n huidige vorm waardeer.
  De vraag is: Hoe nu verder
  met dit pleintje… en met Tilburg?

 4. arjen avatar
  arjen

  mijn schoen staat bij de haard, Henk. Voor ander strooigoed.

 5. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @arjen
  U hebt de schoen kennelijk aangetrokken…

 6. arjen avatar
  arjen

  Marjo, Hein en Henk Lubbers..jullie verschuilen jullie alleen maar achter de procedures. Of die wel of niet correct gevolgd zijn. Loos daarvan was de herinrichting en de kap helemaal niet nodig en komt het besluit tot kap van GL, PvdA, VVD en SP.
  Buitengewoon vreemd dat ook de groene jongens hierbij vinden dat elke boom gewoon vervangbaar is. En wat Henk Lubbers betreft… toon maar eens aan dat de LST ergens hypocriet is. Het geluidsdocument van de behandeling in de commissie fysiek spreekt boekdelen. Ik heb u overigens nog nooit gezien in de raadszaal.

 7. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Henk: dank.
  @Hein: wat dat reclamebord betreft: ik ben het hartstikke met je eens, foute plaats voor dit bord. Zullen we meenemen.

 8. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  EEN GOED PLAN HOEFT NIET INGEWIKKELD TE ZIJN

  Als je vanuit de Nieuwlandstraat richting de Vijfsprong fietst heb je een mooi uitzicht op het plantsoen daar. Al vanuit de verte zie je achterin oude taxusbomen die het parkje diepte geven en het hele jaar door voor een groene aanblik zorgen. Vooraan, staan links en rechts magnolia's waar je tussendoor kunt kijken en meer naar het midden groeit een Japanse citroenstruik. Dat een goed plan niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit parkje dat zo is aangelegd dat je er 'in' kijkt. Met eenvoudige middelen is hier een optimale ruimtelijke werking bereikt. Het plan van de gemeente om pal v

 9. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  wat staan die reacties opeens in een vreemde volgorde….!?!?