Geplaatst

Fatma wordt uitgezet!

Fatma Smain, de Tilburgse uit Algerije die al jaren illegaal in Nederland verblijft omdat ze zeven jaar geleden te bang was om meteen asiel aan te vragen (en daarom nu niet onder de Pardon-regeling valt), wordt over vier weken uitgezet door de IND. Daarom voert de Tilburgse SP opnieuw actie, samen met Fatma’s buren, basisschool de Zuidwester en Defense for Children. Leerlingen van de Zuidwester in de Staringstraat, de school van Fatma’s dochtertjes Rana en Rima, hebben tekeningen gemaakt over de Rechten van het Kind. Achterliggende gedachte: “Elk kind heeft recht op een liefhebbend gezin. En dus moet Fatma in Nederland blijven bij haar dochtertjes en haar man.” Van de winnende tekening worden posters gemaakt en kaarten. Elk kind van de school krijgt een poster mee naar huis en kaarten om handtekeningen op te verzamelen. Daarna komen er vervolgacties.

Het verhaal:

Fatma (voormalig boekhouder bij het Algerijnse telecombedrijf en student Arabische taal en literatuur) en Farouk (voormalig psycholoog) hebben elkaar leren kennen op familiebezoek in Frankrijk, zijn verliefd geworden en samen gaan wonen in Nederland waar Farouk een verblijfsvergunning had. Vanaf december 2001 is Farouk bezig om zijn vrouw officieel hier te laten verblijven. Eerder durfde hij geen verblijfsvergunning aan te vragen omdat hij bang was dat Fatma zou worden teruggestuurd naar Algerije. Daar loopt ze grote kans om door haar familie vermoord te worden omdat ze zonder toestemming met een buitenlander is getrouwd.

Over vier weken wordt ze op het vliegtuig gezet, zonder Farouk en haar kinderen. Op last van de IND. Want Algerije is officieel geen gevaarlijk land omdat de overheid veilig is verklaard door Nederland. Algerije: Een land waar de Islamisten regeren, waar een burgeroorlog woedt en waar vrouwen rechteloos zijn en aan de lopende band worden vermoord. Aldus Amnesty International.

Fatma’s echtgenoot Farouk heeft allang de Nederlandse nationaliteit en haar dochtertjes Rana en Rima ook. De IND wil dat Fatma naar Algerije gaat om van daaruit asiel of gezinshereniging aan te vragen. Maar dat kan maanden of zelfs jaren duren. Bovendien: Om naar Algerije te gaan, heeft Fatma een zogenaamd laissez-passer-document nodig van de Algerijnse consul in Nederland. De consul weigert echter haar dat papier te geven. Hij zegt: “Fatma wil in Nederland blijven, haar gezin is hier, dus waarom zou ik meewerken?” Door deze patstelling leven Fatma en Farouk nu al jaren in martelende onzekerheid. Ze zijn alleen voor de islamitische wet getrouwd, niet voor de Nederlandse, en dus krijgt Farouk (die is afgekeurd wegens ziekte) een bijstandsuitkering voor een éénoudergezin. Het gezin moet naar de voedselbank om te overleven. Fatma heeft geen ziektekostenverzekering en dus geen recht op medische behandeling. Onlangs viel ze van de trap. De EHBO-arts wilde haar niet behandelen tenzij ze contant afrekende. Farouk en Fatma gaan lichamelijk en geestelijk kapot. Fatma heeft tweemaal per week Nederlandse taalles en is hulpmoeder op de basisschool. Door de sociale contacten blijft ze op de been.

Nederland is al eerder door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt voor het “strenge strikt aan formaliteiten gebonden uitzettingsbeleid”. De IND zegt nu dat Fatma de Nederlandse staat voor een voldongen feit heeft gesteld door kinderen te krijgen. Daarmee gaat die IND voorbij aan het feit dat Fatma ook zonder kinderen gevaar zou lopen in Algerije, alleen omdat ze met Farouk is getrouwd. Het is nog steeds overheidsbeleid om zoveel mogelijk mensen te weigeren en uit te zetten, ongeacht of er sprake is van zogenaamde “schrijnendheid”. PvdA-bewindvoerder Albayrak is er nog altijd bepaald niet in geslaagd om het mensonterende beleid van haar voorgangster Verdonk structureel te veranderen. Wat moet er gebeuren om haar, de IND en de rest van de regering duidelijk te maken dat de meeste Nederlanders van hun overheid een helpende hand en een menselijke opstelling verwachten voor hen die het nodig hebben? Staan wij toe dat ons eigen land kwetsbare mensen zo inhumaan behandelt?

