Geplaatst

Festival Vaudeville Tilburg

Op zondag 16 september vond op de Heuvel in Tilburg Festival Vaudeville Tilburg plaats. In de autoloze binnenstad. Aanleiding was de diefstal van autobus met apparatuur van de bejaarde meidengroep De Zwoele Troelies.Om de aanschaf van nieuwe apparatuur en autobus mogelijk te maken traden collega-artiesten de hele middag pro Deo op, en werd er met de pet rondgegaan. Al voordat het festival plaatsvond, werd besloten er een jaarlijks terugkerend Vaudeville Festival van de maken. Ook werd er een fonds in het leven geroepen voor gedupeerde artiesten en werd een deel van het opgehaalde geld in dat fonds gestort.

Jasper Mikkers was erbij en keek ernaar. En maakte foto’s. Een selectie vindt u hier op TilburgZ. Waarom foto’s? Jasper Mikkers: ‘Ik houd van emotie. Ik houd van gezichten die emotie uitdrukken. Die kun je vinden bij een festival als dit. Op een omsloten plein en opgenomen in de massa voelen de mensen zich ongeremd en veilig. Ze laten zich gaan. De geconcentreerde aandacht op de meeste gezichten is van een grote schoonheid. De overgave straalt ervan af.

Ook wil ik graag dat zo’n feest van solidariteit tussen artiesten onderling, bezoekers onderling en tussen bezoekers en artiesten nooit voorbij gaat. Door het festival vast te leggen op foto’s gaat het ook niet helemaal voorbij, in de foto’s blijft het bestaan en leeft het verder.

Wel moet een foto méér zijn dan een kiekje. Er moet een reden zijn waarom juist díe foto werd genomen. Een foto mag niet het resultaat van toeveal zijn, maar moet voortkomen uit een keuze. Een foto moet de ideeën weerspiegelen die de fotograaf ertoe verleidt de knop in te drukken. De foto’s moeten een manier van kijken verraden die ook voor anderen interessant is.’

Jasper Mikkers stuurde onze deze foto’s >>

Jasper trad zelf ook op, samen met Cees van Raak en Anton Dautzenberg:

Alle berichten van deze auteur