Geplaatst

WIEWAZDA MIET ?

Tijdens de Tilburgse Kermis komt onze stad in aanmerking voor de titel “Leukste stad van Nederland”. Niet voor niets is de kermis een traktatie met een eigen kermismonument. Een bronzen paard – afgietsel van een houten kermispaard – dat op initiatief van Jan Melis en Paul Spapens gegoten is door Van Melis Gieterijen. Het ‘ontwerp’ is van Wooddesign kermisattracties. Het paard staat sinds 1998 te pronken op het NS-plein. Dat is een soort zitkuil met autoparking en dit jaar uitgeroepen tot een van de hoogtepunten van het traditionele volksvermaak. Niet in het minst omdat de 7e editie van Kunst, Kitsch en Camp ondanks de budgettaire malaise op een achterafje bij het plein de attractie WAWAZDA op de planken bracht.De 9 meter hoge raad-u-maar-WAWAZDA-lichttoren van de kersverse Stichting Leonard en Jeroen trok groot publiek en zelfs de aandacht van kermisexploitanten die altijd op zoek zijn naar nieuwe attracties. Ruud Vreeman, onze burgemeester, heeft zo bleek op de openingsavond een scherp observatievermogen en was dan ook een van de eerste prijswinnaars. Hij won een vouwstoel die hij onverwijld in handen stelde van Tilburg Cowboys. Die hadden zich vooraan genesteld in de ambtelijke kermisloge ter hoogte van het stadhuis met een caravan die was ingericht als ruilbeurs voor winnaars van verkeerde prijzen. Ook daar de warme aandacht van een enthousiast publiek en van uitbaters die wilde weten hoe het aan te leggen met het kermisteam om volgend jaar ook hun tenten op te kunnen slaan zonder staangeld te betalen.

Ernest Potters verdient volgens mij een standbeeld. Want het is onvoorstelbaar dat, nadat Kunst, Kitsch en Camp vanwege onverklaarbare reden na zes jaar uit de gratie is geraakt bij de kermiswethouder, de poorten van het voormalige kunstuitleengebouw toch geopend konden worden met WAWAZDA als hoogtepunt. Inmiddels heb ik al contact opgenomen met Simon Haen, geestelijke vader van veel beweeglijkheid, om een afgietsel te maken van Ernest in de uitrusting van Don Quichot van La Mancha en Van Melis Gieterijen te vragen voor het bronswerk. Vervolgens kermispaard en ‘Don Quichot’ samen te voegen tot een ruiterstandbeeld op hobbelmechaniek als evenbeeld van het onbeweeglijke tweedehandsje dat op de Heuvel staat. Jawel, het standbeeld van Willem II dat Tilburg in 1924 voor een habbekrats overnam van Den Haag.

Als het aan de wethouder van cultuur ligt, houdt het eerbetoon met Kunst in de Openbare Ruimte niet op. Ons aller Miet van Puijenbroek, de wethouderslegende van Tilburg, zal als het aan de speciale begeleidingscommissie ligt, vereeuwigd worden met een heus standbeeld. De ‘Wilhelmina’ die in Den Haag staat, was niet meer te koop. Anders had enkel het wisselen van de kop uitkomst kunnen bieden. Hugo Backx fungeert als voorzitter van de commissie waarin op zijn verzoek Wilbert van Herwijnen, oud wethouder van cultuur, Paul Spapens, journalist en kenner van lokale folklore en Ton Wagemakers, directeur van het Nederlands Textielmuseum Tilburg, zitting hebben genomen. Maar liefst vier Tilburgse beeldhouwers (man of vrouw) staan op de nominatie om het standbeeld te vervaardigen. Wie dat zijn, mogen we niet weten. Zelfs KORT niet.

Volgens de ambtenaren, zo bleek uit een recent gehouden onderzoek onder de ambtenaren, kan 5 % van de politici als corrupt worden bestempeld. Van de ambtenaren zelf wordt 3,5 % als zodanig verondersteld. Tilburg heeft 39 raadsleden, 6 wethouders en 1 burgemeester. Dat is samen goed voor 46 lokale politici. Als de ambtenaren de corruptiegraad goed hebben ingeschat, moeten er dus gemiddeld genomen een tweetal politici in Tilburg niet te vertrouwen zijn. Het aantal onbetrouwbare ambtenaren loopt volgens de eigen categorie zeker in de tientallen. Een kwestie van zelfkennis.

