Geplaatst

Enorme klap voor linkse coalitiepartijen in college

De 2e kamerverkiezing zijn de meest betrouwbare peiling over de actuele krachtsverhouding in Tilburg. Daar zien we een enorme verschuiving. Pvda en Groen Links verliezen in Tilburg, CDA wint. Als we de zetels van de landelijke partijen in de raad zouden herverdelen naar de Tilburgse uitslag dan verliest de coalitie haar meerderheid. Belangrijker is echter dat er binnen de coalititie een flinke verschuiving is naar rechts. In het huidige college zijn GL en de PvdA nu samen 2x groter dan het CDA. Op basis van de actuele krachtsverhouding is het CDA net zo groot als de PvdA en Groen Links samen!

De zetelverdeling in de raad zou worden: CDA 9 (+2), PvdA 8 (-3), SP 8 (+3), VVD 5 (+1) en Groen Links 1 (-2) zetels. D66 zou geen zetel overhouden.

Zo Groen Links met haar 3 zetels (waarvan ook nog 1 technische zetel vanwege een lijstverbinding) al geloofwaardig was in het college dan is dat nu wel voorbij. Het is vanaf vandaag volstrekt ongeloofwaardig dat Groen Links en niet de SP in het college zit.

 

Antwoord op reactie Marjo Frenk en Gon Mevis: dit zijn de feiten over jullie 3e zetel.

Gon, jullie hadden in tegenstelling tot wat jij aangeeft geen restzetel maar een zetel vanwege de lijstverbinding. Marjo, de derde zetel was in tegenstelling tot wat jij aangeeft niet op eigen kracht. Groen Links had bij gemeenteraadsverkiezingen een "technische" zetel dankzij een lijstverbinding: Groen Links heeft 5847 stemmen gehaald; 2 directe zetels. De kiesdeler was immers 2010. De PvdA had 18.931 stemmen; 9 directe zetels. Samen had de lijstverbinding 24.778 stemmen. Dit is goed voor 12 directe zetels. De lijstverbinding haalt dus meer zetels dan de afzonderlijke partijen. Die zetel wordt conform der systematiek aan Groen Links toegekend en krijgt de 3e zetel. Hierna worden de restzetels verdeeld en krijgt de PvdA 2 restzetels.

 

Antwoord op reactie van "rekenmachine".

Als je de stemmen van de 2e kamerverkiezingen rechtstreeks zou vertalen naar lokale stemmen krijg je een vertekend beeld omdat dan de lokale partijen niet worden meegerekend. In de wetenschap gebruikt met voor dit soort vraagstukken de term "ceteris paribus" wat betekent dat de overige omstandigheden gelijk worden gehouden. Dit resulteert in een herverdeling van de 31 zetels van de landelijke partijen naar het percentage uitgebrachte stemmen op die landelijke partijen.

Rekent u even mee? Het totaal aantal uitgebrachte stemmen op landelijke partijen is 99.631. Er zijn 31 zetels te verdelen. De kiesdeler is dus 3214. Direct krijgen de partijen de volgende zetels: CDA 8, VVD 4, PvdA 7, GL 1, en SP 7. Vervolgens worden de restzetels verdeeld conform de wettelijk vastgestelde rekenmethode van het grootste gemiddelde aantal stemmen per zetel NADAT de restzetel is toegekend. SP, CDA, VVD en PvdA krijgen een restzetel

 

Stemmen

Direct

Gemiddeld+1

Restzetels

Totaal

CDA

    27.682

8

3076

1

9

VVD

    14.438

4

2888

1

5

PVDA

    23.892

7

2987

1

8

GL

     5.681

1

2841

 

1

SP

    25.360

7

3170

1

8

D66

     2.578

0

2578

 

0

 

Reacties

5 reacties op “Enorme klap voor linkse coalitiepartijen in college”

 1. . avatar
  .

  Beste heer VVD

 2. Rekenmachine avatar
  Rekenmachine

  Rekenen is en blijft een vak.

