Geplaatst

Tilburgers mogen niet weten of beleid college werkt

Rotterdam – Tilburg: 6-0 

De afgelopen 30 jaar zijn de opkomsten bij verkiezingen steeds gedaald. Kiezers gaven aan: "het maakt niet uit wat ik stem want het is toch één pot nat". Hoe vaak hoor je niet van mensen in Nederland: "de politiek doet maar wat en ze houden elkaar de hand boven het hoofd".  Die afstand tussen stadsbestuur en Tilburgers moet worden verkleind. Daarom is het belangrijk dat meetbaar wordt wat een stadsbestuur presteert. Het college van Rotterdam doet dit wel, het college van Tilburg niet.

Al jaren roept het Tilburgse college dat ze het collegeprogramma afrekenbaar willen maken door precies te zeggen wát ze wil bereiken met het beleid en door dit nu en straks te meten. Tot op heden zijn deze doelen voor Tilburg, ondanks dat het college al jaren zegt dit te willen, nog niet geformuleerd. In Rotterdam deden ze dit in 7 maanden: 1-0 voor Rotterdam.

In de verkiezingsprogramma’s van de collegepartijen in Tilburg was te lezen dat ze het college met afrekenbare doelen op pad wilde sturen. Niet zo vreemd dus dat dit ook een afspraak in het collegeakkoord werd. Dat het college er niet zo’n zin in had bleek al snel. Via bijeenkomsten en eindeloos veel uitstellen werden het ook nog eens steeds minder doelen die afgesproken zouden worden. Momenteel wil het college maximaal 10 meetbare doelen definieren.  Zo niet in Rotterdam; daar is het collegeprogramma op alle 51 hoofdpunten van het programma meetbaar gemaakt (zie bijgevoegde link). Zo moet dat! 2-0 voor Rotterdam

Het college in Tilburg heeft aangegeven dat ze de doelen willen meten t/m 31-12-2009. De resultaten zouden dan zo rond april 2010 bekend worden. Dat is precies een maand NA de verkiezingen! De VVD kwam hier tijdens een commissievergadering achter en de wethouder gaf doodleuk aan dat dit inderdaad pas na de verkiezingen bekend zou worden. Zo niet in Rotterdam. De Rotterdammers kunnen bij de verkiezingen goed bestuur belonen en slecht bestuur straffen. Dát is zoals het hoort! 3-0 voor Rotterdam!

Het college in Tilburg is de doelen steeds globaler en minder meetbaar aan het maken. Zo niet in Rotterdam. Daar is de speciale auditservice (ASR) ingeschakeld om de doelen juist specifiek en meetbaar te maken. 4-0 voor Rotterdam!

In Tilburg vindt men het kennelijk niet zo belangrijk dat de kiezer weet wát hun stadsbestuur precies wil bereiken. Duidelijkheid voor de kiezer vindt men in Rotterdam wél belangrijk en handelt men daarna door precies aan te geven wat het beleid moet opleveren. 5-0 voor Rotterdam.

Natuurlijk moet je als wethouder lef hebben om vooraf aan te geven wat je precies wil bereiken. Door het vooraf aan te geven loop je natuurlijk het risico dat je doelen niet (helemaal) haalt. Goede bestuurders moeten het lef hebben om dit wel te doen.  6-0 voor Rotterdam.

Reacties

2 reacties op “Tilburgers mogen niet weten of beleid college werkt”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  regeren en besturen is vaak de de grootste gemene deler volgen

  de aarde is rond, de einden elkaar

  stel je voor een aarde als kubus
  dan kon je misschien zomaar acht verschillende meningen gescheiden van elkaar hebben en uitgewerkt in allerlei doldwaze megalomane projecten

 2. Jacob avatar
  Jacob

  Wordt het niet tijd dat je naar Rotterdam verhuist Joost. Daar is het gras veel groener dan in Tilburg.