Het staat vast dat Miet van Puijenbroek alle collega-politici in heden en verleden met straatlengten voorsprong verslagen heeft als het gaat om eerlijkheid, oprechtheid, medeleven, betrokkenheid en bezieling. Buiten de burgemeesters die allen in een portret zijn vereeuwigd, zijn er geen Tilburgse politici die kunnen bogen op een openbaar eerbetoon dat verder gaat dan de zilveren legpenning van de stad. En zo kunnen we concluderen uit de Tilburgse lintjesregen van vorig jaar, speelt bij Koninklijke onderscheidingen eerlijkheid en oprechtheid ook niet altijd een doorslaggevende rol. Terecht dus dat Miet in de gedaante van een abstract-figuratief beeld zal gaan verschijnen op het voorterrein van het Nederlands Textielmuseum, waarvoor Miet destijds de basis legde als wethouder van cultuur.

Nu maar hopen dat het beeld groot genoeg wordt zodat er voldoende ruimte is voor de andere wethouders van cultuur om in haar schaduw te kunnen staan. Blijft de vraag wie van de vier opvolgende wethouders het dichtste bij mag staan. Haar protégee Wilbert van Herwijnen ? Haar opvolger Jan Timmermans, spijt op tante van de Tilburgse Kunststichting ? Ad de Wolf, culturele tussenpaus ? Of Hugo Backx, de man met veel geheimen en de rokende stekker nog in de hand ?

Jammer dat in het onderzoek onder ambtenaren geen schaal is opgesteld van niet corrupt tot een beetje corrupt, een beetje veel corrupt en een beetje heel veel corrupt. Dan zouden we nu kunnen vast stellen wie het ideaal van Miet het dichtst weet of heeft weten te naderen. Die mag dan het dichtste bij staan. Misschien toch nog een keer WAWAZDA op laten bouwen op het stadhuisplein. Het wethoudergevolg één voor één vertikaal door de stortkoker langs laten komen, zodat Miet vanuit de hemel kan raden WIEWAZDA !

Reacties

8 reacties op “WIEWAZDA MIET ?”

 1. Prinses Christina avatar
  Prinses Christina

  Wat een bak, Willem IIe handsje.

 2. Connie van Broekhove avatar
  Connie van Broekhove

  drie van de vier geselecteerde kunstenaars voor het Miet van Puijenbroek-monument wil ik alvast verklappen:
  Margo Homan, Tine van de Weyer en Niko de Wit.

 3. Andy avatar
  Andy

  Het zal wel Tine van de Weyer worden, die zit voor de PvdA in de gemeenteraad….

 4. John Geerts avatar
  John Geerts

  Margo Homan is de kunstenares die het beeld gaat maken, las ik in het Brabants Dagblad.

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  klopt:
  Margo gaat het beeld maken en dat lijkt me prima. In Tilburg zal ik gedurende de periode dat ik raadslid ben geen enkele opdracht aanvaarden die gefinancierd wordt met gemeenschapsgeld.

  Het sucesvolle project 'Tilburg Windows' dat in 2007 door KORT in de binnenstad bij winkeliers is uitgevoerd was weliswaar door mij genitieerd maar ook daar heb ik geen uitvoering in gehad, geen honorering voor ontvangen en is als idee door KORT weliswaar overgenomen en – naar ik heb begrepen met veel waardering door de Tilburgse middenstand is ontvangen en dor KORT is uitgevoerd – heb ik verder (terecht)geen enkele bemoeienis mee gehad.

  Ik vond het echter bijzonder eervol een vd kandidaten te hebben mogen zijn om het beeld voor Miet te mogen maken. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik als beginnend kunstenaar in de jaren 80 mijn eerste opdracht kreeg. Het is overigens de enige opdracht die ik in Tilburg i.o.v. de gemeente Tilburg heb mogen maken. Gelukkig heb ik in 1986 op eigen initiatief en door eigen zorg voor financiering via provinciale middelen er nog een mogen realiseren bij Het Hooge Veer (Hoek Bredaseweg/Academielaan)

  Dus als Tilburgzblogger wil dat ik Tilburg nog een beeld na zal laten: stem bij de volgende verkiezingen niet op mij….. Maar ook desondanks zal het niet zeker zijn dat…….

 6. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Als TilburgZ blogger???
  Lang niets meer gehoord Tine?
  Ga je je blog weer oppakken? Zou leuk zijn.

 7. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  als je de inleiding met de naam jan Melis leest, zou je denken dit gaat over Pieta Melis.
  Maar nee Miet van Puijenbroek neemt het op in de galerij der tilburGse beroemdheden

  Pieta melis is anders ook wel een standbeeld waard
  Ingemetseld tegen de gevel van het paleis raadhuis

 8. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Tom,
  ja sorry, lang niets meer kunnen doen vanwege drukdrukbakske….. maar in mijn reactie bedoelde ik de Tilburgzbloggerreageerder……

  Zal gauw weer eens een irritant/prikkelend stukje produceren.