Geplaatst

Blanco solliciteren is symboolpolitiek

De SP in Tilburg wil een proef met blanco solliciteren. Hierbij wordt de naam en de leeftijd niet op het CV vermeld. De oplossing voor discriminatie bij sollicitatie ligt naar mijn mening echter niet in het wegnemen van de symptomen maar in het wegnemen van de oorzaken. Werkgevers zijn van nature op zoek naar de beste werknemers. Ik heb de overtuiging dat het daarbij in de basis geen enkel verschil uitmaakt of iemand Somaliër, Nederlander, Turk, Pool, of Japanner is. Slechts ervaringen uit het verleden hebben gemaakt dat veel werkgevers een voorkeur hebben ontwikkeld. Het niet mogen vermelden van leeftijd benadeelt juist diegenen die de regeling probeert te helpen.

Veel werkgevers hebben over het algemeen goede ervaringen met Poolse werknemers en over het algemeen slechte ervaringen met Somaliërs. De feitelijke constatering van deze verschillen is geen discriminatie. Als een werkgever vervolgens kiest voor een Pool in plaats van een Somaliër, op basis van in het verleden ervaren verschillen, echter wel.

Probeer maar eens aan iemand die vijf keer door een Marokkaan is overvallen uit te leggen dat hij écht niet banger hoeft te zijn voor een Marokkaan dan voor een Nederlander. Zelfs als de angst gegrond is, uit statistieken blijkt immers dat Marokkanen zijn oververtegenwoordigd, is een verschil in benadering volgens de definitie discriminatie.

De menselijke hersenen werken van nature met extrapolaties van ervaringen. Als een voorwerp 10 keer naar de grond is gevallen zal het menselijke brein vanzelf denken dat een voorwerp altijd naar de grond valt. Terwijl het natuurlijk best zo kan zijn dat een voorwerp lichter is dan lucht en naar boven valt.

Het bestrijden van discriminatie door de symptomen (blanco solliciteren) weg te nemen is vechten tegen de natuurlijke aard van mensen. Ook ik ben tegen discriminatie maar mij lijkt het effectiever om de oorzaken weg te nemen dan alleen de symptomen. Als wij het bijvoorbeeld voor elkaar zouden krijgen om de werkmentaliteit van veel Somaliërs te verbeteren zal deze groep vanzelf aan populariteit op de arbeidsmarkt winnen en is het probleem structureel opgelost.

Sinds een aantal jaar is ook leeftijdsdiscriminatie verboden. De werkgever mag geen voorkeur voor een bepaalde leeftijd opgeven. Deze regeling is bedoeld om ouderen meer kans te geven in aanmerking te komen voor een vacature. Het effect is echter het tegenovergestelde. Omdat de werkgever uiteindelijk tóch ziet hoe oud een werknemer is zal iedere werkgever die een voorkeur heeft voor een bepaalde leeftijd tóch die personen kiezen. Het enige effect daardoor is dat ouderen vaker worden afgewezen omdat ze ook solliciteren naar functies waarvoor ze feitelijk niet in aanmerking komen. Deze afwijzingen hebben weer frustratie tot gevolg waardoor een oudere werknemer bij een volgende sollicitatie meer gefrustreerd en verbitterd overkomt. Hij krijgt alleen maar meer het gevoel dat hij vanwege zijn leeftijd wordt afgewezen. En dan te bedenken dat er ook heel veel vacatures zijn waar ouderen juist de voorkeur hebben! Ook in die vacatures mag die voorkeur niet worden aangegeven. Gevolg is dat op die vacatures minder ouderen solliciteren……

Reacties

3 reacties op “Blanco solliciteren is symboolpolitiek”

 1. Veerle Slegers avatar
  Veerle Slegers

  Beste Joost,

  Is het niet heel vervelend rondlopen, met zo

 2. Johan van den Hout, avatar
  Johan van den Hout,

  Beste Joost,
  Soms is het heel zinvol om symptomen te bestrijden. Jij neemt toch ook wel eens een paracetamolletje als je hoofdpijn hebt, zonder dat je meteen de oorzaak van die hoofdpijn wegneemt. Omdat je daar geen tijd voor hebt of omdat dat gewoonweg niet zo makkelijk is. En 'door discriminatie geen werk krijgen' is voor discriminatie (gedrag) weliswaar een symptoom, maar voor degene die het overkomt niet, voor hem of haar is het juist van levensbelang om w

 3. Arie den Dulk avatar
  Arie den Dulk

  Blanco solliciteren mag, mits het ontslagrecht versoepelt wordt.
  Praktisch kan het nooit, want dan krijg je gewoon sollicitatieprocedures dat mensen op moeten komen draven. Je ziet ze dan en dan is alles duidelijk. Blanco solliciteren is een eerste selectie wegnemen that's all. Straks moet je nog iemand aannemen alvorens je iets van hem weet. Een mens leer je kennen door ene gesprek tet-en-tete, dus het is wederom SP onzin. Praktisch niet uitvoerbaar. Alleen jammer dat altijd naar de werknemer wordt gekeken en niet naar de werkgever. De gulde middenweg die moet er eens komen. En Marijnissen is tegen versoepelt ontslagrecht, maar voor de beste martkwerking zou dat er moeten komen, zie Noord-Amerika, daar werkt het zo al jaren. Dan krijg je automatisch dat de betere ook meer gaan verdienen.
  En waar heel die rooie linkse kant bang voor is, snap ik niet.
  Een werknemer zal uiterst zorgvuldig met goede werknemers omspringen. De zwakkere die dan zonodig beschermt moeten worden zijn altijd zwak.
  En het aantal faillisementen zal ook minder zijn,versoepelt ontslagrecht betekent een 2e kans voor een werkgever zonder eerst de zaak te laten "klappen" .
  SP is trouwens zijn geloofwaardigheid kwijt. Mensen stemde op hun voor de duidelijkheid. Marijnissen roept eerst geen coalitie met CDA, nu staat de deur open. De PVDA wil ze dus wel erbij want dat is strategisch beter omdat ze dan bij de volgende verkiezingen een deel SP stemmers terugpakken. Die denken dus niet aan het land maar aan zichzelf.
  Goed voor rechts, goed voor de VVD, liefst met mevr. Verdonk als boegbeeld