Geplaatst

Tilburgse mallemolen: Wie draait het hardst?

Het raadsdebat over de megamall was afgelopen maandag weinig verheffend: Discussies over procedures en (gespeelde) verwarring bij enkele oppositiepartijen voerden de boventoon. SP, VVD en PvdA hebben als enige partijen in de raad beloofd om de uitslag te respecteren van de volksraadpleging op 4 juni over de komst van de mall. CDA, LST en enkele kleinere partijen willen die volksraadpleging niet. Om te verbloemen hoe ondemocratisch hun opstelling is, fingeerden zij heilige verontwaardiging over procedures. Algemeen Belang denkt dat Tilburgers Zot Joke en Rooi Stien zijn en presteerde het zelfs om te zeggen dat Tilburgers niet snappen waar het over gaat. En dat hen dat ook niet kan worden uitgelegd. Een referendum is volgens Marcel van de Hoven van AB dus geen goed idee.

CDA-fractievoorzitter van den Tillaart deed een uitspraak die eveneens getuigt van een enorme minachting van de kiezer: “Zelfs als er 60% van de bevolking komt stemmen bij het referendum, erkent het CDA de uitslag niet.” CDA en LST willen niet dat de Tilburgse bevolking iets te zeggen heeft over een plan dat de leefomgeving van elke Tilburger fiks zal beïnvloeden (reden waarom de SP wil dat Tilburgers een rechtstreekse inbreng hebben in de besluitvorming). Maar diezelfde partijen protesteerden tijdens het debat wel luidkeels dat ze door de indieners van het referendum-voorstel buitenspel werden gezet. Om vervolgens tijdens de stemming weg te lopen uit de raadszaal. Waarmee ze zichzelf buitenspel zetten.

De SP vindt dat een megamall de leefbaarheid van Tilburg wezenlijk aantast. Maar als een meerderheid van de Tilburgers daar anders over denkt, volgen wij die meerderheid. Dat heet democratie: De macht aan het volk. Niet aan raadspartijen die hun standpunt over de mall grotendeels bepaalden op basis van wat goed is voor hun partij in plaats van wat goed is voor Tilburg. Mensen die deze redenering niet snappen, noemen de SP-redenering kronkelig. Enkele feiten: Het CDA was eerst vóór de mall (oktober 2007), toen tegen (september 2008), daarna  weer voor de mall maar dan op een andere plek (oktober 2008). Ter vergelijking: De SP was in oktober 2007 tegen de mall, in september 2008 nog steeds, en in oktober 2008 ook nog. Voorspelling: In juni 2009 is de SP nog steeds tegen de mall. De SP was eerder voor een referendum over de Cityring en nu voor een referendum over de mall. De LST wilde een referendum over de Cityring maar niet over de mall. LST-voorman Smolders zegt ook tegen de mall zelf te zijn maar “ziet toch ook wel kansen voor de mall”.

Eindconclusie van het debat is in elk geval: Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de megamall. De SP denkt dat die megamall niet haalbaar is maar wel ongelooflijk schadelijk voor de mensen, de leefomgeving, de natuur,de luchtkwaliteit en de economie in Tilburg. We zullen flink campagne voeren om de Tilburgers daarvan te overtuigen. Hoe dan ook kunnen Tilburgers op 4 juni in een referendum laten weten of ze het met ons of met het college eens zijn. De SP zal de mening van de meerderheid van de kiezers respecteren. Dat is nu eenmaal democratie.

Reacties

20 reacties op “Tilburgse mallemolen: Wie draait het hardst?”

 1. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  @ik citeer:'In de mallemolen van het leven, draai je allemaal je eigen rondje mee, de molen draait nooit zonder jou, het paard is nooit lang leeg, dus kom, ga met die mallemolen mee'.
  En het lot ligt dus gewoon in de handen van de burger zelf, wat voor motivering er voor zijn of haar mening ook is!

 2. arjen avatar
  arjen

  De Tilburgers worden helaas eenzijdig ge

 3. marcelvandenhoven avatar
  marcelvandenhoven

  Goh Veerle,

  maar goed dat ik mijn betoog van het Mall-debat ook al heb geplaatst. Kan de Tilburger tenminste zelf lezen wat ik heb gezegd. Dit is wederom een prachstaaltje van woordverdraaierij.
  Zie voor mijn letterlijke bijdrage mijn weblog!

 4. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Wederom leuk geprobeert Veerle.
  Maar als je niet snapt hoe de echte wereld werkt heb je toch een gigantisch probleem. Ik had het me makkelijk kunnen maken door copy and paste het antwoord op je vorige herstelcommentje hier neer te plakken. Je snapt dus echt niet waarvoor je in deze positie gekozen bent. En dat salaris krijgt. Denk je nou echt dat mensen, Tilboos zo je wilt niet doorhebben welk spelletje je speelt??? Natuurlijk ben je tegen de mall. Alleen je roept het dus wel maar de Tilburgse kiezer hoort het dus niet. Je redde de mall toen ie op springen stond. En nu (red. of toen al) ga je zeggen dat je tegen bent…?
  Trusten Theo.
  PS. hoeveel bezoekers heeft je anti mallsite?
  PSje aan Tom; hoeveel bezoekers je brick in the mall site.

