Geplaatst

Tooten, Frans

Frans Tooten was een van de schilderachtigste figuren die Tilburg rijk was.Frans Tooten was een van de schilderachtigste figuren die Tilburg rijk was. Hij was enkele jaren verbonden aan de Katholieke Hogeschool Tilburg, als medewerker van Studium Generale. Maar hij werd met name bekend door het café dat hij dreef op de Korte Heuvel, het huidige Café Stoffel, links van Café Weemoed (als je voor het pand staat). Het heette Café Tooten en had een kleine bioscoop, Cinema Tooten. Hij dreef het café samen met zijn vrouw José. Na drie jaar stopten ze met het uitbaten van café en cinema. Dat hadden ze van tevoren met elkaar afgesproken. Drie jaar. 

Na zijn loopbaan als kastelein schreef Frans ware verhalen voor Mijn Geheim, een tijdschrift van het tijdschriftenconcern Audax. Hij liet de hele familie opdraven voor het maken van foto’s. Die foto’s plaatste hij bij de tragische ‘waargebeurde’ verhalen die hij aanleverde. De familieleden werden toch niet herkend, vanwege het zwarte balkje voor de ogen. Audax werd dankzij Frans’ goed georganiseerde bedrog steenrijk.

Nog later verdiepte Frans zich in het ontwerpen en beheren van websites. Hij was daar erg goed in. Zo was hij webmaster van de site Literair Tilburg, opgericht in 1999. Deze site kreeg later, in 2001, de naam Cultureel Brabant, Cubra dus. Naast Frans werkte ook Ed Schilders mee aan de uitbreiding van de site. Frans was ook ontwerper en webmaster van de site van Het Brabants Landschap.

Frans Tooten werd geboren in Hilvarenbeek, dat dorp dat vele nonconformisten voortbracht en model had kunnen staan voor het dorp van Asterix en Obelix. Op 2 augustus 2002 stierf hij.

In alles was Tooten een anarchist en non-conformist, uit alles wat hij deed, sprak een fabelachtige creativiteit, fantasie, durf en een authentiek gevoel voor humor en de absurditeit van het leven.

Onlangs is op zijn graf op het kerkhof aan het begin van de Gilzerbaan een ‘grafsteen’ aangebracht. De ‘steen’ is van glas en werd vervaardigd door de bekende Tilburgse glazenier Stef Hagemeier. De voltooiing van zijn graf is een geschikte aanleiding om enkele herinneringen aan deze bijzondere man op te halen. Ik doe dat in de vorm van een dagboekaantekening.

Misschien zijn er anderen die hier eigen herinneringen en verhalen aan willen toevoegen. TilburgZ zal ze graag plaatsen. Stuur je bijdrage naar: jaspermikkers@home.nl 

Op 28 november zal ik een herinnering aan Frans Tooten hier op mijn weblog plaatsen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Tooten, Frans”

  1. Model avatar
    Model

    ik heb ook nog geposeerd voor Mijn Geheim. Fotograaf en regelneef was Robert (vof de kunst) de Kok. Nooit geld gekregen!!! (maakt niet uit, wel lachen).