Reacties

30 reacties op “Fatma wordt uitgezet!”

 1. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  In wat voor land leven wij toch? Dit vraagt niet om burgerlijke ongehoorzaamheid, maar om 'collegiale ongehoorzaamheid', van het college van B&W wel te verstaan! Gon, Johan, Jan en Ruud: zorg dat ze in Den Haag hun verstand terugkrijgen! Laat Fatma in Tilburg onderduiken en bescherm haar, namens alle weldenkende burgers van de stad!

 2. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Wat heeft de SP eigenlijk gedaan voor deze mevrouw in de afgelopen zeven jaar?

 3. harrie de bont avatar
  harrie de bont

  "Fatma Smain, de Tilburgse uit Algerije die al jaren illegaal in Nederland verblijft"
  moet dat niet zijn
  "Fatma Smain, uit Algerije die al jaren illegaal in Tilburg,Nederland verblijft"

  Zem mag tuurlijk blijven, neem jij ze dan in huis en zorg je dat de staat haar niet hoeft te onderhouden?

  Illegaal heeft een betekenis. Als je weet hoeveel moeite een legale moet doen om hier te mogen blijven mag je een illegale niet belonen op deze manier.

 4. try avatar
  try

  Zo de SP is ook weer eens uit haar grot gekropen…was een beetje stil in die hoek de laatste dagen.

 5. germaine avatar
  germaine

  nederland moet zich echt gaan schamen dit is een beleid dat echt niet normaal is .een gezin uit elkaar halen is onmenselijk .lees het verhaal en je ziet dat mevrouw zich ook inzet voor de samenleving.zou het gezin de kans krijgen om een aantal maanden naar duitsland te gaan krijgt mevrouw daar wel haar papieren en als dat in orde is kan ze zonder problemen terug komen .zeg wat je zeggen wilt van duitsland maar daar is de familie band wl geaccepteert daar is het zelfs nog belangrijk.daar kan nederland nog iets van leren.

 6. veerle avatar
  veerle

  @try: Volgens mij heb jij op Pluto gezeten dan de laatste dagen. @harrie de bont: De bancaire sector heeft de samenleving leeggeroofd en tot de bedelstaf veroordeeld, legaal en ongestraft. Ons belastinggeld wordt gebruikt om die sector te redden. Legaal. Hetzelfde geldt voor alle managers in zorg en onderwijs: Boven de Balkenendenorm, terwijl hun cli

 7. try avatar
  try

  @Veerle
  Ja hoor, in jouw belevingswereld klopt dat helemaal!

 8. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Een beetje fatsoen jegens belastingbetalende burgers is dit gemeenteraadslid van de SP kennelijk wereldvreemd. Moet je gaan bomen gaan redden of zijn je eigen wethouders ook over deze "uitzetting" een andere mening toebedeeld.

  Deze mevrouw is illegaal in Nederland en ik geloof graag dat ze zeven jaar geleden een in andere situtatie leefde en geen verblijfsvergunning heeft aangevraagd. We zijn nu wel zeven jaar verder en kennelijk hebben de instanties en dus ook de SP Tilburg in die periode erg weinig voor deze moeder en haar gezin gedaan. Nu is er het gevaar van uitzetting en springt de SP ineens wel op de barricades.

  Goedkoop scoren over de rug van een ander !!!!!

 9. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  hirsch aly was ook illegaal hier, waarom die wel en deze mevrouw niet.?
  ja veerle racisten zul je hier altijd houden.
  maar dat die in de politiek zitten is toch wel erg, terwijl ze zelf corrupt zijn.

 10. try avatar
  try

  De familie x kan het hoofd niet boven water houden en gaat hennep kweken op hun zoldertje. Ze worden betrapt en komen op straat te staan.

  Mevr. Y kan niet van haar aow rondkomen en steelt uit wanhoop een brood, wordt betrapt en krijgt een flinke boete.

  Zo kan ik nog 1000 voorbeelden geven van mensen die (uit wanhoop) illegale dingen doen en uiteindelijk nog dieper zinken dan dat ze al zaten.

  We hebben hier in ons beschaafde Nederland nu eenmaal regels en wetten waar ieder zich aan moet houden, hoe vervelend of schrijnend dan ook.
  Jammer voor Fatma, maar ook voor de familie x en mevr y.

  Ton Rijnen

 11. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Waren het niet die linkse lui die direct na de kamerverkiezingen het Generaal Pardon in het leven riepen ?

  Nu zitten we met de ellende dat niemand eigenlijk weet hoe nu verder.

