Geplaatst

OPEN BRIEF ONDERNEMINGEN AAN TILBURGSE GEMEENTERAAD

Tijdens het verkiezingsdebat van 28 februari in 013 merkte Maarten van den Tillaart, lijsttrekker van het CDA, op dat hij tijdens een eerder debat ondernemers had gevraagd of ze vanwege het culturele klimaat naar Tilburg waren gekomen. Ze antwoordden ontkennend, volgens hem. De vraag had ook kunnen luiden. ‘Vindt u het als werkgever belangrijk dat Tilburg een bloeiend cultureel klimaat heeft?’ Dan was er ongetwijfeld een bevestigend antwoord gekomen. Dat leert ons een onlangs gepubliceerde open brief. En wat als de vraag was geweest: ‘Is een goed cultureel klimaat een reden om in Tilburg te blijven.’ Ik ben er zeker van dat bijvoorbeeld de directie van Fontys Hogescholen hierop positief geantwoord zou hebben.

Een groot aantal Tilburgse bedrijven en instellingen heeft een uniek initiatief ontplooid. Tezamen publiceerden ze op zaterdag 13 maart in het Brabants Dagblad een open brief (de tekst daarvan vindt u onder deze column) die gericht was aan de (nieuwe) gemeenteraad van Tilburg. Daarin pleiten ze ervoor dat cultuur door de gemeente wordt ontzien bij de komende bezuinigingen.

Waarom nemen ze het op voor de cultuur? ‘Tilburgers leven graag in een stad met een gevarieerd cultureel aanbod. Culturele activiteiten prikkelen de verbeelding en scheppen ongekende vergezichten die mensen kunnen inspireren en uitzicht bieden op de zin van het bestaan. Aandacht (blijven) besteden aan cultuur is dan ook van groot conomisch belang. Op dit moment onderscheidt Tilburg zich in Brabant en daarbuiten door. zijn cultuuraanbod. Dat geeft Tilburg in de samenlèving van vandaag een concurrentievoordeel. Tilburg moet alle voordelen die het op dat gebied heeft, koesteren.’

Dit is andere koek!

‘Wij doen dit beroep ook omdat wij merken hoe belangrijk een prettige leefomgeving is voor de bewoners van de gemeente. Diezelfde bewoners zijn vaak medewerkers binnen onze ondernemingen. Het is geen geheim dat een medewerker die in balans is, doorgaans het meest optimaal presteert binnen een werkomgeving.’

Wie de culturele paragrafen doorleest in de programma’s van nogal wat Tilburgse politieke partijen – als ze al een culturele paragraaf hebben -, komt  heel wat anders tegen. Gesneden moet er worden. De open brief bewijst dat vele ondernemers waaronder niet de kleinste – zoals Interpolis en Fuji – een heel andere visie op cultuur hebben dan bijvoorbeeld de VVD, een partij die vanuit de traditie de ondernemers vertegenwoordigt. Reden genoeg voor de VVD om zich serieus achter de oren te krabben.

Dat ze zich lelijk vergist hebben in de ideeën over cultuur die leven bij belangrijke actoren in de Tilburgse samenleving – en bij de kiezer -, geldt voor meer politieke partijen in Tilburg, zoals het CDA, TVP, Trots voor Tilburg. De plaatsing van deze open brief, een unieke actie van onderwijsinstellingen, bedrijven, advocatenkantoren, woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, banken en ga zo maar door, bewijst dat het belang van cultuur voor de stedelijke samenleving breed wordt onderkend en dat de naam die de stad op dit terrein heeft, niet door de politiek verkwanseld mag worden. Deze open brief is ook een terechtwijzing: Tilburgse politici, laat u nooit meer sturen door de angst stemmen te verliezen aan een populistisch leeghoofd, offer uw gezonde verstand en principes niet nog eens op aan opportunistisch korte-termijn denken.

Maarten van den Tillaart betoogde tijdens het verkiezingsdebat dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen cultuur en kunst. Opvallend genoeg is dat onderscheid igedurende de laatste raadsperiode niet gemaakt. Enkele als controversieel bekend staande kunstwerken werden gebruikt (misbruikt) om de hele cultuursector in een negatief daglicht te zetten en vele politici eden daaraan mee.

Laat over kunst en cultuur en het onderscheid tussen die twee gerust een debat gevoerd worden. Maar uitgangspunt mag niet zijn de hele cultuur-en-kunst-sector af te branden, veelal vanuit populistische motieven en een uiterst gebrekkige kennis van en volledig ontbreken van een visie op kunst en cultuur.  

