Geplaatst

Kamelenrace Tilburg: ‘Sla hem op z’n bult!’

Gisteren was het dan eindelijk zover: de OTKR, de Oud Tilburgsch Kamelenrennen, oftewel de Tilburgse kamelenrace. Iedereen had er wekenlang naar zitten uitkijken en daarom was het waarschijnlijk ook helemaal niet druk. Het waren vooral de leden van deelnemende studentenverenigingen die onder de luifels van de verschillende kroegen bij elkaar hingen, en heel veel mensen van de pers en tv. Vooraf was er veel te doen over het gevaar voor het welzijn van de kamelen. Eerlijk gezegd is dat nooit mijn enige bezwaar geweest tegen deze race. Deze dieren worden jaar in jaar uit ingezet voor het plezier van mensen en zijn daardoor compleet murw. Het is echter niet zo dat ze het fijn vonden om door een nauw straatje te moeten rennen om na een paar tientallen meters al te moeten eindigen in een fuik van hekwerk. Ze waren zichtbaar onrustig en een van de twee kamelen moest soms aardig wat rondjes lopen voordat een deelnemer op zijn rug kon kruipen. Wat mijn bezwaar altijd is geweest, en ervoor zorgde dat ik ter plekke misselijk werd, is het feit dat de kamelen er voor de organisatoren en toeschouwers helemaal niet toe deden.

Het waren gewoon een stel fietsen waar je op kunt gaan zitten om lol te kunnen hebben. ‘Hé, dadelijk is het jouw beurt om tussen die twee bulten te gaan zitten!’ en ‘Het zijn echte racemonsters, die kamelen!’. De meest typerende uitspraak kwam nog wel uit de mond van de presentator toen die een deelnemer wilde aanmoedigen en door de microfoon riep ‘Sla hem op z’n bult!’. Ik weet dat dit voortkwam uit zijn enthousiasme en de organisatie zal hier niet blij mee zijn geweest, maar het is wel gezegd. En het zegt genoeg. Soms moesten de kamelen voor een korte pauze even een stukje verderop gaan staan zodat de muziek harder kon. Het was per slot van rekening vooral een studentenfeestje en dan moet het dak eraf kunnen. Kortom, het was een beschamende vertoning. Dat studenten niet altijd nadenken is al erg genoeg, dat de gemeente Tilburg alleen maar gekeken heeft naar of er op grond van de wet redenen zouden zijn geweest de vergunning niet te verlenen is vele malen erger. Tegenover het Brabants Dagblad liet wethouder Erik de Ridder van het CDA gisteren nog weten: ‘Ik constateer dat aan de voorwaar­den die we hebben gesteld is vol­daan. Ik zie geen zwaar gestress­te dieren en een divers publiek’. Zo, die zit veilig. Maar als kinderen tegen hun moeder zouden hebben gezegd ‘Mam, we gaan buiten spelen en we nemen de kat mee’, dan zou moeder gezegd hebben ‘Nee kinderen, daar zijn dieren niet voor. Ga maar fijn tekenen of met de bal spelen’. Deze rol zag de gemeente Tilburg als dienstverlenende instelling echter niet zitten. Weigering van de race had eventueel nog gekunnen op grond van ‘aantasting van de openbare zedelijkheid’, maar ook dat zag de gemeente niet zitten. Hopelijk nu wel, hoewel de reactie van Erik de Ridder doet vermoeden dat hij kwam maar toch niks zag.

Tekst en foto: Jack Tummers
Meer foto’s: Origineel bericht.

Reacties

6 reacties op “Kamelenrace Tilburg: ‘Sla hem op z’n bult!’”

 1. Paulvan Est avatar
  Paulvan Est

  Vreemdsoortig verhaal zonder pointe hierboven. De herrie was niet om aan te horen, het publiek en de deelnemers meerendeels niet om aan te zien, maar daar hebben die kamelen volgens mij vrij weinig last van gehad…
  Wat is nu eigenlijk het punt van dit dierenknuffelstatement van de PvdD? Richt je ajb op de kiloknallende meerderheid ipv je energie te richten op dit niet-exemplarische deel van de Tilburgse bevolking. En een arm van een Powned-reporter breken: way to go, dispuutje!

 2. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Ik heb me twee bulten gelachen en zie vol verwachting uit naar het oud Tilburgsche "ganserijden" en "hazenmeppen".

 3. Paulvan Est avatar
  Paulvan Est

  "Schaapenscheeren", "Geitenwollensokkenbreien", "Boomen buiten de bak opzetten", er is genoeg te doen.

 4. tinkerbel avatar
  tinkerbel

  ik vind het werkelik niet kunnen, maarja studenten.. geef ze genoeg bier..en t boeit ze allemaal niet. alleen zichzelf
  arme beesten
  waarom laten we niet een paar studenten daar bij de heeren van tilburg in at strraatje op en neer rennen totdat ze erbij neervallen..
  daar betaal ik dan graag voor.

 5. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Tinkerbel, daar is altijd een dispuut voor te vinden. Ik zou zeggen neem contact op met je buidel geld en de gegadigden stromen toe!  
  Als "foute" humor zoveel commotie veroorzaakt, is jouw idee een shot in de roos. Dan komt de elitaire verontwaardiging eens van Human Rights, Amnesty of een andere gesubsidieerde organisatie die opkomt voor de zwakke mens.

 6. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Henk, vergeet kikkerblazen niet, een favoriet spel in de vorige eeuw.