Geplaatst

Opening Draaiend huis

ANP – Het meest besproken kunstwerk van Tilburg is vrijdag officieel geopend. Het draaiende huis van architect John Körmeling maakt in 20 uur tijd een rondje over de Hasseltrotonde, een van de voornaamste toegangspoorten tot de stad.

De titel van het werk is kortweg Draaiend Huis. De onbewoonde doorzonwoning glijdt tergend langzaam over een rail, zodat het telkens weer een andere aanblik biedt.

Het werk oogstte de afgelopen jaren zowel bewondering als felle tegenstand. Dat laatste vooral vanwege het prijskaartje van 400.000 euro. ,,Ongeveer even duur als de beveiliging van Willem II-Ajax”, volgens Körmeling. Op esthetische commentaren heeft de architect ook een antwoord: ,,Dit soort huizen staat in heel Nederland. Ik vind dat erg mooi. Als mensen het lelijk vinden, moeten ze hun eigen huis maar afbreken”, zegt hij met een brede grijns.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

16 reacties op “Opening Draaiend huis”

  1. Suus avatar
    Suus

    Erg leuk filmpje met mooie muziek.
    Het is een hartstikke mooi en charmant kunstwerk!
    Ik snap die kleinburgelijkheid niet. Ik was gisteren bij de opening en het voelt goed dat er nog zo veel mensen enthousiast zijn, daarna kom je mensen tegen bij een concert die over verspilling van geld zeuren wat betreft dit huis en zelf werken in en leven van de kunstwereld. Dan merk ik toch dat Tilburg ook echt dorps is.
    Ik ben zo benieuwd hoe het er uit ziet als het gras er rondom aangelegd is en het helemaal af is. GROETJES sUUS

  2. varkenshand avatar
    varkenshand

    Maar nu even over dat filmpje. Volgens de website van de gemeente trekt het kunstwerk van John K

  3. Nederlandse burger avatar
    Nederlandse burger

    Verschrikkelijk (maar dat is persoonlijk natuurlijk)! Als je dat kunst noemt… Weggegooid geld, maar bovenal de fatale doodsteek voor het Hasselt-gebied. Want ook het laatste uitzicht dat je vanuit de Hasseltstraat nog had op de Hasselste kapel is nu verdwenen…!

  4. Wereldburger avatar
    Wereldburger

    Kunst is per definitie weggegooid geld en verspilde moeite want de meeste burgers vinden er niks aan. Maar dat wil nog niet zeggen dat je er geen geld aan mag uitgeven.

    Wel meer zaken zijn verspilde moeite en weggegooid geld. Gokken bijvoorbeeld. 1 euro vergokken kost wat tijd en levert gemiddeld 0,90 euro op. Weggegooid geld, verspilde moeite, zonde van de tijd.

  5. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    Varkenshand heeft gelijk: het huis moet nog worden ingericht. Plastic planten voor de ramen, lampen aan het plafond en gordijnen die automatisch open en dichtgaan. Op de rotonde zelf komt natuurlijk kunstgras.
    Misschien kan Tine verder zorgen voor gevelbeplanting.
    Overigens, als we Tilburg echt op de kaart willen zetten moeten we midden op dit verkeersplein de doorgegroeide Lindeboom planten!

  6. Alard Govers avatar
    Alard Govers

    Ik neem de Hasseltrotonde al geruime tijd dagelijks minimaal zes keer met mijn TNT-bus. Ik heb het huis zien groeien, bijna steen voor steen. Steeds met in mijn achterhoofd: hou dat verkeer verdomme in de gaten…

    Nu is het officieel geopend en wat mis ik dat 60-jaren bankstel, die dito plafonni

  7. tine van de weyer avatar
    tine van de weyer

    de rotonde wordt ingezaaid met klaprozen, margrieten en korenbloemen.voor en achtertuintje met kunstgras. deze twee aankledingen lijken me beide prima. het kunstgras voor/achtertuintje bevestigt de nepheid van het huis is en het 'natuurlijke' van het onbedorven landschap van weidebloemen doet dat eveneens.

    Het huis inrichten als een echt huis zou teveel zijn, de kaalheid ervan is precies het goeie statement.Die leegheid bevestigt dat het een symbool is van een huis en niet om in te wonen, alleen de VORM IS van een huis, niet meer en ook niet minder.

  8. paul van est avatar
    paul van est

    Met permissie: vind ik een absurde onzinredenering Tine.

  9. varkenshand avatar
    varkenshand

    @tine:
    Een huis is leeg als er geen mensen in wonen. En dan moet je er ook geen culturele ontvangsten in willen organiseren. (Mag toch niet want is strijdig met veiligheidsregels Arbowet.)

    Overigens gaan we nu naast kunst ook toverkunstzien want als er kunstgras wordt ingezaaid wil ik dat wel eens zien groeien 🙂

  10. varkenshand avatar
    varkenshand

    Overigens weet ik nog wel wat kunstuitingen die van pas kunnen komen. Het Tukker en Everwijn Instituut in Rotterdam heeft een huis ingericht met daarin een schitterende boekenkast met louter fictieve titels.
    Ook erg indrukwekkend: het schaakbord des levens, met op wit alle stukken gerepresenteerd door medicijnpotten en op zwart idem dito door drankflessen.

  11. Alard Govers avatar
    Alard Govers

    "Gansch het raderwerk staat stil"

    Het kan geen toeval zijn.
    Vandaag, een dag nadat 'ons meske' een spaak in eigen raderwerk stak, passeerde ik in mijn TNT-bus wederom de Hasseltrotonde: het huis stond stil, versteend!

    Ik slaakte een juichkreet: dit kon alleen maar betekenen dat er de volgende dag de woninginrichters in zouden trekken om er alsnog "dat 60-jaren bankstel, die dito plafonni

  12. tine van de weyer avatar
    tine van de weyer

    afgesproken werk lijkt me: als college valt staat alles stil, en maakt natuurlijk ook het huis een pas op de plaats…..

  13. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    @ Tine

    De bloemen die het

  14. Alard Govers avatar
    Alard Govers

    Hij/zij/het draaide vandaag weer in de rondte…!
    Het huis op de Hasseltrotonde…!

    Zou dat betekenen dat er ook beweging zit in de onderhandelingen over een nieuw College…!?
    Of is het louter een teken dat alle potenti

  15. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    @ Tine

    Beste Tine

    Tot mijn verbazing zag ik gisteren dat er bij de borden 'Tilburg', die aangeven dat je de bebouwde kom binnenkomt, nu borden worden geplaatst met het opschrift 'T', je bent er'. Wat heeft het gemeentebestuur toch met de 'T'? Is de opmars van dit logo, 'waaraan iedereen', zoals jij dat noemt, 'van alles aan kan hangen', nog te stuiten?
    De vraag blijft intussen of er straks inderdaad een reclamemast komt in het midden van de Hasseltrotonde met de merkwaardige slogan 'T', je bent er'? En gaat de 'T' daar bovenin dan rondjes draaien?

    groet, Hein

  16. tine van de weyer avatar
    tine van de weyer

    @Hein,

    vraag:
    blijft intussen of er straks inderdaad een reclamemast komt in het midden van de Hasseltrotonde met de merkwaardige slogan 'T', je bent er'? En gaat de 'T' daar bovenin dan rondjes draaien ?

    antwoord:
    wees gerust: het antwoord is: NEE!