Geplaatst

Het Sterkste Verhaal van Nederland

Iedere zondagmiddag van 12 september tot en met 28 november om 15.30 u. spelen twee teams om het Sterkste Verhaal van Nederland.

De Competitie wordt gestreden aan de bar van Café de Worm, een voor dit doel speciaal ingericht café aan de Hoevense Kanaaldijk.
De teams krijgen om de beurt de kans om een sterk verhaal te vertellen. Elke sessie worden zo meerdere sterke verhalen (8 tot 10) per team verteld. Aan het waarheidsgehalte mag worden getwijfeld, aan de geloofwaardigheid niet. De teams strijden om de Viktor Holzenberg trofee, vernoemd naar een van de vaste klanten van Café de Worm.
Naast de sterke-verhalen-vertellers is het publiek welkom op de zondagmiddagen om sterke verhalen te horen en natuurlijk ook om deze later weer door te vertellen. Wellicht in een nog sterkere variant…

Het Sterkste Verhaal van Nederland wordt mogelijk gemaakt door Kunst Openbare Ruimte Tilburg (KORT) en Waterschap de Dommel.

Meedoen aan de Competitie:
Er is nog ruimte voor teams om zich in te schrijven. De volgende regels gelden gedurende de Competitie:
– Een Sterke-Verhalen-Team bevat 3 personen
– Een sterk verhaal wordt niet langer gemaakt dan noodzakelijk.
– Je hoeft het verhaal niet zelf meegemaakt te hebben.
– Geen moppen.
– Geen verhalen over militaire dienst of autorijlessen.
– Geen 18+ verhalen; de wedstrijden zijn ook toegankelijk voor gezinnen.

Deelname is gratis. Meer info en aanmelden via www.hetsterksteverhaalvannederland.nl
Kom op tijd want vol = vol
Café de Worm
De competitie in het vertellen van Sterke Verhalen vind plaats in Café de Worm. Een Café dat sinds mensenheugenis bestaat, maar desondanks in de vergetelheid is geraakt. Over het ontstaan van de naam De Worm alleen al gaan vele sterke verhalen rond en is tot op de dag van vandaag verhitte discussie. Het Café zelf is  op zichzelf een bezoekje waart. In de vergetelheid geraakte spellen als de ‘Auto-sjoelbak’ en Chinese Bingo worden hier levend gehouden, en bij weinig klandizie gaat de Anekdote Jukebox aan, die vervelende anekdotes tot in den treuren herhaald.
Achtergrond en motieven
Het Sterkste Verhaal van Nederland is een concept van Tilburg CowBoys om de orale traditie van het vertellen van sterke verhalen levend te houden.
Tilburg CowBoys heeft als uitgangspunt dat verhalen gedeeld moeten worden. In eerdere projecten als Herinneringen Netwerk Deel Mee, de Spullenprocessie en de Bouwradio Showroom is het verhaal steeds een essentieel onderdeel geweest. Het delen, doorvertellen en uitvergroten van verhalen versterkt sociale verbindingen. Sterke verhalen vertellen is van alle tijden en kan daardoor als een etnologisch verschijnsel worden gezien.

Sterke Verhalen vertellen is een manier van communiceren die steeds meer overschaduwd wordt door de digitalisering van onze huidige maatschappij. De digitalisering is in zekere zin een vijandige omgeving omdat daar verhalen een definitieve vorm krijgen, die door knippen, plakken en doorsturen niet gewijzigd wordt. Dat is juist een van de essenties van het sterke verhaal: het word elke keer dat het verteld wordt sterker en sterker.

Het sterke verhaal geeft daarnaast grenzen aan, dat wat aan het ongelooflijke grenst, dat wat doet verbazen, dat wat afschuw of verwondering wekt; iedere sociale structuur waarin men een verhaal vertelt zal er zijn eigen kader, zijn eigen wereld mee definiëren. Immers, het sterke verhaal vind zich altijd in het grensgebied van het gezamelijke voorstellingsvermogen.

Sterke verhalen zijn een van de peilers van ons cultureel erfgoed en daarom buitengewoon waardevol om aandacht aan te blijven besteden.

Alle berichten van deze auteur