Geplaatst

Ursulinenkapel

Al weer tien jaar geleden kochten Mark Hasperhoven en zijn vrouw Athanasia de voormalige kapel van de zusters Ursulinen uit 1902 in de Elzenhof. Een prachtig neogotisch rijksmonument dat nu een publieke functie heeft: huwelijken worden er voltrokken, nu en dan vindt er een uitvaart plaats en sinds afgelopen zondag vindt er maandelijks een cultureel evenement plaats. En wat voor een beet de spits af!

Stanislav Jusofovic, een van ’s werelds beste accordeonisten, trad op. Deze 24-jarige Serviër sleepte reeds de ene na de andere prijs in de wacht met als topper de Coupe Mondial in 2007 in Washington. Hij opende met een fuga van Bach en dit grensde aan het ongelofelijke. Wat een rijkdom aan klanken tovert hij uit zijn accordeon. Beter dan op het kerkorgel (waarvoor de fuga oorspronkelijk geschreven is) hoorde ik zelfs. Deze virtuoos wist daarna in de prima akoestiek van de kapel het publiek van het ene na het andere juweeltje te laten genieten. Men was in vervoering, men hoorde Franse, Russische en Duitse (Schubert!) klassiekers, een Argentijnse tango klonk hemels, balkanliederen werden met evenveel souplesse uitgevoerd. Een staande ovatie beloonde deze wonderlijke prestaties. Een overdonderende ervaring meldde een flyer bij voorbaat en dit klopte. 

Wat reuze nieuwsgierig maakt naar het volgende evenement. Hou dit in de gaten, kijk op www.ursulinenkapel.nl en geef u op als geïnteresseerde. Wel op tijd, want de kapel die zich achter nieuwbouw in de Elzenhof 139 bevindt, heeft een beperkte capaciteit.