De Tilburgse politici hebben iets om over na te denken. Maar laat dat nadenken niet te lang duren. Deze open brief is duidelijk genoeg. De gemeenteraadsleden en hun partijen hebben nu alle reden om te hándelen: handelen in het belang van de cultuur van deze stad.

 

OPEN BRIEF

 

                                                                                     Gemeente Tilburg

                                                                                              Aan de leden van de Raad
                                                                                              Postbus 90155
                                                                                              5000 LH Tilburg

  

Tilburg, 11 maart 2010

Geachte Leden van de Raad,

Wij – grotere ondernemingen in Tilburg – roepen de gemeenteraad op uiterst terughoudend te zijn met bezuinigingen op de culturele begroting.

Tilburgers leven graag in een stad met een gevarieerd cultureel aanbod.

Culturele activiteiten prikkelen de verbeelding en scheppen ongekende vergezichten die mensen kunnen inspireren en uitzicht bieden op de zin van het bestaan. Aandacht (blijven) besteden aan cultuur is dan ook van groot conomisch belang. Op dit moment onderscheidt Tilburg zich in Brabant en daarbuiten door. zijn cultuuraanbod. Dat geeft Tilburg in de samenlèving van vandaag een concurrentievoordeel. Tilburg moet alle voordelen die het op dat gebied heeft, koesteren.

Wij doen dit beroep ook omdat wij merken hoe belangrijk een prettige leefomgeving is voor de bewoners van de gemeente’. Diezelfde bewoners zijn vaak medewerkers binnen onze ondernemingen. Het is geen geheim dat een medewerker die in balans is, doorgaans het meest optimaal presteert binnen een werkomgeving.

Natuurlijk beseffen wij dat er stevig bezuinigd moet worden. Wij zijn er echter van overtuigd dat de financiële effecten van bezuinigingen op cultuur gering zijn, terwijl het negatieve maatschappelijke effect juist zeer groot is.

Wij doen daarom een dringend beroep op de gemeenteraad om het cultuuraanbod in stand te houden en uiterst terughoudend te zijn met bezuinigingen op cultuur. De gemeente Tilburg heeft altijd met trots gesproken over Tilburg, een echte cultuurStad. Laten we dit vooral in stand houden.

Met vriendelijke groet,

Ondernemers van Tilburg

Ondertekenaars:

Interpolis Verzekeringen N.V.
ABN AMRO Bank N.V. Tilburg Wonen Breburg
Universiteit van Tilburg Brabants Dagblad
HvB Bouwgroep
Holla Advocaten
De Voort, Hermes de Bont Advocaten & Mediators
Bogaerts & Groenen advocaten
De Beer Accountants & Belastingadviseurs
Sacha
Melis Gieterijen Tilburg Tristar
Daedalus Aviation Group
Van Lanschot Bankiers Fontys Hogescholen
Fujifilm Manufacturing Europe BV Tiwos
BDO Tilburg Vollenhoven Olie BV
MannaertsAppels Advocaten Notarissen
Van Boekel accountants &adviseurs
Aarts&co Kantoor en projectinrichters BV
Kremers Aluminium BV
Destil
Indicia Nederland B.V.
Jos van den Bersselaar Constructie BV
Van Spaendonck Groep

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “OPEN BRIEF ONDERNEMINGEN AAN TILBURGSE GEMEENTERAAD”

 1. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Ik ben vooral blij voor de collega's van VVD en CDA met deze brief uit de eigen achterban.
  Zij zullen als geen ander deze steun vanuit de ondernemerswereld kunnen gebruiken.
  Andere partijen waren er al van overtuigd dat cultuur niet het kind van de bezuinigingsrekening mag worden.
  Hulde dus voor de Tilburgse ondernemers en voor Jasper die dit bericht zo snel heeft opgepikt.

 2. arjen avatar
  arjen

  Leuk Tine. Geef eens aan welk bedrijf van dit lijstje geen opdrachten krijgt van de lokale overheid. Of iets wil van die overheid? Nogal makkelijk om je dan achter een coalitie te scharen zonder TVP en TON.

  Maar los van dat. Wie wil er nu zonder een basisinfrastructuur cultuur? Niemand. Dit soort brieven zijn daarom op zich al heel populistisch.

 3. ruevert avatar
  ruevert

  een diner op de brug op de eindhovense weg is kunst??
  Wel gerealiseerd met een ruime subsidie van de gemeente!!
  Kunst en cultuur zijn h