Geplaatst

Tilburg heeft een overschot aan goedkope woningen

In tegenstelling tot wat veel politieke partijen in Tilburg verkondigen zijn er in Tilburg meer goedkope woningen dan waar behoefte aan is. Toch zijn er wachtlijsten voor goedkope woningen. De reden hiervoor is niet een tekort aan goedkope woningen maar een tekort aan dure woningen waardoor goedkopere woningen bezet worden gehouden. De oorzaak van het gebrek aan doorstroming is politieke onwil om grond die we ook in Tilburg in overvloed hebben in te zetten voor woningbouw.

In Nederland gelden voor koeien regels wat betreft het minimum aantal vierkante meters waarop zij moeten leven. Mensen proppen wij weg in flatgebouwen die vanuit "woonvisies" hutje-mutje op elkaar worden gezet. Kippen die weinig leefruimte hebben worden bio-industrie-kippen genoemd. Het zou consequent zijn om de miljoenen Nederlanders die hutje-mutje op elkaar worden gepropt bio-industrie-mensen te noemen.

Al jarenlang voert Tilburg een zogenaamd "kwalitatief woonbehoefte onderzoek" uit. Hierin wordt onderzocht of mensen zouden willen verhuizen naar een grotere of andersoortige woning én of ze dat ook kunnen betalen. Als alle Tilburgers zouden wonen waar ze willen wonen dan blijkt er met name een tekort te zijn aan vrijstaande huizen, twee-onder-een-kappers en middelgrote geschakelde woningen met een tuin. 

De oorzaak van deze scheefgroei is duidelijk. SP, PvdA, Groen Links en het CDA schermen met het argument dat zijn niet willen dat "al het groen wordt volgebouwd". Een leuke one-liner die je in eerste instantie klakkeloos zou willen onderschrijven. Maar waar hebben we het over? Als je het oppervlak van Nederland zou verdelen in 8 taartpunten dan is maar één taartpunt bebouwd. Deze bebouwing is wonen, werken en wegen. Twee taartpunten zijn voor natuur en bos. Maar liefst 5 taartpunten zijn voor landbouw!

Landbouwgrond in Nederland wordt grotendeels gebruikt voor zwaar gesubsidieerde landbouw die zonder die subsidie direct zou verdwijnen. Stel je nu eens voor dat wij 3% van de landbouwgrond in zouden zetten voor wonen dan zou er 20% meer woongrond beschikbaar komen. Alle ruimteproblemen voor wonen zijn daarmee in één klap opgelost.

Duizenden bio-industrie-Tilburgers zullen de politiek dankbaar zijn.

Reacties

13 reacties op “Tilburg heeft een overschot aan goedkope woningen”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Graag zou ik de link weten waar uw zogenaamde onderzoek uitgebreid is gepubliceerd.

  Daarnaast na het lezen van dit stuk komen er toch andere gedachten boven in mijn hoofd.
  Als mensen in huurhuizen wonen die willen kopen. Hoe kan het dan dat je in elke straat in Tilburg wel huizen te koop ziet staan? Mensen die in huurhuizen zitten zijn echt niet de mensen die dure villa's gaan kopen of kunnen kopen. Eerder gaan die kopen in de prijsklasse die in elke straat te koop staan inclusief vaak een tuintje. En als ze dat dan niet doen kan dat maar 1 ding betekenen. Ze zijn voor hun te duur! Dus blijven ze in dat huurhuis waar ze zitten.Ook die dure villa's die je wil dat er gebouwd worden zijn zeker te duur voor die mensen. En ook voor starters.

  Daarnaast vreemd dat je Nederland erbij haalt. Je bent een volksvertegenwoordiger voor Tilburg. En de taartpunten in onze gemeente zijn totaal anders verdeeld. Zelf tot die mate dat je kan spreken van een ware kaalslag in de gemeente waardoor gemeente Tilburg langzaam een oerwoud van beton en steen aan het worden is.En dat ervaart de man/vrouw in de straat ook zo.
  Men projecteert hun leefomgeving op de algehele leefomgeving van Nederland.

  Als voorbeeld: Daarom spreekt een randstad bewoner ook over Nederland is vol. Terwijl het niet zo is. De randstad is relatief vol. Maar men projecteert dat verder naar de beleving van Nederland.

 2. avatar
  Anoniem

  Beste Sven,

  De link is te vinden op http://www.tilburg.nl en dan zoeken op het woord "woningbehoefteonderzoek".

