Geplaatst

Tilburgs dagboekje 4

Waarin het vierde spreekuur van de stadsdichter, het aantreden van de kinderstadsdichter, en nog wat meer.

Op vrijdag 5 februari zal ik mijn vierde spreekuur houden in het Scryption, museum voor schriftelijke communicatie. Speciale gast zal zijn Jasper Mikkers (Oerle, 1948), prozaïst en dichter, die een groot aantal romans, verhalen en dichtbundels op zijn naam heeft staan, of onder het pseudoniem Tymen Trolsky. Zijn laatste twee publicaties zijn ‘Eeuwigheid als ontbijt’ (dichtbundel; 2008) en ‘Karl Marx Universiteit’ (roman over een revolutie; 2010). Reizen en poëzie, dat zal zeker aan de orde komen. Ik ken enkele van zijn lievelingsdichters: Brodsky, Kavafis en Drummond de Andrade, dat belooft wat! Aanvang 15.00 uur, sluiting 17.00 uur, entree (incl thee/koffie) drie euro.

Vorige week donderdag vond in de Openbare Bibliotheek de installatie plaats van de Kinderstadsdichter. Het is de dertienjarige Sara Bidaoui geworden die een mooi gedicht over Tilburg had ingestuurd. Dat hadden trouwens alle kinderen (opdracht) die in grote getale met hun ouders waren op komen dagen. Wethouder Marieke Moorman was blij dat het een meisje was die gewonnen had, want ‘die Stadsdichters zijn allemaal oude mannen’. Nog net niet had ze ‘ouwe lullen’ gezegd, maar dat kon ze ook niet maken ten overstaan van zo veel pappies en mammies. Ik mocht ook een praatje houden: ‘ik ben dus een van die oude mannen’. Toch even nagaan van welke partij mevrouw Moorman is, handig met het oog op de komende verkiezingen.

Vraag: is Tilburg met de aanstelling van de Kinderstadsdichter hiermee de eerste stad? 

Ik heb ook een gedicht geschreven over Tilburg. Het heet ‘Stand by your city’ (kent u nog die monsterhit van Tammy Wynette, ‘Stand by your man’?; en wist u overigens dat zij een keer in Tilburg heeft opgetreden? Jace van de Ven, een van die andere ouwe mannen, heeft daar toentertijd nog verslag van gedaan in het Nieuwsblad). Nee, ik geef mijn pennenvrucht niet prijs, wel wil ik kwijt dat ik het geschreven heb voor het debat afgelopen zondag in de Studiozaal over de betekenis van kunst en cultuur voor Tilburg. Mocht niet, want het programma zat potdicht. Na afloop hoorde ik van een ander dat ik wel had kunnen optreden. Kut! Gelukkig kreeg ik wel de kans om vlak daarvoor in het Cultureel Café het gedicht voor te lezen. Trouwens, de titel van het debat  luidde: ‘De toon uit de stad?’.  En laat de laatste regel van mijn gedicht (toch een tipje) nou zijn: ‘Tilburg, je tikt er tegen en ze zingt’.

Een ander gedicht, getiteld ‘De dichter is een reiziger’, staat nu in het februarinummer van maandblad De T (gratis her en der verkijgbaar). Dit heb ik geschreven voor Jasper Mikkers. En zo is dit stukje mooi rond. 

Reacties

Eén reactie op “Tilburgs dagboekje 4”

  1. Schonrond avatar
    Schonrond

    Mooi rond is niet lelijk…