Geplaatst

Studenten Verbernelaan willen woonruimte behouden

Een blog van een paar weken geleden van de hand van fractiegenoot Co Kastelijn. Hij heeft studenten die wonen aan de Verbernelaan bijgestaan in hun strijd om behoud van hun woonruimte. Begin dit jaar bleek dat WonenBreburg de vijf studentenflats aan de Verbernelaan zou willen slopen of ingrijpend renoveren. WonenBreburg beweerde dat uit onderzoek bleek dat de hedendaagse student niet meer wil wonen in een woning waar voorzieningen als keuken en douche gedeeld moeten worden. De moderne student zou er de voorkeur aan geven deze voorzieningen voor zichzelf te hebben en daar dan graag zo’n €100 per maand extra voor te willen betalen. Maar is dat wel zo?Nu hebben de flats een respectabele leeftijd, maar ze verkeren in een uitstekende staat. Ze worden in ieder geval veel beter onderhouden dan menig studentenhuis. Bovendien betwijfelde een groep bewoners van de Verbernelaan of studenten tegenwoordig liever een zelfstandige woongelegenheid hebben. De bewoners hebben contact gezocht met de Tilburgse SP. Op advies van de SP hebben de bewoners zich verenigd in een bewonerscomité. In samenwerking met de SP is er een enquête opgesteld, gedrukt en verspreid onder alle bewoners van de studentenflats aan de Verbernelaan. Op de enquête kwam een erg hoge respons: Meer dan 50% van de enquêteformulieren kwam ingevuld terug.

Uit dit onderzoek kwam een heel andere uitslag dan uit het onderzoek van WonenBreburg. Het bleek dat de hedendaagse student onzelfstandig wonen nog helemaal niet zat is! Natuurlijk is geld een drijfveer bij de wens onzelfstandig te wonen. Het is goedkoper en het inkomen van de gemiddelde student is niet hoog te noemen. Er waren echter ook veel studenten die lieten blijken het delen van, bijvoorbeeld, een keuken vanwege het sociale aspect te prefereren. Het is gewoon fijn om in groepsverband te wonen. Dit wordt ook helemaal niet als ouderwets ervaren.

Na de enquête heeft het bewonerscomité ook nog een debat georganiseerd over studentenhuisvesting. Hier waren o.a. WonenBreburg, D66, SP en natuurlijk de bewoners van de Verbernelaan en andere studenten aanwezig. De winst van het debat was dat alle partijen hun standpunten en bedoelingen uit de doeken konden doen en dat er een basis bleek te zijn om in overleg te blijven met elkaar. De grote winst voor de bewoners is ook dat wethouder Jan Hamming de toezegging heeft gedaan dat wat er ook met de Verbernelaan gaat gebeuren, er altijd rekening gehouden gaat worden met de wensen van de bewoners. De studenten dus.

De studenten van de Professor Verbernelaan hebben laten zien dat als je je verenigt, het goed mogelijk is invloed uit te oefenen op zaken die je leven beïnvloeden.
Misschien hebben ze dat wel geleerd door op een sociale manier woonvoorzieningen te delen…

Reacties

2 reacties op “Studenten Verbernelaan willen woonruimte behouden”

 1. ER avatar
  ER

  Leuk stukje.

  Klein neuzelpuntje: de uitslag van de studentenenquete was natuurlijk erg voorspelbaar. De bewoners van de Verberneflats zijn misschien wel precies niet helemaal de doelgroep die WonenBreBurg wil bereiken (want deze bewoners wonen al in groepen) en zullen dat vast niet alleen vanwege "kamernood" doen. Niet gek dus dat zij het groepsgewijs wonen waarderen.

  Maar goed: leuk stukje en goed dat WonenBreBurg een beetje tegengas krijgt.

 2. arjen avatar
  arjen

  hee daar heb ik ook nog gewoond