Geplaatst

Ik ben bang voor de Islam (2)

Naar aanleiding van mijn  column "ik ben bang voor de Islam" heb ik heel veel reacties gehad. Duidelijk is dat het onderwerp leeft maar mij is nog steeds niet duidelijk hoe ik het voor elkaar kan krijgen om een discussie op gang te brengen die tot een oplossing van de problemen leidt.

Naast de steun die met name kwam van "de gewone Tilburger" waren er ook  negatieve reacties. Deze laatste hadden in grote lijnen twee dingen gemeen: ze gaven niet aan hoe de discussie over concrete problemen wél zou moeten worden gevoerd en de discussie werd doodgeslagen door het laten vallen van kwalificeringen als discriminatie en racisme. De "tactiek" om discussies dood te slaan door het maken van beschuldigingen of insinuaties is een laf maar zeer effectief middel. De aandacht van de discussie ligt vanaf dat moment namelijk bij het feit of die aantijgingen nu wel of niet terecht zijn. De discussie over het probleem zelf is dood.

Ik zou het enorm waarderen om met alle mensen die gereageerd hebben, mondeling of schriftelijk, via email of website,  te bespreken op welke manier de problemen die er zijn dan wél besproken moeten worden. Ik heb echter één voorwaarde: vermijd kwalificaties die de inhoud van deze discussie om zeep helpen.

Reacties

15 reacties op “Ik ben bang voor de Islam (2)”

 1. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Beste Joost, het zal je misschien verbazen, maar soms ben ik het best met je eens. Net als jij ben ook ik voorstander van het keihard aanpakken van moslims die tot haat aanzetten, die terreurdaden beramen enzovoorts. W

 2. Hulya.. avatar
  Hulya..

  er zijn eenmaal een paar egoisten die het verpesten voor de andere moslims, maar dit betekent niet dat alle moslims hetzelfde zijn!
  Het grappigst is; Als een moslim een moord pleegt, is het na jaren nog een bespreekgeval! maar als een christen een moord pleegt, is het na 2 dagen weer goedgepraat.
  Maar racisten zullen dit wel niet begrijpen, toch Joost m

 3. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ik ben bang voor alle religies
  ik ben bang voor alles waar een heleboel mensen van zeggen dat het bestaat, ene god en zijn broer allah en weet ik hoe die hele familie non-existenten heet, en daar een rechtvaardiging uit putten te doden
  zo ook ben ik bang voor overtuigingen en mensen die doden uit de overtuiging van de overtuiging
  ik ben dus ook bang voor politici
  ik ben bang voor mensen in het algemeen en het bangst voor mijzelf en mijn hele donkere kanten, maar ik ken ze en laat er wel eens iets van naar buiten komen, voorzichtig in het licht van de wc-pot

 4. Hulya.. avatar
  Hulya..

  Je hoeft niet bang voor een religie te zijn, maar wees bang voor mensen die moord plegen, en de naam van God erbij gebruiken.. Religies worden misbruikt, en daar moeten de normale mensen, die hun religie normaal willen leven, het slachtoffer zijn!

 5. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Wat wordt die discussie toch altijd simplistisch gevoerd. Iemand die bang is voor de islam is geen racist omdat de islam geen ras is. Punt. Niet alle islamieten zijn hetzelfde. Inderdaad dat gaat op voor de totale wereldbevolking. Punt. Marjo Frenk van Groen Links vraagt zich af:

 6. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @hulya..
  religies zijn een product van mensen en het zijn de mensen die het doen
  gemakshalve ging ik daar even aan voorbij en vergat dat te melden
  maar om nu god en allah en al die non-existenten met een hoofdletter te schrijven? kabouters schrijft men ok niet met een hoofdletters en graancirkels schrijft men ook niet met een hoofdletter
  maar goed dit soort discussies ga ik hier niet voeren eer er weer iemand mij met zijn strafregels aan bijbel- en korancitaten om de oren meent te moeten slaan

  maar je begrijpt wat ik bedoel

 7. Pim Leeuwenkamp avatar
  Pim Leeuwenkamp

  Angstaanjagende angsten,

  Geachte heer M

 8. masood avatar
  masood

  Ik ben masood. Ik woon al 7 jaren in NL. Ik vind de standpunt van Joost moller helemaal tegen de vrijheid. Waar is de vrijheid? Moslims leren hier Nederlands en ze proberen zo veel mogelijk te aanpassen hier in Nederland. Ik vind dit voldoende voor de moslims. Islam is een andere geloof dan Christendom, dus moslims hebben andere tradities en andere levens voorwaarden,(logisch).
  Nederland is een democratische land. India is grootste democratische land ter wereld. Wij moeten hier India als voorbeeld volgen, waar nooit over zulke onderwerpen wordt gesproken. Daar wonen ongeveer 200 miljoenen moslims. India heeft ongeveer 65 talen en 325 dialecten. Iedereen spreek zijn eigen taal. Dit is de definitie van een land met verschillende talen en deverse volkeren. Maar ze hebben nooit een zulke onderwerp die dagelijks in Nederland door Nederlandse media gesproken wordt.
  Is nederland een stad of een Land maneer joost moller??