  Ik kan me je verbazing voorstellen. Bij mij was dit niet anders toen ik dit tien jaar geleden hoorde. Het feit dat er veel huizen te koop staan heeft niets te maken met gebrek aan behoefte maar veel meer met het streven naar hoge opbrengsten door de verkoper. Als mensen gemiddeld 15 jaar in een koopwoning blijven wonen en Tilburg 60.000 koopwoningen kent dan betekent dit dat er jaarlijks 4.000 woningen verkocht moeten worden. Gemiddeld duurt dit ongeveer 3 maanden en dat betekent dat er gemiddeld 1.000 woningen te koop staan. Dit is

 3. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Landbouwgrond gebruiken voor woningbouw is een goed idee. Koop een paar maisboeren uit en bouwen maar. Wel even goed kijken waar en hoe. Het beleid van steeds verder 'inbreiden', daar moeten we volgens mij van af; het gaat te vaak ten koste van de leefbaarheid van de directe woonomgeving. Er is volgens mij ook behoefte aan afwisselende natuur in de stad, zodat je niet pers

 4. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Ps de link werkt niet. En bij google krijg je ook een niet vind melding.

  Maar blijft het feit overeind dat er zelfs in Tilburg ook huizen van het dure segment (ook villa genoemd) al tijden te koop staan. Als je dan nog meer van dat zelfde bouwt waarom zouden mensen die dan wel kopen? De doorstroom is nu ook mogelijk er staat genoeg vrij in het dure en middeldure segment. Als er dan nog steeds studenten, starters, lagere lonen geen betaalbare woonruimte kunnen vinden kan je beter toch in het goedkope segment bouwen ipv slopen wat we nu ook al jaren zien(op hoeveel flats gesloopt de laatste jaren in Tilburg noord staan we nu? allemaal huurflats waar nu koophuizen staan)

  Het klopt dat de gemiddelde stadsbewoner niet veel natuur ziet in zijn of haar leven. Pas geleden nog aan een nichtje van me het verschil tussen een brandnetel en een grasspriet moeten uitleggen. De gemeente Tilburg is echter inderdaad nog niet volgebouwd.Maar om op je taartpunten terug te komen. De gemeente Tilburg heeft een totaal andere verdeling van de taartpunten in verhouding van natuur en wonen als de omliggende gemeentes en dan nog niet eens gesproken over het noordelijke deel van Nederland. Daarnaast ziet elke Tilburger in rap tempo al het groen in de stad steeds verder verdwijnen. Dat is geen kwestie van hoe je het ervaart maar een duidelijke constatering. Speelvelden en parken worden door dit college gezien als mogelijke bouwplaatsen. Terwijl juist deze kleine oases van rust en veiligheid en natuur zo belangrijk zijn voor een fijne leefomgeving. Ook voor de bewoners van de bebouwing in het lage segment.

 5. Joop Jansen avatar
  Joop Jansen

  Geachte VVDer
  Als ik het eerste stuk lees waarna je een verwijzing krijgt naar je zo heilige onderzoek lees je duidelijk in het inleidende stuk en de smaenvatting van de onderzoeker:

  Uit het woningbehoefte-onderzoek dat in 2004 is uitgevoerd blijkt dat de woonwensen van verhuisgeneigde huishoudens wat bescheidener zijn dan vier jaar geleden.

  **Er is relatief wat minder vraag naar koopwoningen,** LEES MINDER VRAAG NAAR KOOPWONINGEN!!!

  de gewenste huur- en koopprijzen liggen wat lager, de grote vraag naar vrijstaande en half-vrijstaande typen is afgenomen ten gunste van de rijtjeswoning,

  **en de vraag naar grote woningen is afgenomen** LEES AFGENOMEN!!

  ten faveure van de driekamerwoning.
  Toch betekent dit niet dat de Tilburgse woningmarkt in kwalitatief opzicht in evenwicht is gekomen. Als de vraag naar woningen wordt afgezet tegen het aanbod, blijft er een relatief overschot aan rijtjeshuizen en met name huurflats zonder lift,

  terwijl er
  **een relatief tekort is aan vrijstaande en half-vrijstaande woningen in de koopsector,
  en aan flatwoningen met lift in met name de huursector.***LEES TEKORT aan flatwoningen in de huursector!!

  vanaf tilburg.nl waar een verwijzing staat met hetzelfde onderzoek.

