Geplaatst

De grens van kunst

Als liberaal ben ik van mening dat de overheid zich niet met de inhoud van kunst moet bemoeien. Wat mij betreft geldt dit onvoorwaardelijk voor kunst die niet door de overheid wordt gesubsidieerd. Waneer kunst echter wél met gemeenschapsgeld wordt gefinancierd zoals bijvoorbeeld de omstreden kruisweg gelden er wat mij betreft in extreme gevallen wél beperkingen.

Of de kruisweg nu zo’n extreem geval is weet ik niet. Ik denk eigenlijk van niet. Dat de PvdA zich nu zo principieel opstelt vind ik hypocriet. Op het moment dat bijvoorbeeld een kunstenaar de profeet Mohammed zou afbeelden terwijl hij een geit aan het neuken is zou deze partij op hun achterste benen staan! Ook voor mij zou dit overigens over de grens zijn dus ik denk dat het goed is om criteria op te stellen; hoe beperkt ook.

Aan het KORT (Kunst in de Openbare Ruimte Tilburg) wordt jaarlijks een bedrag uitgegeven van € 800.000. Tilburg behoort nog steeds tot de onveiligste steden van Nederland en ook zeer basale zaken als het onderhoud van straten en stoepen is in Tilburg allerbelabberdst. In het kader van het KORT wordt bijvoorbeeld een ronddraaiend huis gebouwd en is een straat blauw geschilderd die er vervolgens door de slijtage maandenlang niet meer uitziet. Als politiek gaan wij wél over de prioritering waar wij geld aan uitgeven. De VVD kiest voor veiligheid en onderhoud in de wijken boven het KORT. Wat ons betreft wordt de subsidie aan het KORT dan ook afgeschaft en het opstellen van extra regels is een beperking dus een stap dichter bij afschaffen.

Reacties

3 reacties op “De grens van kunst”

 1. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  Hoe liberaal ben je Joost??
  Als je geen kunst meer wil in de openbare ruimte wordt het straatbeeld alleen nog verfraaid met lantaarnpalen en heel veel verkeersborden. Dat jouw prioriteiten ergens anders liggen daar is niets mis mee maar dat het ten koste moet gaan van de kunst met al zijn maatschappelijke functies inclusief het confronteren van burgers met de effecten van het menselijk handelen vindt ik echt niet kunnen. Je berooft de burger van deze confrontatie en de kunstenaars van hun brood, hoezo: werk, werk werk!?

 2. Hans van Rossum avatar
  Hans van Rossum

  Ook ik stoor mij aan het verstrekken van gemeenschapsgeld ( dit is geld van ons allen) aan kunstenaars die werk maken dat kwetsend is voor anderen. Denk nu de figuur van Jezus weg en plaats daar Mohammed of Allah voor in de plaats en laat die langs al die locaties struinen…Nee, dat doen jullie niet want dan volgen er doodsbedreigingen, aanslagen etc. Dus pak je maar de groep die kwetsbaar is en geleerd heeft netjes te blijven. Dan kunnen we pas lachen, gieren en brullen en dan kunnen we weer heerlijk verwijzen naar Staphorst. Bah! U zult wel trots zijn op uzelf. Ik geef het CDA gelijk als ze van deze kwetsende kunst af wil. Het is nergens goed voor.

 3. Frits avatar
  Frits

  Ik geef je helemaal gelijk. Alleen lijkt het in het Brabants Dagblad alsof de VVD alle kunst inhoudelijk wil toetsen. Ook moeten overheden (helaas) van de landelijke overheid geld verprutsen aan kunst, toch?