Geplaatst

College Tilburg net

Het was vanavond een weinig verheffend schouwspel. De krappe linkse meerderheid in de raad (PvdA, SP, GL, D66 en AB) was het eens om de autoloze zondag te organiseren. Alleen de datum was nog punt van discussie. De 21e september was een probleem vanwege een evenement in de stad en de 14e september sloot niet aan bij de landelijke autovrije zondag. Niet écht iets om problemen over te maken. Toch waren er diverse schorsingen en lange overleggen tussen fractievoorzitters van coalitiepartijen nodig om uiteindelijk te komen tot het uitstellen van de besluitvorming met een maand.

Ik had een "deja-vu" met het 2e paarse kabinet. Ook daar groeiden detailzaken uit tot grote onenigheid. Dit is symptomatisch voor een "versleten" samenwerking. Het was in Paars 1 eerste instantie best verfrissend om een kabinet te hebben zonder het CDA dat al zo lang in de regering zat. Zelfs de inhoudelijk grote verschillen tussen PvdA en VVD konden in Paars 1 worden overbrugd vanuit de inspiratie die uit de verfissing voortkwam. Paars 2 was niet nieuw meer en "de chemie" was weg. Het gaat daarmee de geschiedenis in als één van de slechtste kabinetten uit de geschiedenis.

De analogie met dit college is treffend. Nadat de VVD tientallen jaren onafgebroken in het college had gezeten, werd de VVD in 2001 uit de coalitie gezet. Van 2001 tot 2006 roemde het college zichzelf, nagenoeg dagelijks, gevraagd en ongevraagd, om haar "chemie". Dit woord heb ik na die tijd eigenlijk nooit meer van enig collegelid gehoord. Het onderlinge vertrouwen lijkt weg en inspirerende voorstellen blijven uit. Details groeien uit tot politiek "gehakketak".

De stad snakt naar een college mét de VVD waar financiële degelijkheid en aandacht voor de "basics" zoals een veilige en goed onderhouden stad weer de volle aandacht krijgen. Een college zonder politieke hobby’s zoals Theater Adje, peperdure en nutteloze milieuboxen en bomen planten in Nicaragua. Het is mij vandaag duidelijk geworden dat ook het college zelf snakt naar een nieuwe samenstelling.

Reacties

8 reacties op “College Tilburg net”

 1. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Morgen Joost.

 2. nonobody avatar
  nonobody

  Tilburg heeft opeens, zonder dat we het wisten en zonder dat de raad zich ermee bemoeide, een evenement waar mensen en pers uit heel Europa op afkomen. De stad zet zich op de kaart en de ondernemers draaien omzet. Wat doet de raad weer? Die gaat zich ermee bemoeien en dreigt het daarmee dood te maken. Ga als liberaal eens achter dit succes staan!

 3. BetrokkenTilburger avatar
  BetrokkenTilburger

  Jammer Joost dat jullie niet meer argumenten hebben dan alleen maar voortdurend het Adje Theater te noemen, wat volgens mij trouwens MIDItheater heet!

  Vind jammer dat de fractie een ondernemend initiatief gebruikt om voortdurend het college aan te vallen. Jullie moeten oppassen dat jullie geen sateliet van de LST worden, want als jullie deze koers blijven volgen, snakt ook de VVD-fractie wat mij betreft naar een niewe samenstelling!

 4. julesluijten avatar
  julesluijten

  Hallo Joost, maakte de VVD ook geen deel uit van het Paarse Kabinet?

 5. julesluijten avatar
  julesluijten

  Joost, nam de VVD ook geen deel aan het paarse kabinet?

 6. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Luijten, uiteraard weet de heer M

 7. julesluijten avatar
  julesluijten

  Zeer geachte heer Kouwenhoven, mijn opmerking staat er tweemaal, maar dat is gelukkig niet mijn verantwoordelijkheid. Ik denk dat degenen die verantwoordelijk is voor deze site mijn opmerking abusievelijk tweemaal geplaatst heeft.
  Ik weet dat de heer Moller op de hoogte is van de plaats van de VVD binnen het paarse kabinet, maar heeft u wel eens (vast wel, getuige uw welbespraaktheid) van het begrip cynisme gehoord?

  Hartelijke groet, Jules

 8. HADEKO avatar
  HADEKO

  iK ZAG VANDAAG EEN RAADSLID OP BRABANT TV
  wAAR IK ZORGEN OVER MAAK IS HET ACHTERSTALLIG ONDERHOUD VAN WEGEN EN STRATEN IN DE OMGEVING WESTERMARKT.IK WOON IN DE SCHIPHOLLAAN 15,EN ALS JE BIJ DE INGANG VD SCHIPHOLLAAN DE KUILEN IN DE WEG ZIET,OOK BIJ DE BUSHALTE,DAN VRAAG IK ME AF WAAROM WIJKEN ALS DE BLAAK EN ZOUAVENLAAN,WEL STEEDS GOED WORDEN BIJGEHOUDEN EN BIJONS NIET !
  zIJN WE AL EENACHTERSTANDSWIJK,ZO MAKEN ZE HET EEN ACHTERSTANDSWIJK.WEL DURE BANKJES EN DRAAIEND HUIS,MAAR GEEN NOODZAKELIJK ONDERHOUD.
  dAN BEN IK WEL TROTS OP TILBURG MAAR NIET OP DE GEMEENTERAAD.GROET ;H.DE KOCK