Geplaatst

Tilburg is over een half jaar de minst aantrekkelijke stad van Nederland om een illegale wietplantage te exploiteren. Dat is mijn overtuiging na de commissie vergadering van hedenmorgen. De burgemeester zegde toe een pakket van maatregelen te gaan uitvoeren. Deze voorstellen waren door de VVD ingediend. In Venlo worden growshops al geweerd middels vergunningplicht. In Rotterdam wordt spookkoop al aangepakt. Meerdere gemeenten hebben al een uitzettingsbeleid van huurders met een illegale plantage. Tilburg wordt de eerste gemeente waarbij ALLE maatregelen tegelijk worden toegepast. Daarnaast gaat Tilburg ook nog extra maatregelen ontwikkelen om huisuitzettingen in de private huursector te bevorderen, komen er twee extra agenten om de hennepteelt op te sporen en gaat de burgemeester overleggen om meer thermische metingen uit te voeren.

Het pakket van maatregelen dat op voorstel van de VVD door de burgemeester is toegezegd zijn de volgende:

Tilburg gaat growshops vergunningplichtig maken. Hierdoor wordt het mogelijk om ondernemers met criminele antecedenten te weren. In Venlo heeft dit geresulteerd in sluiting van alle growshops.

Momenteel worden mensen uit hun huurhuis gezet als zij huren van een woningcorporatie. Tilburg gaat nu ook verhuurders in de private sector helpen om het mogelijk te maken om mensen met een kwekerij uit hun huis te zetten. Tilburg gaat hiervoor een nieuwe informatiefolder opzetten en verspreiden.

Waar teelt vanuit een huurwoning middels huisuitzetting stevig wordt gesanctioneerd is tegen teelt vanuit een koopwoning deze sanctie nog niet mogelijk. De gemeente Rotterdam is het verst in de ontwikkeling van juridische instrumenten om dit probleem aan te pakken. Tilburg gaat zich volgens de burgemeester, in nauw overleg met Rotterdam, bezighouden met de ontwikkeling van dit instrument.

Voor de bestrijding van spookkoop heeft de gemeente reeds overleg gevoerd met 2 hypotheekverstrekkers. Die gesprekken zijn positief verlopen. De aanpak zal echter niet op zeer korte termijn gerealiseerd kunnen zijn omdat de hypotheekmarkt erg versnipperd is.

Burgemeester Vreeman gaat in overleg met de Officier van Justitie bespreken hoe het aantal thermische metingen vanuit de lucht kan worden verhoogd. Deze metingen zijn namelijk een nuttige en efficiënte manier om informatie te verkrijgen over mogelijke illegale plantages.

Voor de extra opsporing zal volgens de burgemeester over een paar maanden reeds 2 extra politieagenten worden ingezet.

De VVD is buitengewoon verheugd van de steun van de burgemeester en de steun van een ruime meerderheid in de raad voor de voorstellen.

Reacties

3 reacties op “Tilburg wordt minst aantrekkelijke stad voor wietteelt”

 1. Armand avatar
  Armand

  Uitstekend, de coffeeshops en de min of meer vrije verkoop heeft alleen maar geresulteerd in grotere winsten van criminele personen/organisaties. Weg daarmee. De overheid moet wel toestaan dat onder gecontroleerde omstandigheden wiet worsdt verbouwd. Waarom geen vergunning om legaal wiet te mogen kweken en verkopen aan coffeeshops. Beide vergunningplichtig en aan intensieve controle onderhevig.

 2. Rob avatar
  Rob

  "Voor de bestrijding van spookkoop heeft de gemeente reeds overleg gevoerd met 2 hypotheekverstrekkers. Die gesprekken zijn positief verlopen. De aanpak zal echter niet op zeer korte termijn gerealiseerd kunnen zijn omdat de hypotheekmarkt erg versnipperd is."

  Los daarvan: hoeveel criminelen sluiten netjes een hypotheek af?

 3. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ach joost, daar malen wij niet om
  dan zaaien we toch stiekum bij jou in de tuin