Geplaatst

VVD is dom geweest

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het voor de VVD beter vond dat Rita Verdonk partijleider zou worden. Niet dat ik Rutte geen goed politicus vind. Buiten wat ik via de media van hem hoor en zie heb ik ook een paar keer persoonlijk met hem gesproken. Het is werkelijk een vriendelijk en kundig persoon! Hij heeft eigenlijk maar één punt waar hij wat minder sterk in is; de mate waarin hij het kiezerspubliek weet aan te spreken. Daar is Rita Verdonk nu juist heel sterk in. Ik heb Rutte en Verdonk nooit kunnen betrappen op inhoudelijke verschillen. Over bijvoorbeeld het asielbeleid, de aanpak van het fileprobleem en economisch beleid zit er geen enkel verschil in de standpunten van Verdonk en Rutte.

In de politieke vereniging die de VVD is moet het doel zijn om zoveel mogelijk van onze liberale opvattingen te implementeren in onze samenleving. Omdat we in een democratie leven hebben we daarvoor de steun van de kiezers nodig. Ik ben van mening dat dát doel automatisch tot de conclusie moet leiden dat het boegbeeld van je partij de persoon moet zijn die dát het beste kan realiseren. Dat is overduidelijk Verdonk.

De eventueel op te richten Lijst Verdonk en de VVD hebben volgens de laatste peilingen samen de steun van 28% van de kiezers. Daarmee zou een combinatie van deze partijen met afstand de grootste partij van Nederland zijn! Aangezien de inhoudelijkheid van de standpunten van Verdonk en Rutte gelijk zijn kan ik niet anders dan concluderen dat er met de inhoudelijkheid van de VVD niets mis is.

Hoe meer je bij het "VVD-establishment" hoort hoe meer steun er is voor Rutte. In de VVD top (bestuur, fractie en eminences-grise) is de steun voor de stijl van Rutte zo’n  80%. De leden van de VVD hebben al wat meer afstand tot de VVD-top. Bij hen is de steun voor Verdonk en Rutte circa 50-50 zo bleek uit de verkiezingen voor het partijleiderschap. De kiezers hebben echter een nog grotere afstand tot de partijtop. Daar is de steun voor Verdonk zo’n 80% en voor Rutte 20%. De stijl van Verdonk spreekt de kiezer dus meer aan en de stijl van Rutte spreekt de partijtop meer aan.

Ik was op het partijcongres in Veldhoven. Hier was uiteraard de partijtop aanwezig en een heleboel lokale VVD-ers die zich als (oud)bestuursleden van lokale afdelingen, onder- en kamer-centrales maar al te graag tot "het VVD-establishment" willen laten rekenen. De "gewone" VVD stemmer leek te ontbreken. Het was voor mij dan ook niet verbazingwekkend dat Rutte een meerderheid achter zich kreeg.

Het probleem van de VVD is door het partijcongres alleen maar nog groter geworden. Weer zullen een aantal leden die meer zien in een leider die de "gewone" Nederlander aanspreekt zich van de VVD afwenden.

De bij het congres ingediende moties gaven steun aan Verdonk. Ik heb alle moties die zijn ingediend gesteund. Daarmee heb ik in ieder geval het geluid proberen te laten horen van de grote groep mensen die de liberale ideeën van de VVD steunen maar meer zien in Rita Verdonk als vertolker van dat geluid. Ook nu de VVD voor een andere lijn heeft gekozen peins ik er overigens niet over om de partij te verlaten. Mijn lidmaatschap van de VVD betekent meer dan de keuze van de "poppetjes". De partij heeft met haar keuze in mijn ogen een domme zet gedaan. Maar ja, dat heb ik ook wel eens gedaan….

Reacties

10 reacties op “VVD is dom geweest”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  joost, weet je wat jij moet doen?
  jij draait gewoon een jointje van dat plantje in je tuin en gaat dat oproken en dan ga je naar de kamer van koophandel
  en de notaris en richt je een nieuwe partij op

  bovenstaande geeft zo ongeveer de verwarring en de waas weer waarin die zogenaamde vvd-kiezer verkeerd
  ze moeten maar eens terug naar de middelbare school en daar politiek onderwijs gaan volgen om te weten hoe de politiek werkt: vereniging, leden, ledenvergaderingen, interne partijdemocratie, landelijke democratie, voorkeursstemmen, verkiezingen, tweede kamer, etc

 2. Ruud avatar
  Ruud

  Ik snap niet dat u Rita blijft steunen die al maanden bezig is in het geheim een eigen partij op te richten, zoals u vandaag kunt lezen in o.a. de Telegraaf. Zij heeft niks met de VVD, alleen met zichzelf. Als u ook wat met haar hebt, dan kan dat, maar doet u dan niet alsof het om de VVD en de partij en de liberale beginselen gaat. Het gaat Rita om Rita en het gaat de mensen om haar heen om de macht.

  Dat zal best even lukken. Haar partij zal vast scoren maar is natuurlijk geen lang leven beschoren. Ik adviseer u dan ook de VVD trouw te blijven. De partij heeft gekozen voor eerlijkheid en niet voor opportunisme en niet voor de dagkoersen. Daar zou u blij om moeten zijn.

 3. Kees Verburne avatar
  Kees Verburne

  Een verwarrend verhaal: politiek-inhoudelijk lijken de stromen Verdonk en Rutte op

 4. Marco avatar
  Marco

  Beste Joost, heel sterk van je dat je open en eerlijk jouw standpunt geeft!! Laat je in Tilburg niet lijmen door PVDA en CDA, want ze zullen je toch weer een mes in de rug steken!!

  Marco

 5. Jan avatar
  Jan

  Joost, ik ben het niet met je eens. Verdonk is een schreeuwlelijk die feitelijk weinig voor elkaar heeft gekregen. Ze is zelfs in conflict gegaan met Hirsi Ali alleen vanwege een achternaam (die feitelijk – volgens Afrikaanse gewoonten – niet gelogen was), terwijl Hirsi Ali een echte liberaal is. Verdonk is vooral gericht op het verwerven van macht en niet op het realiseren van liberale denkbeelden. Daarom ben ik het niet met je eens en ik ben blij dat de meerderheid van het congres hetzelfde denkt als ik.

 6. Hans avatar
  Hans

  Als ik was gegaan had ik net als jij gestemd.
  Prima.

 7. Tom Fekkes avatar
  Tom Fekkes

  Ik ben geen VVD-er, maar heb wel respect voor Rutte die het populisme het hoofd moet bieden. Zoals voor elke populist geldt als streefdoel: de populist.
  In een samenleving werkt dat uiteindelijk altijd tijdelijk en vaak destructief.

 8. Jaques avatar
  Jaques

  In een democratische partij bestaat het congres uit afgevaardigden van de leden (en dus ook de 'gewone' VVD-ers), maar bij de VVD dus blijkbaar niet, gewoon een kwestie van wie het eerst komt het eerst maalt. Lekker spul is dat!

 9. marjet avatar
  marjet

  ik vind de VVD een beetje dom….. om met Maxima haar woorden te spreken. Rita spreekt duidelijke en begrijpbare taal, Rutte komt daar ver in te kort. Jammer voor de VVD,

 10. Piet Ralle avatar
  Piet Ralle

  Beste Joost,
  Ik vind vooral die laatste zin in je betoog erg goed en erg getuigen van zelfkennis. Politici met zelfkennis hebben we hard nodig. Bravo!!!