 5. Veerle avatar
  Veerle

  @Arjen: Je begrijpt het dus nog steeds niet. Gelukkig begrijpen steeds meer Tilburgers het wel.
  En over die AWBZ: Zelfs de regering heeft nog geen idee wat de bezuinigingen op de AWBZ inhouden, of de WMO. Zo stom zijn ze geweest om zulke maatregelen te nemen zonder te willen weten wat de gevolgen zullen zijn voor miljoenen mensen. Zeg Arjen, de LST gaat dus voor de SP-motie stemmen waarin we maandag het college oproepen om protest aan te tekenen bij het kabinet tegen de AWBZ-bezuinigingen?
  @Theo I.: Sommige tegenstanders lijken wel kleine kinderen, jengelend omdat ze hun zin niet (meteen) krijgen. Democratie, Theo, democratie. Die is niet bedoeld om te gebruiken naar believen om je zin te krijgen. Die is bedoeld om bewoners van Tilburg zeggenschap te geven over hun leefomgeving en hun leven.
  @Marcel: Nog niet zo vaak zo verbijsterd geweest als vorige week maandag over de minachting van sommige raadsleden (waaronder jij) voor (Til-)burgers. Wie denken jullie dat jullie zijn?

 6. arjen avatar
  arjen

  @Veerle, ben toch echt bang Veerle dat JIJ het niet begrijpt. Het grote geld zit bij de voorstanders en niet bij het SP-campagneteam.

 7. chris avatar
  chris

  Niet zonder reden draagt het betoog van Veerle tijdens de algemene beschouwingen de titel 'Het sprookje is begonnen'.

 8. Aldert avatar
  Aldert

  Sorry Veerle, maar nu wil ik het toch even opnemen voor Marcel, die tijdens het debat terecht wees op die wel h

 9. marcelvandenhoven avatar
  marcelvandenhoven

  @ Veerle,

  Beste Veerle, je kunt ook te ver gaan in je draaierij en zwartmakerij!!!!
  Zoals je in mijn betoog kunt lezen (op mijn weblog op TilburgZ voor de geinteresseerden) zit daarin geen enkele vorm van minachting in! Ik heb aangegeven dat de hele dikke stapel dossiers wel heel moeilijk uitteleggen zijn aan menige Tilburger, daar ze voor ons als raadsleden (die geacht worden ze ook allemaal te hebben gelezen) al nauwelijks te volgen zijn qua gevolgen en consequenties.
  Ik heb ook aangegeven dat de SP-website "Stop de Mall" daar vooralsnog ook NIET inslaagt.
  Ga eens bij jezef te raden!

 10. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  @Theo I.: Sommige tegenstanders lijken wel kleine kinderen, jengelend omdat ze hun zin niet (meteen) krijgen. Democratie, Theo, democratie. Die is niet bedoeld om te gebruiken naar believen om je zin te krijgen. Die is bedoeld om bewoners van Tilburg zeggenschap te geven over hun leefomgeving en hun leven.
  Ik houd er verder maar over op denk ik. Wij geloven niet zo in een driewerf Toeval (2 spontane coalitiepartijen PvdA en SP en het tijdstip). Zeker niet als een maand daarvoor de SP nog gilt dat een referendum volstrekt onnodig is, zelfs belachelijk. Toen moesten raadsleden hun democratische mandaat en verantwoording nog nemen. (zeker bij moeilijke dossiers) Toen mocht de kiezer nog wel deskundigheid en integriteit verwachten van raadsleden.
  En waar is @Theo II?
  Komt die nog…of kijk ik er WEER overheen?
  Kinderachtige groetjes,
  Theo

 11. avatar
  Anoniem

  Niemand begrijpt het, behalve Veerle, die begrijpt alles heel goed.
  Ik zei toch al: round the bush!

  O en by the way Veerle, Het gaat dus ook om mij als Marcel en ook andere raadsleden 'minachtend' praten over de Tilburgers. Laat ik een aantal dingen voorop stellen: ik heb geen enkele minachting gehoord, alleen maar duidelijke en klare taal. Ook van andere raadsleden.

  Onfair om derhalve te vragen wie zij denken te zijn. Ik kan het wel aan jou vragen: hoe vaak denk je de Tilburgers nog om de tuin te leiden met mooie praatjes?

 12. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @ Marcel van den Hoven

  Rare redenering, dat Tilburgers op de hoogte moeten zijn van alle dossiers om een beslissing te nemen over wel of geen mall. Als je die redenering door zou trekken, zou dat betekenen dat alle fracties in de raad – als ze maar allemaal dezelfde soort en hoeveelheid informatie zouden krijgen – dezelfde conclusies zouden trekken. Met andere woorden: dat er een soort absolute 'waarheid' is. Dat lijkt mij niet het geval. Het AB heeft andere prioriteiten dan de LST, en die wijken weer af van die van de SP.

