Geplaatst

Referendum

De LST wil een referendum over de herbenoeming van burgemeester Vreeman. Bij de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Da’s dan mooi te laat. Want de herbenoemingsprocedure begint al na de zomervakantie. De raad stelt dan een vertrouwenscommissie samen die criteria voor de herbenoeming vaststelt en een aanbeveling aan de raad uitbrengt. Die aanbeveling moet in februari komend jaar naar de minister van Binnenlandse Zaken. De gemeenteraad heeft dus een beslissende stem in Vreemans herbenoeming.

En dat is prima. Want de raad bestaat uit volksvertegenwoordigers. Van wie bij de raadsverkiezingen in 2006 al bekend was hoe zij over burgemeesters en referenda dachten. Zodat kiezers een weloverwogen stem hebben kunnen uitbrengen.
 
Anders is dat met het door de SP voorgestelde referendum over de mega-mall. Dat mall-idee bestond bij de verkiezingen nog niet. Dus hebben kiezers niet hun stem kunnen uitbrengen op grond van partijstandpunten over mega-malls. En zijn de huidige volksvertegenwoordigers in de raad niet gerechtigd om een besluit te nemen over het mall-plan van PvdA en VVD. Dat besluit moet van de Tilburgers zelf komen, via het referendum op 4 juni. Zo simpel is dat.

Alle fracties -inclusief de LST van Smolders- die nu janken dat de raad buitenspel is gezet door het mall-referendum, janken onterecht. Een referendum is niet bedoeld om alleen te gebruiken om je zin te krijgen. Bijvoorbeeld als een bestuurder je persoonlijk niet zo ligt. Of als je je als politicus wilt profileren. Een referendum is een serieus democratisch middel waarin mensen worden gehoord die eerder hun stem nog niet hebben kunnen uitbrengen over een onderwerp dat hun levens sterk beïnvloedt. En zo’n referendum komt er dus nu op 4 juni.

Reacties

6 reacties op “Referendum”

 1. arjen avatar
  arjen

  Het is ook inderdaad om te janken, Veerle. Vreselijk zo'n shopping mall. En dan te bedenken dat VVD, PvdA en SP zich bij voorbaat al aan de uitkomst van zo'n referendum hebben gebonden. Ongeacht de opkomst en uitslag. Als de opkomst straks zo'n 10 funshoppende pubermeisjes is die winkelen wel leuk vinden, blijft de SP het referendum gewoon een serieus middel vinden.

 2. veerle avatar
  veerle

  @Arjen: Het is jouw taak, net als de mijne, om zoveel mogelijk Tilburgers van jouw standpunt te overtuigen. Zodat er op 4 juni zoveel mogelijk Tilburgers naar de stembus gaan en een overdachte stem uitbrengen. De SP is al sinds oktober bezig om Tilburgers te informeren over de mega-winkeldoos-malligheid. Gewoon, door mensen op straat, bij winkelcentra en in het stadscentrum aan te spreken, naar hun mening te vragen en met flyers het SP-standpunt over te brengen. Dat kan de LST toch ook? Of gaat dat jullie niet lukken, met z'n allen regelmatig de straat op gaan en met mensen praten?

  De bevolking informeren over je standpunten en vervolgens raadplegen doe je als stadsbestuur (waar de LST ook toe behoort) niet slechts als je je zin wilt krijgen. Dat doe je als die bevolking zeggenschap moet hebben over iets waar jij en ik als stadsbestuurders geen democratisch gelegitimeerde beslissingsbevoegdheid over hebben. Over de mall dus.

 3. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Mevr. Sleegers

  Als iemand het referendum misbruikt heeft is het uw partij wel.
  Niemand snapt het in Tilburg en het moet ook nog 400.000 euro kosten.

  SP onwaardig moet ik zeggen, wat ben ik teleurgesteld in uw partij

  Te belachelijk voor woorden dus zou ik zeggen houd u a.u.b. uw mond want daar is sinds April 2008 nog niets fatsoenlijk uitgekomen.

 4. julesluijten avatar
  julesluijten

  Arjen:" En dan te bedenken dat VVD, PvdA en SP zich bij voorbaat al aan de uitkomst van zo'n referendum hebben gebonden."

  Ja, wat anders, Arjen? Ons onze stem uit laten brengen en er verder niets mee doen? Dan blijven we toch bij voorbaat thuis!

  Harm: "Niemand snapt het in Tilburg en het moet ook nog 400.000 euro kosten."
  Niemand snapt wat, Harm? Of beter: Nimad snpt wt, Ham?

 5. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Jules

  Goeiemochel en de groeten !!

 6. avatar
  Anoniem

  4 juni, wat een datum, dan moeten we toch ook kiezen voor europa? Of vergis ik me nou gruwelijk?