Geplaatst

De VVD is Populistisch

De laatste maanden is de VVD in de gemeenteraad meerdere malen populisme verweten. Wat is populisme nu eigenlijk? Populisme komt van het woord "Populus" wat "volk" betekent. Het is een manier van communiceren op de manier waarop "het volk" communiceert.

Iedere politieke partij die er in slaagt om te verwoorden wat haar achterban zou verwoorden is daarmee automatisch populistisch. Een groter compliment kan een politieke partij bijna niet krijgen zou je zeggen.

Toch is "populisme" zelden positief bedoeld. Het is de laatste tijd telkens uitgesproken als het politieke establishment bakzeil moest halen voor besluiten waar de meeste Tilburgers niet achterstonden. En dit is de laatste tijd nog al eens gebeurd! Flaters bij aanleg van de Cityring, beschilderde tegeltjes in een parkeergarage voor € 600.000 die betaald moesten worden uit hogere parkeertarieven, afscheidskado’s voor raadsleden van € 600 per stuk en nu hebben we het alleen over de laatste paar weken…….

De VVD heeft sinds de laatste verkiezingen voor een andere koers gekozen. De VVD is zich veel meer gaan richten op wat de Tilburgers bezighoudt en laat zich veel minder leiden door de politieke mallemolen op het gemeentehuis. De VVD moet weer de Volkspartij zijn die het bij haar oprichting ook was. Geen partij voor de goedverdienende elite maar een partij voor iedere Tilburger die vooruit wil in zijn of haar leven. Een partij die niet verzuurd is maar positief naar de toekomst kijkt. Een partij die staat voor een samenleving waarbij individuele vrijheid en respect voor andermans vrijheden centraal staat.

Een ruime meerderheid in de raad vindt nog steeds dat het geld van de Tilburgers besteed moet worden aan zaken als cultuurexperimenten, buitenlandse reizen, rondjes rijden op de Cityring en bomen planten in Nicaragua. Dat zijn nu precies de zaken waar je de Tilburger nu nooit over hoort!

De Tilburger wil een schone stad met goed onderhouden straten, stoepen en fietspaden. Een stad met gevarieerde werkgelegenheid en een aantrekkelijk centrum. Een veilige stad waar overlast desnoods met harde hand wordt aangepakt.

Een flink aantal partijen uit de gemeenteraad moet nog wennen aan de koerswijziging van de VVD in Tilburg. Laat die partijen hun borst maar natmaken want de VVD is weer een partij van het volk!

Reacties

4 reacties op “De VVD is Populistisch”

 1. Johan avatar
  Johan

  Nou, niet helemaal toch. “Populisme” komt niet van ‘populus’ maar van de ‘Narodniki’ die vanaf omstreeks 1865 in Rusland een vorm van socialisme wilde bereiken door als stedelingen en academici (want dat waren ’t) naar ‘het volk’ te gaan, op het platteland. Ze verzetten zich tegen elke vorm van industrialisatie en gingen naar verloop van tijd over op terrorisme (omdat de boeren hen niet vertrouwde en zij dus op vreedzame wijze geen aansluiting konden krijgen) en vermoordden zelf nog een of andere tsaar. Na gebleken zinloosheid van het Populisme zochten Russische revolutionairen hun heil bij Lenin’s versie van het Marxisme… Dus als de VVD dat nou meteen doet, valt er nog wat voor te zeggen.

 2. Peter van den Hoven avatar
  Peter van den Hoven

  WAT BEN IK VERHEUGD TE LEZEN DAT ER NAAST DE LIJST SMOLDERS TILBURG ( L.S.T.) EEN PARTIJ OPSTAAT DIE DEZELFDE INTENTIE HEEFT.

  ALS EEN SCHAAP OVER DE DAM IS VOLGEN ER MEERDERE IS TOCH HET SPREEKWOORD, BEN BENIEUWD OF E.E.A. IN TILBURG OOK AAN DE ORDE KOMT.

  IK BESCHOUW HET IN IEDER GEVAL ALS EEN COMPLIMENT AAN ONZE INSTEEK CQ INBRENG.

  PETER VAN DEN HOVEN
  RAADSLID NAMENS DE L.S.T.

 3. Frie vd Meij, steunf avatar
  Frie vd Meij, steunf

  Ruim voor de verkiezingen is de L.S.T begonnen om overal nieuwe leidingen te leggen en heeft het licht opgestoken. Weer is er een aansluiting uit eigen beweging tot stand gekomen. Laten er nog vele volgen zodat die oude TL balken vervangen worden door verlichting waar bij het voor iedereen goed toeven is.

 4. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Johan, als populisten hun heil zoeken bij extremisten valt er nog iets voor te zeggen?