Geplaatst

“Complimenten” van een journalist

Problemen kan je pas oplossen als je erkent dat ze er zijn. Deze stap is in Tilburg op het gebied van de aanpak van problemen bij integratie overduidelijk nog niet gezet. Zo bleek dat  40% van de Marokkaanse jongens op hun 18e al een strafrechterlijke veroordeling op hun naam te hebben. De realiteit van 2007 in Tilburg is dat het uitspreken van dit feit zowel in de pers als de gemeenteraad resulteert in beschimpingen en aantijgingen van racisme. De columnist van de Tilburgse Koerier schrijft vandaag in zijn Column "Verwildering"dat ik allochtonen "over één kam scheer". Hij realiseert zich – net als de rest van de gemeenteraad – kennelijk niet dat het onmogelijk is om in een stad van 200.000 inwoners uitsluitend individuele gevallen te bespreken. Als je wil besturen zal je lijnen, tendensen en oververtegenwoordigingen moeten herkennen en erkennen en daar beleid op maken. Het is dan ook niet vreemd dat het in Tilburg maar niet lukt om zelfs maar een begin te maken van een fatsoenlijk integratiebeleid.

De stijl van Wilders is niet mijn stijl. Inhoudelijk ben ik het vrijwel altijd met Wilders eens. Ik kan mij de laatste maanden slechts één ding herinneren waar ik het niet met hem eens was; het verbieden van de Koran. Dat is overigens precies net zo vaak als ik het de laatste tijd niet met de VVD eens was (het niet steunen van de "knettergek-motie" tegen minister Vogelaar).

Een tijd geleden werd ik gebeld door een journalist van het Rotterdams Dagblad. Ik vertelde hem over de reacties in de raad en in de pers naar aanleiding van uitspraken van mij over de enorme oververtegenwoordiging van Antillianen bij vuurwapengebruik. Hij was stomverbaasd en vergeleek de Tilburgse situatie met die van Rotterdam zo’n 10 jaar geleden. Hij gaf aan dat de uitspraken die ik in Tilburg doe in Rotterdam door de PvdA  worden gedaan en bij alle partijen als algemeen uitgangspunt worden gehanteerd..

Ik realiseer mij steeds meer dat er, zeker in Tilburg, een kleine revolutie nodig is om de problemen die we hebben op te lossen. Zolang het benoemen van de problemen door journalisten en gemeenteraad in de taboesfeer wordt gehouden komen we natuurlijk nooit toe aan een oplossing. De VVD zal de problemen aan de kaak blijven stellen ook al maken we daar op het stadhuis geen vrienden mee. Telkens als ik in de pers word neergezet als een racist, iemand die discrimineert of vileiner: "als iemand die allochtonen over één kam scheert" zal ik het maar oppakken als een compliment voor onze onverzettelijkheid.    

Reacties

3 reacties op ““Complimenten” van een journalist”

 1. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  Joost, enkel door het benoemen van kenmerken van groepen draag je niet bij aan een echte oplossing. Die ligt namelijk in het opheffen van de enorme sociaal-economische verschillen en kansen tussen Tilburgers die het in de schoot geworpen krijgen en degenen die het niet bij kunnen benen. Daarom zou het beter zijn om in te zetten op meer solidariteit in de samenleving. Dat ontslaat niemand van bepaalde plichten meer draagt wel bij tot meer mogelijkheden voor alle Tilburgers. En natuurlijk moeten criminelen en andere ontspoorde Tilburgers worden aangepakt.

 2. er... avatar
  er…

  Beste Joost, ik ben blij om te lezen dat de stijl van Wilders niet de jouwe is. En natuurlijk ben jij geen racist. Heb ik ook nooit beweerd. Toch adviseer ik je om beter te lezen: ik krijg van jou het verwijt dat ik het benoemen van problemen in de taboesfeer hou, terwijl ik juist in mijn column in de Koerier heb aangegeven dat we van problemen benoemen geen probleem moeten maken. En voor jullie onverzettelijkheid verdienen jullie inderdaad een compliment, of je het inhoudelijk nu met de VVD eens bent of niet.
  Hartelijke groet, Aldert

 3. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Tja Joost, goed luisteren is ook een kunde. Er is geen enkele Tilburgse partij die de problemen zoals die er zijn niet benoemt en erkent.De discussies gaan over de voorgestelde oplossingsrichtingen en de nadruk die problemen krijgen. Het zou de VVD sieren als ze zich ook zou verdiepen in alle dingen die goed gaan en ook liet zien zich het lot aan te trekken van al die mensen die hun stinkende best doen om vorm te geven aan de integratie.Het is makkelijk scoren door hard in te gaan op de cijfers over criminaliteit: meedenken over duurzame oplossingen is beter.Heb jij over problemen en oplossingen al eens gesproken met vertegenwoordigers van de Marokkaanse zelforganisaties, met de Antilliaanse vereniging die zich inzet voor diezelfe problemen? Alleen praten over mensen bevordert de integratie niet.