 9. GroenRechts avatar
  GroenRechts

  Wat betreft onze multiculturele samenleving; het is duidelijk dat de wereld zo niet bedoeld kan zijn. Het bewijs is overduidelijk; binnen de multicultuur vormen er zich toch weer gewoon allemaal monocultuurtjes. De mensheid hoort, in het belang van de mensheid, gewoon zo goed mogelijk over de wereld verdeeld te zijn. Maar nu trekt alles naar het rijke westen toe. En wij zitten er nu mee, de Nederlanders, die hier nooit om gevraagd hebben. Niet zo gek dat er steeds meer verzet tegen komt. Een klein land als Nederland kan zich eigenlijk alleen maar de

 10. Masood avatar
  Masood

  GroenRechts, Wie ben je dat weet ik niet. Ik ben een Nederlander, heeft Nederlandse Paspoort, woon hier al 7 jaren. Hoe ben je opgevoed, weet ik voldoende. Je hebt geen enkele reden gegeven tegen de vluchtelingen maar alleen jou eisen gesteld. Dus je wilt in Nl alleen maar de blanken zien die alleen nederlands kunnen spreken, jammer. Hier ga ik bewijzen.

  Eisen die je gesteld hebt:
  1. Alles trekt naar het rijke westen toe, moet stoppen.
  2. De immigratie grotendeels stopzetten.
  3. Stoppen met het promoten van de multiculturele samenleving.
  4. Stoppen met de Islamitische scholen.

  Ik ga hier reageren met de volgorde:
  1. Kinderachtig
  2. Racisme.
  3. Je houd niet van Nederland
  4. Extremisme

 11. Nazreen avatar
  Nazreen

  Beste GroenRechts,

  Immigratie heeft niks met de islam te maken. Er zijn tegenwoordig ook nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd. wat wilt u met deze mensen doen? Wilt u deze mensen dus maar niet aanvaarden, en voet bij stuk blijven dat zij deze religie niet mogen beleven..?

  Bovendien zegt u dat er in nederland maar plaats is voor

 12. GroenRechts avatar
  GroenRechts

  @ Masood, mooi om te horen dat je je een Nederlander voelt. Daar heb ik ook alle respect voor. Mijn reactie is gewoon gebaseerd op een ideaal. Alle landen, met ieder hun eigen volk, taal, cultuur enz., is gewoon het mooiste wat de aarde te bieden heeft. Inmenging van andere culturen komt de kwaliteit van zo'n cultuur vaak niet ten goede. Ik wil dus alleen maar dat de wereld zo mooi BLIJFT. Een klein percentage allochtonen is nog wel een aanwinst voor Nederland. Hun aantal is echter uit de hand gelopen. En komt de Nederlandse cultuur steeds meer onder druk te staan. DAAR maak ik me zorgen over.

  1: Zeg je uit eigen belang.
  2: Kwestie van gezond verstand.
  3: Nederland is altijd een MONOCULTURELE samenleving geweest.
  4: Je bent hier in Nederland, en niet in het Midden-Oosten.

  @ Nazreen, ik zeg niet dat er hier geen plaats is voor andere culturen, maar dat dit Nederland is. En dat moet ook zo BLIJVEN. Het AANTAL immigranten is gewoon uit de hand gelopen.

  De Nederlandse cultuur is; de taal, de typische volksuitingen, de architectuur, de eigen keuken, de muziek, het platteland, molens, tulpen, noem maar op. Allemaal unieke dingen, die je nergens anders ter wereld aantreft. Net zoals ELK land een unieke cultuur heeft.

  Iets van buitenlandse komaf kan er wel degelijk bij, maar niet TE VEEL. In het Midden-Oosten bijvoorbeeld zul je

 13. Jan avatar
  Jan

  @groenrechts: juist tulpen zijn HET bewijs van mogelijke cultuurverrijking, afkomstig uit het midden-oosten (Mesopotami

 14. Nazreen avatar
  Nazreen

  Beste Groenrechts,

  U heeft het over ' inmenging van andere culturen komt de kwaliteit van zo'n cultuur vaak niet ten goede '.

  Als ik eerlijk moet zijn, dan is de surinaamse cultuur nog steeds een pracht cultuur, ondanks dat de nederlanders zonodig slavenhandel in suriname dreven.

  1.

 15. avatar
  Anoniem

  Beste Joost,

  Als je oprecht op zoek bent naar manieren om een open en eerlijke discussie op gang te brengen over de Islam, meen ik op mijn eigen bescheiden wijze toch opening voor handen te hebben. Ik heb in mijn kennissenkring enige Turkse en Marokaanse mensen die ik zeer waardeer. Als je tegen hen zegt dat ze allochtoon zijn, gaan bij hen de haren recht overeind staan, ook al zijn zij zich de betekenis van het woord bewust. Zij willen nl. helemaal niet zo genoemd worden. Het is volgens hen hetzelfde als de smaak van jong belegen kaas vergelijken met de smaak van Goudse oud belegen kaas.
  Een Turk beleeft zijn geloof, de Islam, op een andere manier als een Marokaan. Dit alles heeft uiteraard te maken met hun achtergrond, hun cultuur. Als je een discussie wil aangaan, zul je de term allochtoon dus achterwege moeten laten en moeten kijken naar de verschillende manieren van het geloof beleven. Als we het bv hebben over imam Salaam, kwam er uit de gesprekken die ik had met Marokanen die deze moskee bezochten 1 belangrijk aspect ter ore: ze begrepen wel dat Salaam aangepakt wordt door zijn uitspraken,die zij vernamen uit de media, maar de imam is een Syrier en spreekt niet de taal van de grootste groep onder de aanwezige gelovigen. Zij begrijpen hem niet en zijn alleen aanwezig in de moskee om te bidden. Dat moet je dus los zien van elkaar. Je kan de dingen met een zakelijk oog aanpakken, maar je mag nimmer de menselijke kant uit het oog verliezen, m.a.w. je moet altijd de mens achter de nationaliteit horen,met ogg voor hun cultuur, zonder hen op de grote groep van "allochtonen" te gooien.
  Ga op deze manier de discussie aan met beide groepen en inventariseer hoe zij, ieder met hun culturele achtergrond, hun geloof beleven. Dan heb je een opening! Succes.