Geplaatst

Onkruidbestrijding

Natuurlijk wil ik nog wat kwijt over mijn optredens van de laatste tijd. Zoals op die meer dan memorabele avond in Paradox, afgelopen Hemelvaartsdag. Jazz en poëzie, samen met Jasper Mikkers en Hans d’Olivat, en met Henk Koekkoek, Niko Langenhuijsen, Jeroen van Vliet, Pascal Vermeer en Bram Stadhouders. Maar nu moet me iets anders van het hart. Onkruidbestrijding. Hoe dat hier werkt.

Ik woon in de Schoolstraat, vanaf mijn balkon kijk ik uit over de parkeerplaats aan het Frater Romboutshof. Het volgende vond plaats de laatste dagen. Allereerst gingen vier man in twee karretjes aan de slag.  Uit het vierkante voorstuk van het karretje kwam stoom met bestrijdingsmiddel. Dit hing vlak boven de bestrating. Zo sjeesden ze rond, een hoop lawaai makend en het stonk. Hoewel ze stonden ook vaak een hele tijd stil. Met elkaar te lullen. De volgende dag waren ze er weer. En ook de dag daarna. Het onkruid werd wel kapotgemaakt, maar het bleef staan, helemaal verpieterd. Leuk gezicht, hoor. Vervolgens verscheen er één man in een truckje met de radio keihard aan. Smartlappen uitkramend. Dit was de vieze hoopjesman.Telkens als hij een eindje verder met bezem en schop moest zijn, reed hij daarnaar toe. Hij kwam de volgende dag terug. Radio weer knoerhard. Dit was nog niet alles. Jahoor, daar verscheen zo’n bezemkarretje. Met assistentie van een man met bladblazer. En als klap op de vuurpijl zag ik zojuist een kerel op een quad (of hoe heet zo’n motor op vier wielen) in de weer. Met een brander ging hij het dode onkruid te lijf. Met als resultaat een smerige stank en nu en dan vuurtjes (veel dood onkruid) met een flinke rookontwikkeling. Bijzonder prettig met dit heerlijke weer. Overal ramen en balkondeuren open waardoor die smerige rook naar binnen kan.    

Niemand die mij wijs kan maken dat dit goed is voor het milieu. Stank, vuur, rook, lawaai in diverse uitingen. En dan de kosten. Ik tel dus acht man en zeven dagen. Voor één parkeerplaats. Gemeente: bel mij op. In één dag zorg ik ervoor dat dit ‘enorme probleem’ opgelost wordt. Eigenhandig.  

Nawoord. Ik moet even wat stoom afblazen. Die karretjes met dat stoomapparaat ervoor blijken milieuvriendelijk te werken. Slechts stoom (warm water) komt eruit, niks meer. En ze heten ‘waves’.

Reacties

3 reacties op “Onkruidbestrijding”

 1. henk avatar
  henk

  Vanweg de mall-crisis heb ik de agressie naar de wilde stadsflora maar even laten liggen. Mooi dat jij daar nu de aandacht op vestigt.
  Een interessant onderwerp hoor. We kunnen nu al een enorme opmars constateren van de paardenbloem. Daarnaast zien we overal oprukkende schijnaardbei en nog weer een heel nieuw stadsplantje (gele hoornklaver geloof ik). Het zijn allemaal overblijvende planten die met overblijvende wortels helemaal onder de stenen en de trottoirtegels gaan zitten en daar elke agressie overleven, bestand blijken tegen vlammenwerpers, brandbommen, napalm enzovoort.
  Ze niet weg te branden. Integendeel. Ze profiteren juist van deze tactiek van de verschroeide aarde en nemen overal snel nu de plek over van de verdelgde concurrentie. Het onkruid 'Henk Kuiper' hebben ze trouwens ook nog steeds niet echt weg weten te branden.

 2. frits h avatar
  frits h

  Over onkruid gesproken, klopt het dat gij u teruggetrokken hebt voor het stadsdichterschap?

 3. frits h avatar
  frits h

  enne?