Geplaatst

Tilburg, Aids, Afrika

Vandaag op het ROC Tilburg stilgestaan bij Wereldaidsdag (officieel 1 december). Leerlingen van de opleidingen Medewerker Maatschappelijke Zorg en Sociaal Cultureel Werk spraken met diverse deskundigen: Een Aidsverpleegkundige van het Elisabethziekenhuis, twee mensen van de HIV-Vereniging Brabant, een arts en een sociaal werker uit Tanzania, twee Aidsvoorlichters uit Zuid-Afrika en Mozambique. Een hele aula vol leerlingen luisterde anderhalf uur lang ademloos naar hun verhalen en stelde pittige vragen. Na afloop gingen de leerlingen in groepen uiteen om met de gasten verder te praten, in het Nederlands, Engels of Portugees. De GGD deelde gratis condooms, rode lintjes en infofolders uit, er werden films vertoond en de gangen hingen vol foto’s over Aids in Afrika.

Harry en Bas vertelden hoe je leven verandert als je hoort dat je seropositief bent. Arts Norbert sprak over zijn zus en zwager die overleden aan Aids zodat hij nu voor zijn nichtjes en neefjes moet zorgen. Kateri vertelde over de Tanzaniaanse Aidsslachtoffers die wel medicijnen krijgen, maar niet genoeg te eten hebben. Zodat hun medicijnen niet werken. De leerlingen zamelden onder elkaar geld in voor moestuintjes voor deze mensen, levend in de schaduw van de Kilimanjaro. Van sociaal werker Puff uit Lekoa Vaal (een provincie in Zuid-Afrika) en kunstenaar Alberto uit Maputo, de hoofdstad van Mozambique, hoorden de leerlingen over hun voorlichtingswerk aan kinderen. Ik mocht de gesprekken leiden, omdat ik jaren geleden als docent op deze school deze jaarlijkse dag ben begonnen, samen met het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking.

Indrukwekkend was het. En mooi. Want alle leerlingen, mbo-jongeren tussen de 16 en 20 jaar, waren bereid om te luisteren, te leren, mee te denken, geld te geven en andere inspanningen te leveren. Voor mensen heel ver van hun bed die het moeilijk hebben. En niemand was het eens met de stelling: "Wij kunnen de Afrikanen niet helpen, dat moeten ze maar zelf doen." Zelfs toen er heel plastisch werd verteld hoe je Aids oploopt (in het afgelopen jaar raakten 1700 Nederlandse jongeren seropositief door onveilig vrijen) ging er eentje giechelen.Tilburgse jongeren zijn keigaaf.

Reacties

2 reacties op “Tilburg, Aids, Afrika”

 1. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  toch wel leuk dat de burgers hier ook de zaken eens kunnen volgen veerle.
  dan weten ze gelijk wat voor een bestuurders er zijn, en der valt jou zeker niks te verwijten.
  wat zit hier een hoop elitairtuig in het tilburgs bestuur.

  mischien zou voor dit onderwerp eens een investering gedaan kunnen worden?
  zet eens als gemeentelijk bestuur een condoomkiosk op den heuvel voor de jeugd met sexuele behoefte.
  deel elk weekend daar de condooms uit, want die zijn er in de nachtelijke uren nergens te krijgen.
  zelfs niet bij de nachtappotheek.

 2. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Leuk Veerle, jammer dat ik er niet kon zijn. Eens met de stelling''Tilburgse jongeren zijn keigaaf'' Heb er thuis 3 van rondlopen…