Geplaatst

In 9 jaar niets veranderd in Tilburg

Bij het opruimen van mijn stukken kwam ik een fax tegen van 11 februari 1998. Dit was een fax van mij (ik was toen lid van de steunfractie) aan toenmalig wethouder Rene van Diessen omtrent de stadsvisie. In deze fax geef ik aan wat mijn visie is op de ontwikkeling van Tilburg.

Wat ik opvallend vind is dat nagenoeg alles nog actueel is. Een paar zaken zijn inmiddels wel in gang gezet zoals het verplaatsen van de NS werkplaats en hoogbouw tussen Interpolis en Westpoint. Toen constateerde ik bijvoorbeeld al dat de ringbanen verbetering behoefden en de diversiteit van het winkelaanbod moest worden vergroot.

Wat jammer dat het allemaal heel lang duurt voordat verbeteringen in Tilburg gerealiseerd worden.

Dit is de hele tekst van 11-02-1998

Centrumfunctie

Aantrekkelijke winkels. Zowel hoogwaardig als gericht op de massa, naast de Soceityshop, Beau Tie en een Bijenkorf mag ook een Kwantum-hal niet ontbreken. Concentratie gebied winkels Heuvelstraat en zijstraten. Winkels komen vanzelf bij meer bezoekers en voldoende winkelruimte indien de bereikbaarheid voldoende is. Kantoren komen indien de bereikbaarheid ook per auto is gewaarborgd. Vanaf Westpoint tot Interpolis kan één grote hoogbouw-laan worden met uitzondering van gegroepeerde historische panden. Voor zowel winkels als kantoren en wonen is een goede bereikbaarheid per fiets, openbaar vervoer maar zeker ook de auto noodzakelijk

Vervoer

Ringbanen verbeteren. Doorstroming op de ringbanen moeten centraal staan (stoplichten en kruisingen verbeteren, uitvoegstroken verlengen, aansluitingen op ringbanen zo mogelijk verbreden). Ontlasten van ringbanen door snellere alternatieven aan te bieden bijvoorbeeld door tangenten.  Voldoende parkeergelegenheid in betaalbare garages. Stimuleren openbaar vervoer door aantrekkelijkheid en niet door frustreren autoverkeer. Verbeteren busstation centrum. Bij meer bezoekers is het ook mogelijk de frequentie van de bussen te verhogen. Woonfunctie vlak bij station (zeer interessant voor tweeverdieners die in verschillende steden werken), dienstverlening/kantoren vlak bij station: behoefte aan ruimte daar is sterk aanwezig. Oplossing voor ruimtegebrek nabij station kan gerealiseerd worden door de uitvoering van het volgende punt.

NS Werkplaats

Verplaatsen naar uithoek van de Reeshof (werkgelegenheid blijft gespaard). Tilburg biedt NS daar lokatie, bijdrage in de bouwkosten nieuwe werkplaats en sanering van de grond van de huidige werkplaats. In ruil daarvoor wordt de gemeente eigenaar van de ongeveer 4 hectare, super A-locatie, bij het station. Gevolg is dat het station aan twee kanten aansluiting heeft op de stad. Het stuk ten noorden van het spoor wordt ook hartje centrum. Op de vrijgekomen grond worden zeer hoge torens gebouwd met gecombineerd kantoorruimte, woonruimte en op de begane grond winkels alsmede enkele parkeerverdiepingen.

Wonen

In alle segmenten dient er een op de vraag afgesteld aanbod te zijn. Naast uitbreidingen in het centrum (hoogbouw- appartementen ten behoeve van Yuppen en ouderen) ook grote gebieden ontwikkelen met grote kavels voor de vrije sector. De grond levert in deze gebieden veel geld op in vergelijking met de kosten voor bouwrijp maken bijvoobeeld t.b.v. infrastructuur. Deze gebieden zullen niet veel inspanning van de gemeente kosten op het gebied van bestrijding van problemen. Dit kunnen de "Cash-Cows" worden (OZB en grondopbrengst) voor de andere ideeen. Reeshof verder ontwikkelen. Aantrekkelijke woningen in een parkachtige omgeving met veel groen en water. In stukken aan de randen van het centrumgebied goedkope koop en huurwoningen realiseren.

 

Industrie en handel

Aanbod staat centraal.Kritische succesfactoren zijn:

Bereikbaarheid (OV, fiets en zeker (vracht)auto). Tilburg is een ideale stad gezien de ligging in Nederland t.o.v. Europa. Europa zal na invoering van de Euro steeds belangrijker worden. Hierdoor komt Tilburg centraler te liggen.

Voldoende aanbod

Ontwikkelde dienstensector

Image stad (komt vanzelf met hoogbouw in centrum)

Bijzondere projecten

Projecten zoals de skiramide (of Oriental Palace hotel in Breukelen o.i.d.) dienen actief te worden ondersteund. Ook al is een project gedoemd om failliet te gaan dan zal daarna altijd een bestemming worden gevonden die dan wel rendabel kan worden. Zo’n project staat dan in ieder geval in de stad en draagt bij tot de uitstraling.

