Geplaatst

SM – onvoltooid

Een nieuwe naam, een nieuw pand en nieuwe exposities. SM staat voor Stedelijk Museum Den Bosch. Waar anders zou er nog culturele actie zijn dezer dagen. Ene Roger Hiemstra had naar aanleiding van mijn vorige column ‘Primeur Tilburg – eerste stad zonder eigen kunstredactie’ de moeite gedaan om de hoofdredacteur Tony van der Meulen van het Brabants Dagblad daadwerkelijk op te bellen. U weet wel die man die altijd columns schrijft voor de gemiddelde lezer van dit dagblad en om die reden ook heel gemiddeld schrijft. Soms wel minder dan gemiddeld.Tony is van mening dat Den Bosch dé centrale plek moet worden voor de kunstredactie omdat de cultuurredactie in Den Bosch beter past bij de plannen van BrabantStad. Tony ziet Den Bosch als culturele pijler van onze provincie. Hij vindt dat Tilburg zich beter kan richten op de industrie en de dienstverlening. En omdat met het vertrek van de redacties uit Tilburg het aantal abonnementen in het hart van Brabant zal afnemen, zo redeneert Tony, gaat het gemiddelde niveau van de krantlezers in Brabant als geheel omhoog en kan Tony ook een enkele keer een column schrijven van bovengemiddeld niveau. En zo gaat Tilburg in cultureel opzicht er toch nog op vooruit, althans voor de abonnementhouders die er dan nog over zijn.

Een merkwaardig feit doet zich voor dat het aantal lezers van het Brabants Dagblad in Eindhoven onder het Wegener geweld niet te lijden heeft. Het kan natuurlijk zijn dat ze in de lichtstad nog dommer zijn als in Tilburg, hetgeen dan een tegenvaller is voor Tony die duidelijk hogerop wil met zijn schrijftalent. Hoewel onwaarschijnlijk, kan het ook gebeuren dat men in Eindhoven in het algemeen slimmer is dan in de rest van deze provincie, in ieder geval de culturele zaken grootser aanpakken net zoals destijds bij het Evoluon. Dat was eens de trots van Frits Philips. Inmiddels is het Evoluon omgebouwd tot ‘world class conference centre’. Met het Duvelhok heeft onze wethouder van cultuur ook zoiets op het oog.

Het is misschien een idee voor Tony om zijn zinnen te zetten op een Engelstalige editie van het Eindhovens Dagblad, naar model van The Zimbabweam, waarover ons aller Wilf Mbanga vanuit England de scepter zwaait en de pijlen richt op zijn verderfelijke dictator. Wilf was een jaar lang een graag geziene gast in Tilburg op uitnodiging van de stichting Vrijplaats. Sinds zijn vertrek is die plek leeg gebleven, of ik heb iets gemist. Nieuwe voorzitter, nieuwe doodlopende wegen.

Ik moet opschieten want het vliegtuig naar Japan vertrekt. Jammer, maar deze column blijft onvoltooid doch kort en verteerbaar. Short Memory. U hoort nog van mij.

Reacties

Eén reactie op “SM – onvoltooid”

 1. Hein Verschure avatar
  Hein Verschure

  Opvallend die kretologie over kunst, Cultuurstad, centrum Cultuur etc.
  Het gaat dus over macht, politiek en eigenbelang eerst, met kunst als roepnaam.
  Er mankeert iets aan de volgorde, en aan
  de opbrengst voor de kunst en kunstenaar.
  Oud nieuws allemaal. En de aardkloot draait verder door.