Geplaatst

POLITIEK VANDALISME IN TILBURG

Soms begaan gemeenten onvoorstelbare blunders. Het gezonde verstand en het zicht op de werkelijkheid bij de politiek en ambtenarij lijken tot nul gereduceerd, er worden besluiten genomen die een onomkeerbare vernietiging van de stad en de bewoonbaarheid ervan betekenen.  

In Breda worden gedempte grachten opnieuw uitgegraven. Het kost miljoenen euro’s, maar eindelijk is ingezien dat voorheen een desastreuze vergissing is begaan en de grachten moeten terug. In Tilburg moest een 35 meter brede cityring komen, zodat het verkeer  van alle kanten moeiteloos het centrum zou kunnen bereiken. Daartoe werden vele woningen en historische gebouwen gesloopt. Op dit moment wordt die cityring omgebouwd tot een baan met eenrichtingsverkeer: er hoeft helemaal niet veel verkeer over. De verwoesting van de jaren zestig is onnodig geweest.

Op dit moment moet een esdoorn gekapt, vindt de gemeente Tilburg, een monument moet worden verplaatst (Hiroshima Monument), een openbare tuin (parkje) veranderd. Dit moet allemaal gebeuren op de vijfsprong Stationstraat, Tuinstraat, Nieuwlandstraat, Korte Schijfstraat en Noordstraat, in Tilburg. De omwonenden verzetten zich hier al lange tijd tegen. De vijfsprong vormt op dit moment een mooi rustiek stukje Tilburg, tegenover eetcafé De Langenboom. De situatie nu is ideaal voor wie onder de esdoorn op de vijfsprong van het stadsleven wil genieten, aan het fietspad, met een glas drank. Iedereen die de plek kent, beschouwt de vernieling ervan door de gemeente Tilburg als een persoonlijk verlies. Het plan van de gemeente is rampzalig, de onderbouwing ervan gebrekkig en misleidend. De verkeerssituatie zou gevaarlijk zijn nu. Terwijl die gevaarlijker wordt als de plek wordt veranderd naar het ‘inzicht’ van de ambtenarij. De esdoorn zou ziek zijn. Hij is nog gezonder dan een kerngezonde vis. De straten zouden niet opnieuw bestraat kunnen worden. Onzin. Kan heel goed. Telkens worden nieuwe argumenten bedacht om dit krankzinnige plan toch te kunnen uitvoeren. Hier is sprake van ambtelijke tekentafelvandalisme, van politieke verblinding en willekeur.

Naar de omwonenden en de Tilburgse burger wordt niet geluisterd door politiek en ambtenarij. Daarom gingen ze naar de rechter en Raad van State. De Raad van State zegt de kap niet te kunnen tegenhouden. De vergunning is immers al verleend. Ja, dank je de koekoek. Door wie? Door de gemeente aan de gemeente?

De esdoorn zou op disndag 25 november gekapt worden, kondigde de gemeente Tilburg aan. Maar hij staat er nog, dankzij het verzet van bewoners. Misschien wil de gemeente op de valreep toch nog overleg voeren met de omwonenden en anderen die zich in een stichting verenigd hebben.

De stichting die is opgericht om de esdoorn en plek te behouden, roept op tot het leggen van bloemen bij de boom. Tilburger, leg bloemen. En verzet u, nu het nog kan. Stuur mails en brieven naar de verantwoordelijke wethouders Jan Hamming van de PvdA (ja, de PvdA) en Johan van den Hout van de SP (ja, de SP) en het college van wethouders en burgemeester. Doe alles wat kan helpen de boom te behouden.  

Alle berichten van deze auteur

Reacties

10 reacties op “POLITIEK VANDALISME IN TILBURG”

 1. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Natuurlijk zou het geweldig zijn als de esdoorn op de Vijfsprong gered wordt. Maar wat nodig is, is een andere kijk op stadsontwikkeling. Veel mensen hebben het misschien niet in de gaten, maar al jarenlang verdwijnt in Tilburg onnodig waardevolle stadsnatuur. Bovendien wordt bij veel nieuwbouwprojecten slechts weinig ruimte gereserveerd voor groen. Het groen dat aangeboden wordt is dan veelal ook nog kijkgroen in plaats van belevingsgroen.

 2. try avatar
  try

  "De Boom" is actueel op Tilburgz; heel goed!
  Het is inderdaad niet te bevatten dat -we mogen aannemen- weldenkende mensen in onze raad besloten hebben tot kap van deze boom. Met deze kap wordt een uniek stukje Tilburg onherstelbare schade aangedaan. Verbijsterend is dat PVDA in de persoon van Hamming hier verantwoordelijk voor is. Jan de Sloper; 's mans uiterlijk doet mij altijd denken aan Het Monster van Frankenstein… blijkbaar heeft hij ook het iq van dit monster, anders blijf je gewoon met je tengels van onze stad af.
  In plaats van "De Boom" te kappen, kunnen we beter kappen met Jan Hamming.
  Dat zou pas een zege voor Tilburg zijn.

