Geplaatst

Tilburg zonder kunstredactie

Jawel, het is nu definitief. Het Brabants Dagblad stopt met de wekelijkse cultuurbijlage op de dinsdag en volgt daarmee het gemeentelijke cultuurbeleid van deze dagen op de voet. Waar niet is, valt er ook niets meer te (ver)halen. Dit nieuwsfeit in mijn column ‘Kunstgras maakt maaien overbodig’ (27 februari 2005) leidde tot geen enkele reactie. Kennelijk deert het verlies van de cultuurbijlage niemand in Tilburg. Maar het kan nog erger, er is meer schokkend nieuws aan de horizon.

Over enkele weken verdwijnt de hele cultuurredactie van het Brabants Dagblad naar Den Bosch, de plek waar het meeste cultuurnieuws al vandaan kwam. De komende week viert ook het van oorsprong Tilburgse dansgezelschap LaMelis er feest (www.lamelis.nl). Is er nog iemand van het gemeentebestuur van Tilburg of uit de kring van kunst en cultuur die op het idee komt om zich bij wijze van protest te vervoegen bij de hoofdredactie? Ik zou zeggen, bel Tony van der Meulen eens op.U weet wel de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad (column.tvdmeulen@brabantsdagblad.nl), de man die al met één oog kijkt naar het populaire massablad Bildzeitung om te voorkomen dat hij van Wegener de editie IJsland moet gaan uitgeven in navolging van de pauselijke opdracht tot kerstening die Bisschop Gijssen destijds ontving. Het is ook de man die op het rampzalige moment dat ‘putjeschepper’ Jace van de Ven – bekend van de columns over onze Sheriff (oud burgemeester Brokx †) – afscheid nam van de Tilburgse cultuurredactie om naar Den Bosch verbannen te worden in navolging van de hoofdredactie, niet begreep waarom de mensen uit Tilburg dat geen goed idee vonden. “Lokaal is banaal”, zo betoogde Tony destijds dichterlijk in zijn huldespeech voor Jace van de Ven: “Wat een commotie, het gaat toch om promotie !”

U vraagt zich natuurlijk af wat IJsland met dit alles te maken heeft. Welnu, sinds enige jaren staat de stedelijke cultuur van Tilburg in de vrieskou. Morgen zal het Brabants Dagbad tussen de verhuizingen door bijvoorbeeld melden dat Vertoningsruimte Argument na 12 jaar actieve dienst als stedelijk kunstenaarsinitiatief de deuren per 1 mei noodgedwongen moet gaan sluiten. Het enige personeelslid waarover Argument beschikte, heeft ontslag aangezegd gekregen. Dat is een (in)direct gevolg van het faillissement van de Tilburgse Kunststichting waar eerder 140 mensen vanwege bestuurlijke wanprestatie zonder sociale opvang de laan uit vlogen. De wethouder vond onderzoek naar verloop van zaken niet nodig.

Nu het over Argument gaat wil de wethouder van cultuur, nadat de eerste korte tijd geleden op pad gestuurde gemeentelijke onderzoekscommissie in zijn slotconclusie lovend was over Argument, zelfs een tweede onderzoekscommissie langs de kunstenaarsinitiatieven sturen. Intussen wil hij er niet voor zorgen dat de deuren van Argument open kunnen blijven totdat de uitslag van het daarop onvermijdelijk volgende conclaaf – witte of zwarte rook – het nieuwe culturele broedplaatsenbeleid per 1 januari 2006 zal gaan bepalen. De wethouder van cultuur stuurt dus eerst aan op begrafenis van een culturele voorziening en gaat dan enkele maanden later kijken of deze opnieuw tot leven te wekken is.

Deze aanpak is een voortzetting van de stekker-uit-methode, het handelsmerk voor het cultuurbeleid van heden. Nee, een bescheiden overgangsregeling tot 1 januari 2006 zit er niet in voor Argument. “Precedentwerking en dergelijke”, is zijn motivatie. Maar welk precedent dan. Na het sluiten van Argument blijft alleen het kunstenaarsinitiatief ‘De Verschijning’ nog over en daar is helemaal niet de beschikking over personeel.

Zo, genoeg geschreven voor vandaag. Sommige lieden, waaronder journalisten, wetenschappers en politici, vinden mijn columns te lang en ligt ze de onderwerpkeuze wel eens zwaar op de maag. Er zijn momenten dat ik gevoelig ben voor kritiek. Dat ik het nu hierbij laat, is dan ook het goede nieuws van vandaag. Slaap zacht.

Reacties

3 reacties op “Tilburg zonder kunstredactie”

 1. Roger Hiemstra avatar
  Roger Hiemstra

  Ik heb Van der Meulen gebeld. Zijn argumentatie: de cultuurredactie in Den Bosch past beter bij de plannen van BrabantStad; Den Bosch als culturele pijler van onze provincie; Tilburg kan zich beter richten op de industrie en de dienstverlening. Zo gaat het met de (provinciale)journalistiek!

 2. Hein Verschure avatar
  Hein Verschure

  Spoorzone, Terra Nova, Duvelhok, Hasseltse kerk: lokaties en vastgoed in Cultureel erfgoed wat wordt of is geconfisqeerd door de gemeente Tilburg.
  Met de Hasseltse kerk gaat de feuilleton verder: het blijkt de gemeente die de ontruiming van deze broedplaats zelf heeft geregisseerd in april 2003, terwijl zij geen eigenaar was, en pas tot koop overging na de lege oplevering door eigenaar Tiwos.
  Weer een juristenspel,zoals met de TKS, en in dit geval een advocaat met dubbele portefeuille: als klachtencommissielid Wijkzaken van gemeente Tilburg, en als opdrachtgever namens Tiwos om stichting Quant uit het gebouw te jagen.
  Wat volgde waren een reeks van beslagen en heffingen richting bestuur zoals gemeentelijke belastingen(ingetrokken)terugvordering onderhoudsgeld(ingetrokken)gemeentelijke deurwaarders die niet meer betrokken willen worden en excuses komen aanbieden, en dan nu beslaglegging op het salaris van de voormalige secretaris om notabene de ontruiming betaald te krijgen! Vreemd genoeg niet op auto en kantoorinboedel van de stichting. twee jaar duurt de treiterij inmiddels, en de SP wil nu weten wie er vanuit het stadsbestuur verantwoordelijk is.
  Feit is dat wethouder H.Backx(pvda) en J.Hamming(pvda)vanaf oktober 2000(!) deze bouwput van inmiddels meer dan 8 miljoen ontwikkelen, en het lijkt erop dat de driehoek De Pont, Textielmuseum Hasseltse kerk nodig is. Voor o.a. stichting Fundament, gelieerd aan De Pont? Het mag wat kosten tegenwoordig.
  En ondertussen burgerintiatieven als Argument, Terra Nova, Quant etc. over de kling jagen. PVDA: EERLIJK DELEN was ooit het motto. In 2005:Ausradieren!