  De regelgeving is er niet makkelijker op geworden en deze lui die deze populistiche maatregel erdoor ramde staan nu zelf voor het blok want vanaf dat moment moest de nieuwe regel gehanteerd worden.

  Ze waren al niet geloofwaardig op het moment dat ze dachten het 1ste besluit te nemen als voorproefje op een beoogd links kabinet.
  ( God bewaar me dat e.e.a. ooit werkelijkheid wordt want je ziet het resultaat )

  Wie zijn gat verbranf moet op de blaren zitten.

 12. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Ik onderschrijf je hele verhaal Veerle, heb afgelopen maanden met veel mensen in dezelfde situatie gesproken, het pardon heeft veel mensen blijgemaakt maar ook veel erg ongelukkig. Het beleid van deze regering is onmenselijk en onwerkbaar komt voort uit het beleid dat is ingezet door Rita Verdonk. Gemeenten zitten in een bijzonder vreemde positie, ze moeten de wet uitvoeren maar de wet klopt niet. Wat gebeurt er met mensen die worden uitgezet? Ze zwerven op straat of moeten soms meer dan 10 maanden in een gevangenis verblijven (let wel hun enige misdaad is dat ze ooit asiel hebben aangevraagd).
  Rechtvaardig asielbeleid is niet links of rechts maar humaan!!!

 13. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  Helemaal mee eens Marjo. Daarom herhaal ik hierbij mijn pleidooi voor 'collegiale ongehoorzaamheid'. Als jij Gon hiertoe wil aanzetten en Veerle doet hetzelfde bij Johan en Paul, dan hebben we alleen nog een weldenkende PvdA'er nodig…

 14. Mallicieus avatar
  Mallicieus

  Zo ken ik ook nog wat trieste anekdotes.
  Dhr. T. zit – om zijn harteloosheid te compenseren – boven zijn modelspoorbaantje naar zijn pinup-foto's te staren, balend dat hij niet voor de TVP in het Waterschap gekozen is.
  Dhr. H.S. is zowel harte- als hersenloos.
  En door dit soort lui, worden harteloosheid en domheid, naast handelsgeest, het exportproduct van Nederland.
  Brrrr…
  Het wordt inderdaad steeds kouder hier.

 15. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @Mallicieus

  Beste ik ben niet harteloos of hersenloos !!

  Ik heb me niet net als u laten hersenspoelen door de linkse maffia in dit land.

  Geeft u nu eens gewoon antwoord op mij insteek en draai niet om de brei heen.

  Ik doe er nog een schepje bovenop
  Ik zeg niet dat we geen andere mensen moeten helpen maar veelal helpen we de verkeerde !!

  Doe ermee wat u wilt maar ik laat me niet voorspiegelen dat links Nederland het beste voor heeft met de zielige individuen die geen toekomst hebben.

  Door de eeuwen heen is e.e.a. al een feit en daar veranderd u en ik niets aan.

 16. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  veerle, tis wel zo ja, dat er mensen zijn die hierheen komen en dan maar snel kinderen op de wereld zetten, op de hoop dat ze dan hier mogen blijven.
  een echte assielzoeker die echt gevlucht is uit armoede of ellende, die zijn er weinig.
  het zijn degene die echt wel geld hebben die hierheen komen.
  dat wetsystheem moet hierin wel aangepast worden vindt ik.
  met deze poging om een verblijf status te krijgen, komen er meer buitenlandse kindertjes hier op de wereld dan nederlandse kindertjes.

  ik vindt dat het moet veranderen, dat alle kids die hier geboren worden maar meteen het recht hebben om dan ook te mogen wonen, de verantwoording ligt bij hun ouders.

  we zitten hier in een modern land met degelijke voorbehoedsmiddelen, dus dat probleem had vermeden kunnen worden.
  ik vindt het misbruik van het wetssystheem.

 17. try avatar
  try

  Beste Harm,

  je bent absoluut niet hersen of harteloos.
  Mallicieus hoort allerlei klokken in zijn hoofd luiden en geeft geen idee waar de klepels zijn.
  De SP probeert populistisch te doen door op te komen voor iemand zonder legale verblijfstatus.
  Men denkt echter niet na over de financiele gevolgen. Als het aan de SP ligt zouden we met zijn allen even arm zijn. Ik heb mensen gesproken die hier de oorlog hebben meegemaakt, hard gewerkt hebben aan de wederopbouw en op hun oude dag aan hun lot worden overgelaten.
  Daar hoor je die linkse partijtjes niet over.
  Als het hen echt te moeilijk wordt kijken ze gewoon de andere kant op.
  En als je het koud hebt beste Mallicieus, sluit dan de ramen en deuren eens!