  Ton Rijnen

 3. jacevandeven avatar
  jacevandeven

  Inmiddels is de boom op 25 november nog niet gekapt, omdat enige mensen dat met inzet van eigen lijf en leden verhinderd hebben. Als bewoner van de Noordstraat voel ik me een beetje schuldig dat ik niet een van hen was. Want ik ben het voor de volle honderd procent met hen eens, zoals ieder weldenkend mens, denk ik.
  Moet Tilburg voldoen aan de trendy blik van een stadsinrichter of aan leefbaarheid voor haar burgers? Momenteel moet alles in de binnenstad rechtgetrokken worden of de mensen die er wonen dat nou willen of niet. Als over vijf jaar de mode verandert, moet alles weer overhoop gehaald, kijk maar naar de Heuvel die momenteel aangepast wordt aan de fashion van 2008. Al de tweede grote renovatie na de totale herinrichting in 1995, elke keer kost dat tonnen, wat zeg ik, miljoenen, en elke keer komt men niet verder dan fletse na-aperij van een invulling die in de stad waarvan het is nagedaan, veel beter past. En elke keer weer die arrogantie van ons stadsbestuur, dat veel slimmer schijnt te zijn dan wij zelf zijn, en elke keer weer die betweterigheid van onze topambtenaren die het in een bedrijf ver zouden brengen als er een bedrijf was dat ze zou willen.
  Tilburg is nog steeds een stad zonder enig zelfvertrouwen, waar het eigen bestuur zich voor lijkt te schamen. Het per se willen rooien van een boom die niemand in de weg staat en die je als een oude bekende begroet als je de vijfsprong nadert, is daar opnieuw een bewijs van. Arme bevolking die met zo'n bestuur zit opgescheept. Bedenk dat bij de komende verkiezingen, want oude bestuurders kunnen en moeten soms weggestuurd worden, voor nieuwe bestuurders die hopelijk op hun beurt eens een paar ambtenaren wegsturen die vergeten zijn dat zij niet anders hoeven doen dan uit te voeren wat de Tilburgers willen. De stad is niet van een paar potloden, maar van mensen.

 4. frits h avatar
  frits h

  Weg met die boom!

 5. Charles Waagenaar avatar
  Charles Waagenaar

  Er heeft ooit een verlicht denker gezegd dat;
  Als je zo verstandig bent om je niet met politiek te bemoeien wordt je geregeerd door mensen die dommer zijn dan jij.
  Het lijkt er veel op dat "ons" gemeentebestuur daar op een pijnlijke manier aan beantwoord.
  Ik heb er geen woorden voor hoe dom, dommer, domst hier gestalte krijgt.
  De verkeerssituatie is niet gevaarlijk. Ik kom er dagelijks langs. Als er al iemand heeft gezegd dat er vijf keer per dag een 'bijna ongeluk' plaatsvind dan is dat omdat ik er vijf keer per dag langs kom. Niet omdat de situatie gevaarlijk is.

 6. henk avatar
  henk

  Dan maar als dieven in de nacht.

  Maar dat neemt niet weg dat hier toch in positieve zin iets heel bijzonders is gebeurd.

  Hoe Tilburgers met hart voor hun stad zich hier met hart en ziel hebben ingezet voor het behoud van een karakteristiek en markant stukje Tilburg! Dat is en blijft hartverwarmend. En dat zal mensen blijven inspireren. Alle lof.

 7. bramvanbeurden avatar
  bramvanbeurden

  in 2009 hebben we 200 jaar stadsrechten.

  wordt dat nu een herdenking of een viering?

 8. try avatar
  try

  Het tragische duo Hamming en vd Hout hebben op achterbakse en stiekeme wijze hun zinnen doorgezet. Terwijl het debat nog gaande was liet dit onbetrouwbare en incompetente tweetal de boom in het holst van de nacht kappen.
  De Tilburgers moeten dit als een mes in de rug voelen. Wethouders die dit soort streken leveren mogen en kunnen geen vertegenwoordiger van onze mooie stad zijn. Geen respect voor de weinige mooie dingen die we hebben, dan ook geen respect voor dit tragische tweetal.
  Pak je biezen en heel snel!

  Ton Rijnen

 9. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Ok, try… je hebt je punt hier op TilburgZ al heel vaak gemaakt.

  Weet je?
  Jij lijkt mij zo'n type die als hij voor de keuze staat:
  1 de PvdA, GroenLinks of de SP een zetel minder…
  2 de sociale minima er 10 euro per maand erbij…

  …kiest voor 1.

  Kweenie of ik in het caf

 10. try avatar
  try

  Beste Alard Govers

  jij kent mij helemaal niet, dus steek je energie in zaken die echt nuttig zijn.
  Als je alles zo goed leest dan zou je mijn naam gewoon weten en dan zou je je zelfs niet hoeven af te vragen wat mijn keuze zou zijn.
  Maar blijkbaar is lezen jouw sterkste kant niet.
  En aan de bar zitten met jou; nee dank je.
  We hebben het hier over achterbaks en onbehoorlijk bestuur; wat is jouw standpunt eigenlijk?

  Ton Rijnen