 6. avatar
  Anoniem

  Beste Joop Jansen,

  Je hebt gelijk dat het onderzoek in 2004 ten opzichte van het onderzoek in 2000 een minder groot tekort aangaf. Maar dat geeft alleen maar aan hoe groot het probleem is en hoe lang dit probleem al bestaat! Zelfs op dat economisch dieptepunt was er, zoals je zelf ook al aangaf, een tekort aan grondgebonden woningen! Nu de economie weer volop draait is dat tekort natuurlijk nog verder opgelopen. Dat zie je ook aan de hoeveelheid huizen van

 7. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Joost,

  Ken je het concept van de ecologische voetafdruk? Jan Juffermans van de Kleine Aarde in Boxtel verspreidde dit model en bereikt inmiddels heel Nederland ( Linke Soep, woensdagavond op Nederland 3). Met de auto ben je in een kwartiertje bij de Kleine Aarde, op de fiets via de Armhoefse Akkers (!!!), Landschapspark Moerenburg, de Oisterwijkse Vennen en de Kampina doe je er een heerlijk uurtje over. En fietsen is gezond!

  Op internet is een hele simpele handwijzer te zien waarop je in vijf minuten ziet hoeveel hectare grond alleen je eetpatroon al inneemt: http://www.voedselvoetafdruk.nl/
  Ik kwam zelf uit op 0,92 hectare, net niet duurzaam helaas. Ik zou zeggen: als jij op 0,9 hectare uit weet te komen, heb je een beetje recht van spreken om grond van Nederlandse boeren op te eisen voor woningbouw.

  Blijf bloggen, dit soort discussies zijn belangrijk en zie ik liever hier gevoerd dan in de raadszaal, waar het nogal eens verzandt in partijpolitiek geneuzel.

  En mocht je interesse hebben in wat Stichting Duurzaam Tilburg voor de omschakeling van het Tilburgse bedrijfsleven richting duurzaamheid kan betekenen: Kom gezellig op de koffie! Duurzame bedrijfsvoering en economisch rendement gaan prima samen.
  http://www.duurzaamtilburg.nl

  Groeten, drs Paul van Est, milieu-econoom

 8. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Beste Joost

  In je pleidooi om landbouwgrond te gebruiken voor woningbouw, vind ik de redenering dat 'elke keer dat Tilburg een villa bouwt, 5 Tilburgse gezinnen komen te wonen in een woning die ze willen' te kort door de bocht. Het lijkt me geen goede ontwikkeling dat je een stukje aarde kunt kopen om daar een kasteeltje te bouwen met alles er op en er aan. Ik weet wel dat het vaak zo werkt in de vrije-markteconomie, maar de aarde is van ons allemaal. Dat er nogal wat mensen een duur huis (500.000 euro +) kunnen kopen, komt ook omdat het gebruik van grondstoffen en milieuschade onvoldoende of niet wordt doorgerekend in de prijs van goederen en diensten.
  De discussie moet volgens mij niet zozeer gaan over het aantal kubieke meters inhoud van een huis en het al dan niet hebben van een tuin, maar om de 'uitloop': Een aangename woonomgeving. Zelf ben ik liever in een mooi park of in een volkstuin dan in een villatuin met een groot hekwerk er om heen. Helaas kunnen we in de stad steeds minder van natuur genieten.
  Open ruimtes worden vaak vol gepropt met nieuwbouw en zo'n stenen geheel wordt vervolgens door de gemeente en projectontwikkelaars aan de man gebracht als een 'park'. Afgelopen week stond er in Stadsnieuws een artikel, waarin het Rijghpark bij de Goirkestraat wordt gepromoot. In werkelijkheid is dit een dicht bebouwd terrein met een paar boompjes in betonnen bakken. Geen park dus, maar eerder een steenwoestijn. Een steenwoestijn is tegenwoordig ook het Pieter Vreedeplein, maar in voorlichtingsfolders van de gemeente staat dat het Pieter Vreedeplein 'een groen karakter krijgt' en dat 'funshoppen hier begint!' Tilburg Magazine doet er nog een schepje bovenop: in het laatste nummer wordt dit geheel van dozen en toeters 'een architectonisch pareltje' genoemd…

 9. Tinus avatar
  Tinus

  Over onderzoek en statistiek (3 verschillende items, mag dat allemaal tegelijk?)

