Geplaatst

TILBURG HEEFT NIEUWE COALITIE, ZO GOED ALS

De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zijn achter de rug. De partijen die verloren, likken hun wonden. De partijen die wonnen, wreven eerst hun ogen uit, omdat ze niet geloven konden dat ze zoveel zetels kregen: waar hadden ze het aan verdiend! Als ze erover nadachten. En nadat de euforie van de eerste dagen was geluwd, vroegen ze zich af: maar wat nú?
De partijen in Tilburg die de huig niet hingen naar de populistische prietpraat van de laatste jaren in de Tilburgse gemeenteraad en ondanks de economische tegenwind kunst en cultuur hoog in het vaandel hadden staan, boekten winst. Maar ook de VVD die wil snijden in  het minuscule budget voor kunst en cultuur, won, net als de TVP, met Loes Dielissen aan het stuur die allergisch is voor kunst die meer toont dan een geschilderd hertje in het bos.

De PvdA kreeg 11 zetels en mag het voortouw nemen bij de coalitievorming. PvdA-wethouder Ton Horn is aangezocht als informateur. Het is een lastig vraagstuk: welke partijen gaan de coalitie vormen?

Waarom is het zo lastig? Ik zou het niet weten.

Volgens de Brabants-Dagbladjournalisten Rob Oostelbos en Hans Rube heeft voormalig formateur en PvdA-lijsttrekker Jan Hamming na de vorige verkiezingen de kardinale fout gemaakt niet het CDA in de coalitie op te nemen. Dat is een merkwaardige opvatting. In een volkomen schimmig machtsspel blies het CDA in de persoon van Els Aarts de coalitie op – ze lichtten hun eigen wethouder Hans Janssen beentje, de andere wethouders waren solidair met Janssen en stapten ook op, waarna er verkiezingen moesten komen – en dacht daarna doodleuk dat het met onbesmet blazoen door kon gaan. Hamming las de christendemocraten de les: we kunnen even goed zonder jullie de stad besturen, nee, dan gaat het zelfs beter.

Lijsttrekker Maarten van den Tillaart – die ik in een vorige column de prijs toekende van de Grootste Grijze Muis van de Tilburgse raad en politiek: naar een trofee die past bij deze prijs, wordt nog gezocht – gaf in het Brabants Dagblad als zijn mening dat het CDA in de coalitie thuishoort omdat deze partij ‘veel lijntjes heeft naar Den Haag en de provincie’. Ook schijnt belangrijk te zijn, volgens het CDA, dat bij de machtigste 25 mannen – machtige vrouwen kent Tilburg nog niet – relatief veel kerels van katholieke signatuur zitten.

Deze redenering is een voorbeeld van machtsdenken waar de kiezer van nu geen boodschap aan heeft. Dit denken doet een beroep op elitaire en traditionele machtsstructuren en is een lui leunen op macht die als een statische factor wordt gezien. Studenten, vrouwen, niet-gelovigen vallen allemaal buiten het kiezerspotentieel van het CDA. Het CDA zal een moderne partij moeten worden wil zij nog ooit de kiezer aanspreken.

Een partij die Maarten van den Tillaart en Marie-Thérèse Blomme als eerste en tweede op de kieslijst zet, begrijpt het niet. In elk geval verdient zo’n partij niet veel zetels, want kwaliteit, elan en uitstraling ontbreken volledig. Daarom geef ik Ton Horn en Jan Hamming als advies: passeer het CDA opnieuw, want deze partij – die ook nog eens afgelopen raadsperiode in de persoon van Marie-Thérèse Blomme een vijand bleek van kunst en cultuur – zal alleen ballast blijken.

De VVD lijkt moeilijk te passeren voor informateur en formateur. In het verleden waren de liberalen – in elk geval de landelijk liberalen en die buiten Tilburg – pleitbezorgers voor kunst en cultuur en verdedigden de autonome positie die kunst in het politieke debat inneemt. Joost Möller die totnutoe weinig visie heeft laten blijken als het over kunst en cultuur ging – ook het belang daarvan als economische factor ziet hij niet-, die gemakzuchtig en opportunistisch populistische politici naspreekt, vooral om stemmen te winnen, nou ja, natuurlijk, waarom anders, díe Joost Möller gaat misschien meevallen als er concreet beleid gemaakt moet worden voor Veemarktkwartier en Spoorzone. Misschien geeft hij zelfs een fractielid opdracht zich in cultuur en kunst te verdiepen, hoe oninteressant dat ook is voor iemand die voelt dat zijn culturele behoeften volledig zijn bevredigd, voor een heel jaar, als hij Tilburg Culinair helemaal heeft meegemaakt.  

Loes wil ook. In de coalitie. Eigenlijk wel een leuk idee. Is het wat minder saai, binnen het college. De one-liners van Loesje ontlokken toch altijd wel een glimlach, als het geen elleboogstoot is, gegniffel of een eerste aanzet tot geknuffel. Ze blaast het stof uit de grijze vachten van politieke dieren. Meneer Horn, Loes mag er bij, wat mij betreft. En laat haar ook haar meningen over kunst en cultuur geven. Dat mag in een democratie.

Dus: PvdA, Groen Links, D’66, VVD en TVP. Dat wordt de coalitie. We houden 6 wethouders, de PvdA heeft er twee.

We zijn eruit. Ofwel: Tilburg, u bent er.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “TILBURG HEEFT NIEUWE COALITIE, ZO GOED ALS”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Mikkers, u dient zich beter te laten informeren: mevrouw Blomme stond niet tweede op de kieslijst van het CDA, maar derde. Tweede was de heer Erik de Ridder.

  Met vriendelijke groet,

  Louis Kouwenhoven

 2. Mike Bloemen avatar
  Mike Bloemen

  Wilt u me in uw volgende column uitleggen wat nu de waarde is van kunst en cultuur zoals die de laatste 4 jaar is uitgedragen?
  Zou er niet een stuk meer subsidie/kwaliteit moeten komen?

 3. arjen avatar
  arjen

  Wilt u in uw volgende column alsjeblieft niet schrijven over de waarde van kunst en cultuur? Met dat soort verhalen zijn we hier al bedolven.