Horeca

Huidige horeca beleid intensiveren. Vanaf de korte Heuvel tot de Oude Markt dient één groot lint met een divers horeca aanbod te worden. Het aantal eetcafe’s is in vergelijking met andere steden erg laag. Zeker hiervoor geldt: "elk aanbod schept zijn vraag".

Cultuurinstellingen

Het aanbod in cultuur is in Tilburg te groot voor het formaat van de stad. Hiermee wordt slechts een zeer kleine groep bereikt. De kosten die dit met zich meebrebengt staat t.o.v. het aantal bezoekers in geen enkele verhouding. Deze middelen zijn hard nodig om de stad voor iedereen interessant te maken (goed vervoer en lage gemeentelijke tarieven).

Reacties

3 reacties op “In 9 jaar niets veranderd in Tilburg”

 1. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Joost,

  Een fikse fax met veel inhoud, maar er is toch wel wat veranderd in Tilburg? En volgens mij heeft de VVD de helft van die 9 jaar in het college gezeten, of vergis ik me daarin?
  Geduld is vaak nodig, maar er is nu toch ook te zien dat een aantal van de destijds gewenste ontwikkelingen vorm krijgen, al heb je mbt de ringbanen zeker een punt.

  Wat ik mis in de opsomming, is de aandacht voor groen en leefbaarheid in de stad, buiten de aantrekkelijke woningen in een parkachtige omgeving. Ik denk dat wonen en groen vrij goed gecombineerd kunnen worden, als beide belangen maar tijdig op elkaar afgestemd worden.

 2. Karel avatar
  Karel

  Teveel cultuur?

  013 loopt weer goed, festival mundial is een succes,de pond heefd een nationaal aanzicht, de muziek doet het goed in het algemeen in de stad, er zijn niet te veel galeries, de culturele opleidingen zorgen voor veel jonge mensen in de stad en blijven doordat het aanbod van cultuur groeit, tilburg staat landelijk steeds meer bekend om zijn culturele initiatieven en dat treket aandacht en aandacht trekt mensen en mensen trekt geld etc.
  Cultuur laat de stad leven, geef het de tijd om te groeien!

  Karel

 3. Marcel, Rotterdam avatar
  Marcel, Rotterdam

  Beste Joost

  Heb je het geweldige nieuws al gehoord van de 'Poort van Tilburg'? In het beekdal van de Leij komen luxe stadspaleizen van hoogwaardige architectuur en tussen het park en de snelweg zijn kantoren met bijzondere vormen gepland! Tilburg is booming. Nu nog de herinrichting van de Spoorzone
  Wij vinden dat Tilburg goed bezig is met grootstedelijke uitstraling en zo. Fijn dat jullie eindelijk een kloppend stadshart krijgen. Jouw idee, om op de 4 hectaren grote super-A lokatie bij het station een hele hoge toren te bouwen, zien wij helemaal zitten. Daarmee zet je Tilburg echt op de kaart.
  Het advies van het Atelier Rijksbouwmeester over de Spoorzone hebben we aandachtig bestudeerd en we zijn bij ons laatste bezoek aan T gaan kijken naar de maquette in het gemeentehuis. Zo te zien is het de bedoeling om het daar vol te bouwen, maar volgens ons is het allemaal een beetje kneuterig. Is het niet beter om al die doosjes op elkaar te stapelen? Dat bespaart ruimte en…Tilburg heeft er weer een hele hoge toren bij (300+), de 'Brabant Tower': Een echte skyscraper! Het zou mooi zijn als Tilburg in 2009, als de stad 200 jaar bestaat, is begonnen met de bouw van deze wolkenkrabber. Dat is nog eens stadspromotie! 'The sky is the limit in T'.
  Dat er weinig gebeurt in Tilburg zijn we niet met je eens. We zijn de afgelopen jaren verschillende keren bij jullie op bezoek geweest en soms leek de stad wel een grote bouwput: Het Laken, de Stadsheer, het PV plein, het Harmoniepark, de city ring; wij waren elke keer behoorlijk onder de indruk van de vele aktiviteiten.
  Je zegt verder dat het aanbod van cultuur te groot is voor het formaat van de stad. Wij zien dat anders: Neem nou carnaval, de kermis, de T-parade en city-sounds. Die festijnen trekken een hoop volk, brengen geld in het laatje! en hebben een landelijke uitstraling.

  PS. Het lijkt ons leuk om de fietsenkelder onder jullie hoofdplein tijdens deze evenementen in te richten als disco (club T). Ideetje voor jullie cultuurmakelaar?

  Toy toy, Marcel
  (van de studiegroep Hoogbouw in Kruikenstad)