 18. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  Ramen en deuren sluiten… Tja… D

 19. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Wellicht moetenm we binnenkort de schuilkelder weer in.

  Dat kan mijns inziens nooit lang meer duren met dat gedoogbeleid in de westerse wereld.

 20. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  En op een of andere manier heb ik het idee dat Harm in dat geval voor iets (of iemand) anders wil schuilen dan ik… 😉

 21. Veerle avatar
  Veerle

  Mensen, het gaat hier om een jonge vrouw die trouwde met de man op wie ze verliefd werd. En die all

 22. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  veerle, van mij mag ze gerust blijven, begrijp me niet verkeerd.
  maar ik het zijn er heel veel die zo hierheen komen, ze komen overal vandaan.
  niet allemaal vragen meteen assiel aan, maar ook daar speelt eerwraak een grote rol bij veel vrouwen.
  het gaat mij niet direkt om 1 vrouw en haar kinderen, maar om het algemeen.
  maar om dan de wachttijd zolang te laten duren bij IND is niet normaal.
  ze krijg je deze problemen vanzelf.

 23. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Regels zijn regels en in dit geval misschien heel lastig, maar als je regels maakt moet ze ook handhaven en uit voeren. Als je examen moet doen en je mag er zes van de vijftig fout hebben en je hebt er uiteindelijk zeven fout, dan krijg je je diploma ook niet ondanks het fiet dat je nog zo hard gestudeerd hebt.

  Wat me dan wel weer opvalt dat er diverse partijen nu hoog van de toren blazen over de uitzetting, terwijl ze in al die jaren daarvoor niet hier mee naar buien zijn getreden. Nu wordt de situatie kritiek voor deze mevrouw en wordt hemel en aarde bewogen om de uitzetting tegen te houden. Wiens belang wordt hier eigenlijk gediend, het belang van Fatma of het eigenbelang.

  Zeven jaar geleden durfde ze niet een verblijfsstatus aan te vragen en nu ze wordt uitgezet is dat ineens onmenselijk volgens de SP. Waarom is deze "sociale" partij in 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 of 2007 niet met deze mevrouw mee gegaan naar de IND om het alsnog aan te vragen. Geef mij daar eens antwoord i.p.v. af te geven op de regels, Verdonk en de huidige regering.

 24. avatar
  Anoniem

  Ik ben niet zo voor een generaal pardon, ben ook tegen het verdrag van Schengen, maar wat ik wel vind is het volgende: een moeder mag NOOIT van haar kinderen gescheiden worden, dat is een ongeschreven wet!

 25. veerle avatar
  veerle

  @Burgermannetje: Meteen toen wij Fatma hebben leren kennen (da's nu bijna 2 jaar geleden), zijn we met haar meegegaan naar de IND, we hebben acties georganiseerd, haar buren geholpen bij hun activiteiten, de media voor haar ingeseind, Fatma getroost, met haar en haar man alle mogelijkheden onderzocht, met haar kindjes gespeeld, op hun school overlegd, de school ondersteund bij activiteiten, etc. En we zijn nog steeds bezig dus. Dat is ook politiek, burgermannetje: Achter de schermen mensen daadwerkelijk helpen, met hen meedenken, naar hen luisteren. Voortaan eerst nadenken, dan de feiten checken, en dan pas (ver-)oordelen alsjeblieft.

 26. veerle avatar
  veerle

  En ook dit: Regels zijn er om de samenleving te organiseren en te zorgen dat mensen op een voor iedereen prettige en zinvolle manier met elkaar kunnen over- en samenleven. Regels staan dus in dienst van de mensen. Als een regel mensen juist in de problemen brengt en hun leven minder menswaardig maakt, dan deugt die regel niet. Dan moet je dus een andere regel bedenken.

 27. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Media ingeseind ????

  De eerste keer dat Fatma en haar problemen voorkomen in het archief van het BD dateert van 13 november 2008 en bij het Stadsnieuws zijn helemaal geen berichten of artikelen terug te vinden.

  Wat is er dan mis met deze regel? Omdat Fatma niet voldoet aan de onderdelen in deze regel, is de regel ineens niet goed. Je kan beter zeggen, ze heeft niet goed gehandeld om aan (alle) onderdelen uit de regel te voldoen.

 28. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Ja, en je punt is nu!!! Berichgeving op de eigen site is geen inseining media. En Omroep Brabant maakte er dus pas eind november 2008 melding van, dus je uitspaak raakt wal noch kant.

 29. avatar
  Anoniem

  Valt de website van de SP nu al onder media?