Geplaatst

Vingerscan voor bejaarden

Afgelopen week ging ik zwemmen in de Reeshof. Voor mij kwam een vrouw van ongeveer 85 jaar binnen. Zij wilde een paar baantjes zwemmen en was nog niet eerder geweest. Ook zij moest haar vinger op de scan leggen. Met haar trillende oude handen was het even zoeken om de vinger op de juiste plaats te krijgen. Haar huid was echter zo oud dat er geen echt goede scan op het beeld kwam die de computer kon herkennen. Na het nodige gehannes nam de vrouw achter de balie een prima besluit; zonder dat de oude dame het doorhad legde ze haar eigen vinger op het scanapparaat en de vrouw kon door. Ik realiseerde me dat wij daar als gemeenteraadsleden de veroorzaker van zijn. Wij hebben die maatregel immers vastgesteld.

De vingerscan is een maatregel die genomen is om ernstig wangedrag van met name jongeren tussen de 12 en de 18 jaar in te dammen. Een badmeester uit Stappegoor voegde mij daar een paar maanden geleden geheel ongevraagd de meest voorkomende nationaliteit aan toe. De maatregel is in ieder geval niet bedoeld om wangedrag van bejaarden tegen te gaan!

Ik zal het college gaan vragen om de regel aan te passen door het invoeren van een leeftijdgrens. Ik hoop dan ook dat het genante tafereel met de oude dame niet meer voor zal komen.    

Reacties

6 reacties op “Vingerscan voor bejaarden”

 1. LST avatar
  LST

  Goed gezien Joost!! Het belangrijkste is en blijft het gescheiden omkleden, cameratoezicht en paar flinke toezichthouders!! Wij waren zowieso nooit voor die dure vingerscan!!

  Hans

 2. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Heet dit bij de VVD ook voortschrijdend inzicht Joost?

  Ook mijn kinderen en de buurmeisjes en al die andere mensen die in principe geen rotzakken zijn of gaan worden, worden onderworpen aan dit systeem. Is dat het allemaal waard of zou meer menselijk toezicht niet beter zijn?

  Helaas te laat; dit systeem heeft vreselijk veel geld gekost…

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Ik ben niet voor leeftijdsdiscriminatie, maar die badmeester had door hoe uitzonderingen de regel bevestigen.
  En technische maatregelen in plaats van menselijk toezicht, daar heb ik het sowieso niet op, duur of niet.

 4. Jaques avatar
  Jaques

  Ga je het college ook voorstellen een 'nationaliteitsgrens' aan te houden? Daar was jouw badmeester namelijk ook duidelijk over… Zie je, zelfs met het nuanceren van dit soort technische maatregelen raak je van de regen in de drup.

 5. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  Welke leeftijdsgrens ga je voorstellen Joost? Is de vingerscan ook zo'n mooi voorbeeld van de Tilburgcode?

 6. Piet Ralle avatar
  Piet Ralle

  Hulde Joost.
  Dit is weer typisch een geval waarin de goeden het slahtoffer worden van de kwaden. En dat moet eens een keer afgelopen zijn. Men weet donders goed wie de problemen veroorzaken. Die mensen moet je aanpakken en je moet niet de hele wereld in zijn vrijheid beperken voor een kleine groep onwillige hazen. Ik weet dat bejaarden er te netjes voor zijn, maar voor deze vingerscan zouden zij slechts een vinger moeten activeren…………
  Ik ben dan ook blij met iemand die met heledere taal dit soort misstanden aan de kaak stelt. Ga zo door.