  Zo is het bij de burgers van Tilburg natuurlijk ook. De ene persoon vindt werkgelegenheid belangrijk, de ander staat pal voor het milieu. Nummer 3 ziet Tilburg graag opstomen in de vaart der volkeren, terwijl nummer 4 vreest dat dat ten koste gaat van de winkeliers in debinnenstad. Dat soort overwegingen kunnen Tilburgers echt wel maken, zonder al de 'objectieve' informatie tot zich te nemen die jullie moeten doorploegen.

  Waar het m.i. uiteindelijk op neer komt is de vraag of je het referendum als instrument voor dit soort besluiten ziet zitten. Jij niet, zo te lezen, ik wel. Want ik denk nog steeds dat, laten we eens gek doen, 60.000 matig geinformeerde burgers samen meer weten dan 39 goed geinformeerde raadsleden (die elkaar soms het licht in de ogen niet eens gunnen, waardoor je je kunt afvragen of de beslissingen die zij nemen wel zo rationeel en weldoordacht zijn…)

  Groeten en fijn weekend vast, Wies

 13. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Hallo Wies,
  Metafoortje en meteen ene Taalsom (hietdahnogzo?); stel 60.000 personen staan (Guiness book of record of zo) aan de rand van een bevroren kanaal klaar om tegelijkertijd het ijs te betreden. 39 Personen hebben een radio-oortje in en van die 39 hebben er 24 de enige zender opstaan die juist voor het startschot meedeelt dat het ijs welliswaar draagt maar nog geen grote groepen

 14. ruevert avatar
  ruevert

  Lieve mensen,
  kom nou eens in de echte wereld van dit dorp en zie dat in een hoog tempo allerlei bedrijven/instellingen dit dorp verlaten omdat zij geen voet aan de grond krijgen bij ambtenaren/politiek. En dan gaan jullie in een alles of niets voortschrijdend inzicht met zijn allen achter de nieuwe fata morgana aan.
  Zorg eerst dat Fontys en andere niet weglopen, want anders is er niemand die nog iets kan kopen in deze mall

 15. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Fontys hoeft geen probleem meer te zijn. Van die ultra moderne sporthal zijn best wel winkels te maken. Bouw er nog een extra hal naast met een verbinding en je maakt er een Mall van, het parkeerprobleem is al aan de orde geweest, dus als er verder geen woningbouw meer hoeft te komen is het groot genoeg aan die kant van de stad.
  De aansluiting van de A58 ligt aan het randje.
  Gewoon geen probleem meer van Fontys maken, er ligt al een oplossing voor de hand….Uiteraard wel met wat fantasie, maar dat hebben onze wethouders toch genoeg?

 16. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Niet zo goed in hoofdrekenen Wies?
  60.000 minus 24 (best ingelichtte)= 59.974
  Zo moeilijk is dat toch niet. Of toch een probleempje met begrijpend lezen?
  Groetjes,
  Theo

 17. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Beste Theo,

  Rekenen gaat je zichtbaar beter af dan goede vergelijkingen verzinnen.

  Garoeten, Wies

 18. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  (En als je dan bedenkt dat 60.000 – 24 = 59.976, in plaats van 59.974, dan witte 't wel…)

 19. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @theo
  er van uitgaande dat die andere van die 60.000 mensen allemaal zo volgzaam zijn als het duitse volk
  met 60.000 mensen aan het kanaal staan om tegelijkertijd het ijs te betreden, moet betekenen dat ze allemaal naast elkaar staan. Uitgaande van een schouderbreedte van 60 cm en ieder een eigen ruimte sweerskaanten van nog eens 20 cm zit je al gauw aan een rij mensen van 60 km. Zo'n lengte van een kanaal in Nederland in een keer bevroren komt niet zo vaak meer voor, maar for the argument, even gestelt, dat het zo is, dan zijn er nog allerlei obstakels zoals sluizen, brugpilaren dwarssloten, prikkeldraad en etc.
  Nee, theo, maak je niet ongerust over die 60mille mensen, die zakken echt niet door het ijs

  wat wel bevreemd is dat referendum wordt gehouden als de zomerfeesten van tilburG in het kader van het bicentiale bestaan van dit wereldgehucht van 200.000 inwoners op hun hoogtepunt zijn
  het volk is dan wel zo geil, dronken en stoned gefeest dat je als politici niet erg geschoold hoeft te zijn om een wat dubbele vreemde vraagstelling voor zo'n referendum in elkaar te draaien dat het volk doordat het geil, dronken en stoned gefeest is wel ja zegt voor die malle mall
  het volk is immers loyaal aan zijn meesters in tijden van feesten.
  nee dit is allemaal al lang gepland, om van enige complottheorie geen vermoeden te hebben

 20. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  en in deze zal het vermoedelijk de eerste en laatste keer zijn dat ik elswies van weseaartsen wel en niet steun