Geplaatst

Nieuwe rubriek: Vers² bij De Contrabas

Vers²  (Vers Kwadraat) is een nieuwe videorubriek van De Contrabas. A.H.J. Dautzenberg, Tom Pijnenburg en Chrétien Breukers gaan een keer per maand op stap met een bestaand, meestal al wat ouder gedicht. Dat plaatsen ze, op locatie, in de actualiteit.
Voor de eerste aflevering gingen ze met het gedicht ‘Voor eigen erf‘ van Gerard Reve naar Kerkrade, de stad waar 36,2% van de stemmen tijdens de laatste Tweede Kamer-verkiezingen naar de PVV van Geert Wilders ging.

Hoe reageerden de inwoners van deze ‘krimpgemeente’ op de zeer directe regels van Reve (‘Op naar de Blanke Macht!‘). Werd het gedicht in verband gebracht met de opkomst van Geert Wilders? Bevestigt de actualiteit van het omstreden gedicht van Reve de ‘poëtische waarheid’ van het gedicht? Of dicteert de realiteit de betekenis ervan? Vers² kwam met verrassende resultaten terug uit Zuid-Limburg. Resultaten die dinsdag 5 oktober zijn te bekijken op de website van De Contrabas: www.decontrabas.com

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “Nieuwe rubriek: Vers² bij De Contrabas”

 1. Ruevert avatar
  Ruevert

  God god, wat geven jullie Wilders toch veel aandacht. Door al die aandacht wordt hij steeds steviger in het zadel gehesen. Het is gewoon een populist, die de onvrede in de maatschappij perfect aanvoelt en dit in een oneliner verwoord. Het grappige is dat de fervente tegenstanders er voor zorgen dat hij steeds groter wordt.
  Hij is gewoon het sop niet waard, handel dan daar na, zou ik zeggen als je je doel wilt bereiken.

 2. Shoarma is het weer avatar
  Shoarma is het weer

  Maar toch, maar toch…
  Ik ben toch ook wel benieuwd hoe Reve in eigentijds daglicht overeind blijft. Tenminste, als de gewekte verwachtingen in de aankeiler worden waargemaakt…

 3. Jasper Mikkers avatar

  Ik bedoel het tegenovergestelde van wat ik zeg. Mijn uitspraken zijn bedoeld om de racistische onderstroom in de Nederlandse samenleving bloot te leggen. ’s Nachts lees ik de Koran, en laat me erdoor inspireren. Al mijn daden vloeien voort uit de geboden van de Profeet. Alles wat ik doe en zeg, is ironie, in dienst van de ontmaskering van de postmoderne schijnheiligheid in West-Europa. Ik houd van de Islam. In het geheim heb ik me tot de Islam bekeerd en neem ik al mijn uitspraken grondig door met Tilburgse salafistische imam Ahmad Salam.

  Gerard Wilders, uitgepeild telefoongesprek met Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran, 11 september 2009.