  De uitslag in Tilburg omgerekend naar zetels in de Tilburgse gemeenteraad, uitgaande van de huidige 39 zetels:

  CDA 24,9% 9 zetels
  PvdA 21,5% 8 zetels
  VVD 13,0% 5 zetels !!
  SP 22,8% 9 zetels !!
  GL 5,1% 2 zetels !!

 3. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Dag Joost,

  Wij hebben dezelfde middelbare school 'genoten' maar kijken duidelijk anders naar cijfers (en naar de rest van de wereld). Op de eerste plaats moet je een pertinente onwaarheid rechtzetten: er was geen sprake van een technische zetel vanwege de lijstverbinding met de PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen destijds, dat verhaal is ook gerectificeerd. Alle drie de GL zetels zijn

 4. Gon Mevis avatar
  Gon Mevis

  Beste Joost,

  Het verkiezingsresultaat van GroenLinks is niet goed. Daar draai ik niet omheen. Dat was het in maart evenmin. Het was dan ook niet onze keuze om

 5. Arie den Dulk avatar
  Arie den Dulk

  Wie de schoen past trekke hem aan, getuige de GL reacties.
  Het is meer dan een zwakte als ene wethouder hier suggereert dat omdat de SP niet wilde zij maar moesten opdraven.
  Een antwoord zonder ambtelijk overleg legt meteen de zwakte bloot van dhr. Mevis, en misschien was Tilburg erbij gebaat dat hij genoeg voorkeursstemmen had gekregen. GL is GL niet meer als je ziet wat er in het industrieterrein Kraaiven aan bomen is gekapt, en waar deze fractie buigt als een knipmes voor de coalitie. GL was en zou een "bomenpartij" moeten zijn. Pluche is belangrijker als je eigen visie uitdragen en er achter staan.Wat dat betreft was het CDA geloofwaardiger ivm. parkeertarieven, hoewel ze naderhand snel hun keutel terugtrokken. En natuurlijk begrijp ik ook dat je soms water bij de wijn moet doen, maar 8ha. bos weghalen voor bedrijvigheid terwijl een stuk verder alleen maar industrie kmt ( Vossenberg) is wel overdreven. Dit ook omdat het stuk van het voormalige Charlotteoord, zulke mooie bestemmingen had kunnen krijgen.
  Toch wordt hierboven gesuggereert dat Nederland een sociaal beleid wil.
  Iedereen wil een sociaal beleid, rechts,links,midden,boven of onder. Dit mag niet alleen ten koste gaan van alles.
  Je hoeft ook niet heel slim te zijn, dat een stem op de SP voor minimaal 65% proteststemmers zijn die een aantal jaren geleden op Fortuijn stemde. Het is meer ene teken aan de wand dat het fout zit, als dat links heeft gewonnen, maar ja iedereen met ene stuk eigenbelang ( lees politieke partijen) zullen het altijd in hun voordeel uitleggen.
  Toch denk ik dat vandaag duidelijk is geworden dat men niet zozeer op ene partij stemt, maar op een persoon. Verdonk die meer stemmen haalt als Rutte, terugvertaalt in Tilburgse taal, 5 zetels Lijst Smolders.
  Voor de VVD geldt dus dat met Verdonk als lijstrekker/trekster dat er minimaal 3 zetels uit het SP kamp hadden gekomen en 3 zetels vanuit Wilders zijde.
  Daarbij is het gedachtengoed van Fortuijn teveel versplintert geweest, welke natuurlijk de linkerzijde heeft geholpen.
  Voor de linkse onder ons, gooi niet de deur op slot voor Wilders maar ga de discussie aan. Troef hem af inhoudelijk en niet doodzwijgen, zie Vlaams Belang.
  Conclusie: het partijprogramma doet er wel toe, maar de persoon die het brengt maakt een partij groot of klein. Vandaar dat in mijn optiek ook persoonlijk wel eens een aanval mag komen.
  Laat het nieuwe kabinet een eerlijke afspiegeling van de maatschappij zijn, winnaars of verliezers worden gemaakt of gebroken, maar denkt allen in het landsbelang en niet teveel aan je ego.
  P.S. Hopelijk komt er meer meer dan waardige opvolger voor Zalm, al zal het moeilijk worden die te evenaren.