Geplaatst

Tilburgs dagboekje 2

– De mooiste Tilburgse woorden? Mij schieten de volgende drie te binnen: koekwaus, appetjoek en meebesaant.  Met de aantekening dat het laatste woord volgens het ‘diksjenèèr van de Tilbörgse taol’ als ‘meepesaant’ geschreven dient te worden. Maar ja, aan de andere kant zou ik als rechtgeaarde Tilburgse volksjongen het woord  ‘Tilbörgs’ nooit verzonnen kunnen krijgen. Trouwens: roept uw favorieten maar!

– And now for something completely different: wie kent nog Curved Air, Cressida, Van Der Graaf Generator, Gentle Giant, Caravan? Ik had er ooit elpees van, goddorie. Zo ook van de vermoed ik meer bekendere groepen King Crimson, Yes, Genesis. Het wonderlijke is: je kunt ze allemaal via Google (her)vinden. En via Youtube zie je de meest onwaarschijnlijke combinaties: de Rolling Stones met Bob Dylan, Mick Jagger met Jef Beck, Bruce Springsteen met Bob Dylan, met Lucinda Williams, met Neil Young, met John Fogerty,  enzovoorts. Helaas nogal eens van erbarmelijke kwaliteit, maar toch.

– Op 22 maart vindt de doop plaats van de nieuwe bundel van Albert Megens, een uitgave van de Brandon Pers, met als titel ‘Hoe leeg het was en hoe schoon’ (de kenners herkennen Hildebrand hierin). Ondertitel: ‘Lofzang op de wever van weleer’, met een woord vooraf van Ed Schilders (die vanmorgen wel zeer centraal zat op de voorkant van Stadsnieuws). U bent uitgenodigd, locatie Ruimte-X, Telexstraat 4a, om twee uur ’s middags. Waarom deze mededeling? Nou, sinds jaar en dag ben ik secretaris van deze oudste bibliofiele pers van Noord-Brabant. Zodoende.   

– Het Tilburgs dichttalent van 2009 is afgelopen zondag 1 maart verkozen: Thomas Maarten van der Zwan. Goede keuze, ondanks de ‘vakjury’. Wat heet. Behalve Nick J. Swarth als voorzitter bestond die uit de twee wethouders Johan van den Hout en Joost Möller (ooit eens één limerick geschreven, vertelde hij trots). Vlak voor het begin beantwoordden de heren politici mijn vraag: "Jullie hebben toch geen snars verstand van poëzie?" namelijk bevestigend en gingen vervolgens doodleuk jurylidje spelen. En dat moet je serieus nemen? Wat een gotspe!

– Tilburg viert zijn tweehonderdjarig bestaan als stad. Prima. Maar ook is dit jaar het jaar van Charles Darwin, de grote natuurvorser. Hij is de enige van de grote drie denkers uit de negentiende eeuw – Darwin, Karl Marx, Sigmund Freud – die overeind gebleven is. En die overeind zal blijven, want zijn evolutietheorie wordt steeds weer bevestigd en aangevuld door nieuwe inzichten. Zijn leven en zijn werk vind ik uitermate boeiend en ik prijs me gelukkig dat ik bij De Slegte twee van zijn beste biografieën op de kop heb kunnen tikken. Op de eerste plaats DE biografie: ‘Darwin’ van Adrian Desmond en James Moore, bijna duizend pagina’s dik. Het tweede boek is ‘Darwins dochter’ van Randal Keynes. Door het overlijden van zijn geliefde dochter Annie op tienjarige leeftijd verloor Darwin de laatste resten van zijn christelijke geloof. Wat vreemd is dat op de kaft van dit boek een daguerreotype uit 1842 staat van Darwin met zijn oudste zoon William. Maar ja, het is dan ook de enige bekende foto van Darwin met een gezinslid. 

– In het Brabants Dagblad van 3 maart jl. staat abusievelijk dat het Groot Tilburgs Quizboek op 26 maart gepresenteerd wordt in de bibliotheek op het Koningsplein. Dit moet zijn: 19 maart. In het fotobijschrift staat dat de samenstellers – Frans Kense, Henk van Doremalen et moi – van dit prachtig werk, staan bij de oudste kerk beneden de spoorlijn, te weten de Heikese kerk. Maar de geheel opnieuw gebouwde Heikese kerk – op de toren na – stamt uit 1829, terwijl de eerste steen van de protestantse Pauluskerk in de Heuvelstraat het jaartal 1822 vermeldt.  

– Wie nou nog meer van mij wil lezen: http://www.willem2straat.nl/ Aldaar mijn ‘Ode aan de Willem II-straat’.