Geplaatst

Festival JazzTown Tilburg klaar voor de start

Drie podia en evenzovele concertruimtes worden er zaterdag 31 maart ingeruimd in poppodium 013 in Tilburg. Daar vindt dan van 20.00 tot 02.00 uur JazzTown Tilburg plaats. De tweede editie van festival tracht wederom oude en nieuwere jazz onder één paraplu samen te brengen.

Het festival, dat wordt georganiseerd door Stichting JazzTown, Stichting Jazz in Tilburg, muziekpodium Paradox en 013, is laagdrempelig samengesteld. Dat betekent dat ook degenen die weinig affiniteit hebben met jazzmuziek, aan hun trekken komen. Maar ook de wat beter ingewijde kan naar hartenlust grasduinen in het programma-aanbod.

Jazzzangeres Rita Reijs, de aloude maar nog altijd springlevende Dutch Swing College Band, tenorsaxofonist Hans Dulfer en de Traditional Moderna Group zijn de publiekstrekkers op de affiches. Rita Reys, die inmiddels de gerespecteerde leeftijd van 87 jaar heeft bereikt en al zestig jaar professioneel zingt, draagt haar eretitel Europe’s First Lady of Jazz nog altijd met swing. Haar overdaad aan energie siert ook de Dutch Swing College Band. De band werd opgericht op de dag dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog eindigde: 5 mei 1945. Initiatiefnemer Peter Schilperoort is er niet meer bij – hij overleed in 1990 – maar nieuw bloed heeft door de jaren heen het orkest altijd zijn jeugdige uitstraling laten behouden.

Het programma van JazzTown Tilburg 2012 vermeldt professionele- en amateurmusici. Tot de eerste categorie behoren de Traditional Moderna Group van altsaxofonist Joris Posthumus. Hij bewerkte jazzstandards voor de musici in zijn groep, die geronseld zijn in de nieuwe- en oudere jazzstijlen. Ook het trio van Hammondorganist Arno Krijger, altsaxofonist Joris Posthumus en slagwerker Pascal Vermeer is met zijn eigen geluid, veelal op professionele podia te horen.

Tilburg

De plaatselijke jazzscene is vertegenwoordigd door de twee oudste jazzorkesten van Tilburg: The Wooltown Jazzband en The South Jazzband. Ook Lamarotte, Tilburg Big Band en het Trio Rogier Telderman zijn ‘eigen kweek’.

Voorafgaand aan het festival is er om 18.00 uur gelegenheid deel te nemen aan een Galadiner. Voor 55 euro wordt het opgediend, de toegangsprijs voor het festival is in dit bedrag opgenomen. Tijdens het Galadiner speelt de Tilburg Big Band, met zang van Rita Reys. De zangeres treedt tijdens het festival nog een keer aan.

Degenen die niet inschrijven voor het Galadiner, moeten een toegangskaart kopen voor 17,50 euro. Met die kaart hebben zij ook toegang tot de afterparty, die Hans Dulfer met dj’s inricht na middernacht. Voor deze afterparty zijn overigens ook losse kaarten te koop.

In Theaters Tilburg treedt op dezelfde avond jazzvocalist Wouter Hamel op. Wie na afloop van zijn concert nog naar JazzTown Tilburg wil en het Hamelkaartje bewaart, kan tegen gereduceerde prijs naar 013.

www.jazztown.nl   www.013.nl    www.paradoxtilburg.nl

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Festival JazzTown Tilburg klaar voor de start”

  1. Jack Tummers avatar

    Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en heb ik eindelijk mijn eigen foto’s afgewerkt. Voor wie het interesseert zijn ze te bekijken via deze link: Jazztown Tilburg 2012.

  2. Jonkie XS avatar
    Jonkie XS

    Shit, heb ik gemist, dit kekke evenementje voor jongeren! Paradox, eat your heart out!