Geplaatst

Marc Verstraeten verlies voor de raad

Natuurlijk was ik niet blij toen Marc Verstraeten als langstzittende en zeer deskundige lid van onze fractie aangaf te stoppen. Ik kan zijn situatie echter te goed begrijpen om hem kwalijk te nemen dat hij vertrekt. Hij heeft namens de VVD, gedurende 9 jaar (!!), getracht een degelijk financieel beleid bij de gemeente te realiseren. In die 9 jaar hebben wij als VVD echter moeten vaststellen dat het alleen maar slechter is geworden. Er worden door dit college momenteel begrotingen gepresenteerd met in meerjarig perspectief een tekort van vele miljoenen. Het incident "Adje" was slechts de druppel maar wel één die volstrekt duidelijk maakt waar de schoen wringt. Dit college presteert het om € 5 miljoen, dit is € 50 per huishouden (!!), uit te geven aan het matig interessante TV-typetje "Adje" zonder ook maar enig deugdelijk bedrijfsplan. De coalitiefracties (PvdA, CDA en GL) sputteren vervolgens wat maar nadat ze door hun wethouders op het matje zijn geroepen stemmen ze vrolijk vóór het voorstel. Daarmee geeft de meerderheid in de raad een brevet van onvermogen af. Kennelijk wil men aan hun controlerende rol geen invulling geven.

Marc is voor de VVD gedurende de 9 jaar aanvoerder geweest in deze eenzame strijd. Voor de VVD, maar zeker voor de aanvoerder, heeft hij al die frustraties zich telkens moeten laten welgevallen en bleken al die honderden uren die hij in die strijd stopte slechts parelen voor de zwijnen. Het is net als met een elastiekje, op enig moment is de rek er uit.

Wij als fractie zullen onze wonden moeten likken maar moeten verder op de ingeslagen weg. Een nieuwe woordvoerder zal weer met fris enthousiasme het wanbeleid moeten gaan bestrijden. Wellicht is het signaal dat Marc met zijn vertrek heeft afgegeven wel een flinke steun in de rug voor die nieuwe woordvoerder. Wat betreft de kwaliteit van de fractie op financieel gebied heb ik het volste vertrouwen: zelfs de minst financieel deskundige van onze fractie behoort tot het financieel meest kundige kwart van de gemeenteraad. Natuurlijk was Marc als langstzittende raadslid, econoom, Register Accountant, oud voorzitter rekenkamer, financiële topman van een beursgenoteerde onderneming en een niet aflatende drang om alles grondig uit te zoeken, van de "buitencategorie". Hij wist doorgaans eigenlijk altijd beter hoe de vork in de financiële steel stak dan de wethouder financiën. Dit ondanks dat dit voor de wethouder zijn 1e baan was, de wethouder over meer informatie kon beschikken en een batterij aan ambtenaren tot zijn beschikking had en het voor Marc een functie was naast zijn hoofdbaan.   

De huidige situatie benadrukt wat mij betreft nogmaals hoe belangrijk het is dat de VVD in 2010 in het college komt. Vanuit die positie kunnen we dit wanbeleid namelijk wél effectief bestrijden en zijn we niet meer afhankelijk van de coalitie PvdA, GL en CDA. Dat die coalitie bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 slechts 47% van de stemmen kreeg, maar dankzij wat gelukkige restzetels wel een meerderheid in raadszetels, maakt dit des te wranger.

Reacties

3 reacties op “Marc Verstraeten verlies voor de raad”

 1. Peter van den Hoven avatar
  Peter van den Hoven

  Ja, ik begrijp met mijn fractiegenoten als geen ander jullie frustratie.
  Wij hebben als fractie daar in december ook avonden over zitten ” bomen ”

  Wat konden we doen ?

  Een sterk signaal afgeven en de raad even boycotten was de enige optie was onze unanieme eindconclusie.

  Jammer dat Marc de handoek in de ring gooit maar snappen doe ik het wel na 9 jaar.

  Wie stopt deze idioterie in Tilburg ?
  Moeten we echt wachten tot 2010 ?
  Wat voor een schade is er dan aangericht, wie wil/kan dit in 4 jaar herstellen.

  Partijen die de broekriem durven aan te halen,Worden dan vervolgens weer afgerekend.
  Zouden de Tilburgers dan niet beseffen dat na het zoet ( PvdA in de coalitie die voor Sinterklaas speelt met de Portomonee van de Aander ) het zuur zal komen.

  Het hoort anders-om te zijn maar dat is met een dergelijk wanbeleid niet mogelijk.

  Succes met de opvulling van deze leegte.

  Peter van den Hoven
  Raadslid Fractie Lijst Smolders Tilburg

 2. Wilmink avatar
  Wilmink

  Tilburgers,

  Ik zag jullie nieuwe, 5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld kostende, uithangbord afgelopen donderdag op RTV Oost. Nou, proficiat Tilbo’s: wat een perfecte promotie voor een stad die in de rest van het land toch al niet zo’n best imago heeft. “Tilburg, is dat niet die stad van Adje???” Sterkte!!

  http://www.rtvoost.nl/media/?uitz=611

 3. T avatar