  a. bij het monitoren van woningbehoeften wordt nog steeds geen moeite gedaan om de wensen te achterhalen van mensen die in dat onderzoek zwaar ondervertegen-woordigd zijn en die voor de overgrote meerderheid wonen in goedkope huurwoningen. Tijdens 5 min. inspraak op 9 2 2004 (lees VIER) bij de raadscommissie Fysiek zijn een aantal suggesties gedaan voor beter (EN DEMOCRATISCHER) onderzoek in deze. Daar is door de politiek NIENTE NIETS MEEGEDAAN.
  (Over dualisme gesproken)

  b.onderzoek via Burgerpanel. Inderdaad is het niet zo gek om in het Stadhuis allerlei behoeften te peilen bij de (balie-)bezoekers, immers dat zijn in meerderheid juist de niet-blanke mensen met minder hoog opleidingsniveau, die vrijwel ontbreken in het – digitaal-/ internet Burgerpanel. Als compensatie/ aanvulling daarop dus erg democratisch.
  Bovendien kan dan in meerdere talen geinterviewd worden. Dat is 2 jaar geleden bij de bijstands-gerechtigden ook gedaan!

  c. Over het feit dat zo'n 80% van de communicatie ( brieven/telefoontjes/e-mails) aan de gemeente gericht nog steeds niet op tijd wordt afgehandeld. De raad van bestuur van elk groot bedrijf in de dienstverlenende sector zou compleet aftreden als binnen – pakweg 3- jaar zo 'n score niet naar 5% of minder zou zijn terug gebracht. (Essent en UPS misschien uitgezonderd)
  Misschien dat in het net gestarte communicatie- onderzoek van de gemeente (waarvoor 5000 inwoners zijn benaderd) – en hopelijk niet digitaal – daarover ook vragen worden gesteld. Zo niet, dan is het (weer) geen onafhankelijk en objectief onderzoek. Maar ja: meer dan ruwe "indicaties" heeft de coalitie toch niet nodig om beleid te ontwikkelen of te evalueren.

  Tinus

 10. Karel avatar
  Karel

  Volgens mij staan er genoeg dure woningen leeg in tilburg en gaan er steeds meer goedkopen woningen weg.
  Daarnaast is er vooral behoefte aan goedkoop en menselijk, vooral in het centrum.
  Laten we vooral voorkomen dat het geen amsterdams centrum word, waar alleen de rijken nog kunnen wonen.
  Dit haalt het gevarieerde leven uit de stad weg.
  Wat ook goed zou bijdragen aan een gevarieerd leven in het centrum van tilburg is wat meer groen.
  En daar bedoel ik vooral de kleur mee, dus bv. gras.
  De stad staat bekend om zijn grijstonen, daar is iets voor te zeggen, maar wat meer kleur zou best kunnen.(dit kan ook met verf)

 11. Karin Bartelmans avatar
  Karin Bartelmans

  Wat me hier opvalt is dat het Linkse Front de VVD aanvalt. Speciaal voor die linkse malloten zou er een nieuwe belastingsysteem ingevoerd moeten worden waarbij linkse mensen meer en liberale mensen minder belasting gaan betalen. Enige waar zij goed in zijn, is de belasting verhogen. Laat overige zaken aan de VVD over dat is het beste voor het land….

 12. blabla avatar
  blabla

  Bedenk wel dat het niet alleen over oppervlakte gaat maar ook over de ruis die er omheen hangt.
  Denk bv. aan het geluid en de uitlaadgassen die snelwegen verspreiden.
  Zo kun je wel veel bebossing hebben,maar als daar overal wegen langs liggen en je kunt midden in een bos de auto geluiden horen, dan telt zo'n weg voor mij 3 dubbel.

 13. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Zoeken op woningbehoefte-onderzoek. Streepje ertussen, anders wordt er niets gevonden. Het laatste onderzoek is van 2004 alweer. Iedereen wil grondgebonden woningen, huisjes met tuintjes. Maar niet iedereen kan dat betalen.

  Eenpersoonshuishoudens niet, en gezinnen waarvan maar een van de partners werkt ook niet. En dat gaat dan over koophuizen. Dan wat betreft de huursector. Er zijn steeds minder betaalbare huurwoningen, en die met een tuintje uit medio de vorige eeuw, worden in rap tempo opgeruimd voor de onvermijdelijke appartementen en urban villa's.

  Jouw bio-industriemensen zijn vooral hurende mensen. Dat is een gevolg van de grote inkomensverschillen in Nederland. Doet de VVD daar nog iets aan?